Η Περιφερειακή Αρχή στο προτεινόμενο σχέδιο του Ο.Ε.Υ. που κοινοποίησε στους Συλλόγους και στη μελέτη αναγκαιότητας για την τροποποίηση που την υπογράφει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, δηλώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Εάν η πρόθεση της αυτή υλοποιηθεί, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα κλείνει ΚΤΕΟ εν λειτουργία με την τακτική του ξαφνικού θανάτου και θα είναι η δεύτερη Περιφέρεια -μετά της Κρήτης που με πρόφαση τις πιστοποιήσεις τα έκλεισε το 2013- που δεν θα έχει δημόσια ΚΤΕΟ στην χωρική της αρμοδιότητα, σύμφωνα με τον αναρτημένο κατάλογο «ΔΚΤΕΟ σε λειτουργία» του αρμόδιου υπουργείου.
Η Περιφερειακή Αρχή εάν υλοποιήσει την πρόθεσή της αυτή, θα κάνει ένα τεράστιο δώρο προς τις εταιρείες των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, αφού εν μια νυκτί θα καρπωθούν αυτόματα περίπου 5.000 περισσότερους πελάτες κάθε έτος. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτήματα για ποια είναι τα κίνητρα αυτής της πρόθεσης. Επίσης ερωτήματα δημιουργεί και το γεγονός της συστηματικής απαξίωσης και αποδυνάμωσης των ΚΤΕΟ.
Με το κλείσιμο των Δημοσίων ΚΤΕΟ θα εξαφανιστεί ένας σημαντικός ρυθμιστής της τιμολογιακής πολιτικής των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Τα Δημόσια ΚΤΕΟ καθορίζουν την
χαμηλότερη τιμή. Στην περίπτωση που η Περιφερειακή Αρχή εξαφανίσει τα Δημόσια ΚΤΕΟ από την χωρική αρμοδιότητα της επί του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων αναπτύσσονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία οι συνθήκες δημιουργίας καρτέλ, με άμεσο αποτέλεσμα ακόμα μια υπηρεσία να γίνει πολύ ακριβότερη και απαγορευτική για τους πολίτες. Επίσης, οι ειδικές εκπτώσεις που ισχύουν στα Δημόσια ΚΤΕΟ για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως π.χ. στους ανέργους 25 %, θα αποτελέσουν παρελθόν.
Η Περιφερειακή Αρχή θέλοντας να εκχωρήσει μια βασική της αρμοδιότητα που έχει άμεση σχέση με την οδική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα έσοδα και τα έξοδα λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ. Η προσέγγιση της αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή στηρίζεται στο σκεπτικό ότι η «βιωσιμότητα» των δημόσιων υπηρεσιών εξαρτάται από χρηματιστηριακούς – οικονομικούς – ανταγωνιστικούς δείκτες. Φανταστείτε το αποτέλεσμα αυτού του σκεπτικού και στους υπόλοιπους τομείς της αρμοδιότητάς της.
Ιδιαίτερη αξία όμως έχει ο τρόπος που παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία των ΔΚΤΕΟ στη μελέτη αναγκαιότητας. Ενώ αγνοεί τα έσοδα των ΔΚΤΕΟ προς τον Κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο καλύπτεται το σύνολο της δαπάνης μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων των Περιφερειών, παρουσιάζει ως βασικό επιχείρημα το κόστος λειτουργίας τους αγνοώντας, ότι το σύνολο σχεδόν των δαπανών θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μετά το κλείσιμο των ΔΚΤΕΟ. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα αφεθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός χωρίς ρεύμα, χωρίς στοιχειώδη φύλαξη και καθαριότητα. Εκτός και εάν στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής είναι να βγουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής …
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να ανακαλέσει την διατυπωμένη πρόθεσή της για κλείσιμο των Δημοσίων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και ενδυνάμωσή τους.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Θεόδωρος Τσίπας