ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα  «δώρα» των τραπεζών σε δανειολήπτες λόγω κορονοϊού – Τι προβλέπετε για επαγγελματίες και ιδιώτες


Οι τράπεζες κατόπιν εντολή της κυβέρνησης αναστέλλουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου έως τον Σεπτέμβριο, όχι όμως τους τόκους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν κατόπιν εντολής ή  ανήκουν στη μεγάλη ομάδα των πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ για τα δάνεια του retail (καταναλωτικά, στεγαστικά, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών) η διευκόλυνση που προσφέρουν είναι τρίμηνη αναστολή στις πληρωμές τους, δηλαδή συνολικά για τόκους και κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, που παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, «Μεταξύ των διευκολύνσεων που παρέχονται στους Πελάτες μας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, συμπεριλαμβάνεται η αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου έως τον Σεπτέμβριο του 2020 για όλες τις Επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την κρίση, ενώ αντίστοιχα, για Ιδιώτες, Επαγγελματίες και Μικρές Επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα τρίμηνης αναστολής στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων».

Την ίδια ακριβώς «γραμμή» ακολουθούν όλες οι τράπεζες, ευθυγραμμιζόμενες με την «καθοδήγηση» που δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με βάση όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όμως, σε αυτό το γενικό πλαίσιο παροχής διευκολύνσεων υπάρχει μια σοβαρή και κρίσιμη «λεπτομέρεια»: Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει κάποιο μορατόριουμ στις πληρωμές των δανείων, ούτε και παρέχει στις τράπεζες κρατικές εγγυήσεις, όπως κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει σε μεγάλη κλίμακα, επειδή η Ελλάδα είναι βεβαρημένη δημοσιονομικά), οι τράπεζες δεν προσφέρουν κάποια αυτόματη ρύθμιση – ομπρέλα για όλους τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, αλλά εξετάζουν ξεχωριστά την κάθε περίπτωση.

 

Κατά περίπτωση ελάφρυνση

Με άλλα λόγια, για να μη θεωρηθεί ότι ένας δανειολήπτης αθετεί τις πληρωμές του, είναι υποχρεωμένος να επικοινωνήσει με την τράπεζα, να εξηγήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει (π.χ.: κλειστή επιχείρηση, πληττόμενη επιχείρηση, νοικοκυριό με απότομη μείωση εισοδήματος) και να εγκριθεί από την τράπεζα το προβλεπόμενο κατά περίπτωση μέτρο ελάφρυνσης. Θεωρητικά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η τράπεζα, εάν κρίνει ότι ο δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του κανονικά, να αρνηθεί την παροχή διευκόλυνσης, αν και στην πράξη, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η μεταχείριση των δανειοληπτών είναι ελαστική.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, θέμα πλήρους αναστολής στις πληρωμές δόσεων δεν τίθεται, αφού η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει προς το παρόν τους πόρους που χρειάζονται για να επιδοτήσει τις πληρωμές των τόκων. Έτσι, ακόμη και οι επιχειρήσεις που θα γίνει δεκτό από τις τράπεζες ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν τα χρεολύσια (κεφάλαιο του δανείου), θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν κανονικά τους τόκους.

Αυτές οι προϋποθέσεις δεν ισχύουν για την Ελλάδα, γι’ αυτό και οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μην προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις όταν κρίνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.