ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τέσσερα εκατομμύρια μέσω Δήμων για τεστ στον ερασιτεχνικό αθλτισμό


Μια πολύ σημαντική είδηση έβγαλε η χθσινή ομιλία του Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή, μέσα από την οποία εξήγγειλε την απελευθέρωση κονδυλίου τεσσάρων εκατομμυρίων, για τη διενέργεια μαζικών τεστ στον καθημαγμένο ερασιτεχνικό αθλητισμό. Το ζήτημα απο δω και πέρα, είναι να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και τα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα, καθώς αισίως συνπληρώνουμε ουσιαστικά ένα χρόνο με κλειστά τα πρωταθλήματα, έχοντας χαθεί δυο συνεχόμενες αγωνιστικές σεζόν. 

 

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης:

Ανάλογα με το άθλημα και την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ομάδες θα κάνουν και συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων.

Ειδικότερα, εξετάζουν τη διενέργεια:

• Καθολικού ελέγχου (σε όλους τους αθλητές) Α1, Α2 ερασιτεχνικών ομαδικών αθλημάτων και Γ’ Εθνική και δειγματοληπτικού ελέγχου σε μικρότερες κατηγορίες. Έχουν ήδη κατατάξει τα αθλήματα σε κατηγορίες επικινδυνότητας οπότε ανάλογα με το άθλημα η περιοδικότητα των τεστ μπορεί να είναι:

• Στα υψηλής επικινδυνότητας αθλήματα (High risk): ανά 1 εβδομάδα.
• Στα μέσης επικινδυνότητας αθλήματα (Medium Risk): ανά 15 μέρες.
• Στα χαμηλής επικινδυνότητας αθλήματα (Low Risk): ανά 1 μήνα.

Το κόστος υπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια, ενώ τα τεστ θα γίνουν μέσω των Δήμων που ανήκει η κάθε ομάδα“.

Το καίριο ερώτημα είναι αν υπάρχει ο χρόνος να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από την εφετινή σεζόν, ώστε τα πρωταθλήματα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν και να υπάρξει συνέχεια, αλλά και πώς θα διασφαλιστεί η επόμενη αγωνιστική περίοδος. Διότι μην ξεχνάμε ότι και φέτος ξεκίνησαν τα πρωταθλήμαρτα, ωστόσο αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Και βέβαια, το κυριότερο ζήτημα που ανακύπτει, πέρα απο το οικονοικό κόστος, το οποίο φαίνεται ότι καλύπτεται, είναι με ποιον τρόπο το σύστημα υγείας και ο μηχανισμός του θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.