Τον κώδωνα του κινδύνου για τις καλλιέργειες της βιομηχανικής τομάτας και κατ’ επέκταση τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων στην Ηλεία, κρούει ο πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης κ. Σάββας Μαράτος, με αφορμή και την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Μαράτος υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.
«Για τις φετινές ζημιές υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος Οκτώβρη θα είναι έτοιμα τα πορίσματα, θα προσπαθήσουν να προϋπολογίσου ένα κονδύλι στη αναθεώρηση του προϋπολογισμού που θα γίνει για μπορέσουν να δώσουν κάποια χρήματα πριν το τέλος του Δεκεμβρίου που ήταν η απαίτηση των Ομάδων Παραγωγών λόγω των υποχρεώσεων που έχουν προς τους πιστωτές τους για να μπορέσουν και οι Ομάδες να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να συνεχισθεί και η καλλιέργεια της ντομάτας. Ειδάλλως θα πάμε στην πρώτη πληρωμή του 2019 που θα είναι το αργότερο μέχρι 10 Φεβρουαρίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ο.Π. Γαστούνης.
Ακόμα εξέφρασε έντονη ανησυχία σχετικά με το σοβαρό ενδεχόμενο κλεισίματος των εργοστασίων, εφόσον οι τοματοπαραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, λόγω της έλλειψης χρημάτων.
«Από την εισκόμιση της βιομηχανικής ντομάτας , υπολείπεται ένα ποσό σε επίπεδο νομού γύρω στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολλά τα χρήματα που λείπουν από την αγορά. Θα προκληθεί οικονομική ασφυξία των παραγωγών, των Ομάδων και των πιστωτών μας γιατί και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να κλείσουν τις θέσεις τους έναντι των εταιρειών. Αν δεν γίνει αυτό θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα τα οποία θα είναι εις βάρος μας. Δηλαδή να πάνε πίσω οι επιταγές με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό, να μείνει η εφορία απλήρωτη, το οποίο συνεπάγεται κίνδυνο για τον πρόεδρο και τον λογιστή της Ομάδας να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα γιατί αν χρωστάμε πάνω από 500 ευρώ , στο μήνα επάνω σφραγίζονται λογαριασμοί, ατομικοί και της Ομάδας, εάν μας σφραγιστεί επιταγή σταματούμε να έχουμε φερεγγυότητα στην αγορά, πράγμα το οποίο σημαίνει αδυναμία καλλιέργειας. Αν οι παραγωγοί δεν καλλιεργήσουν ντομάτες, τα εργοστάσια δεν θα λειτουργήσουν. Με 5.000 τόνους δεν λειτουργούνε. Θέλουν τουλάχιστον 100.000 τόνους» κατέληξε ο επικεφαλής της Ο.Π. Γαστούνης.