35.3 C
Pýrgos
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Τα 40 εκατ. ευρώ σε μίζες από τα 50, δόθηκαν πριν από το 2010 για εμβόλια -Το πολιτικό κλίμα είναι αρρωστημένο ενώ η χώρα «πάει κατά διαόλου»

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Ακόμα χειρότερες οι εξελίξεις στην Οικονομία μετά τα όσα διαδραματίζονται με φόντο την υπόθεση της Novartis

Το αρρωστημένο πολιτικό κλίμα που δεν βοηθά καθόλου στην ανάπτυξη των δημοσιονομικών και της πραγματικής οικονομίας ήλθαν να επιβεβαιώσουν οι εξελίξεις που διαδραματίζονται από χθες με φόντο τη δικογραφία για την υπόιθεση της Novartis. Όλοι εναντίον όλων με υπονοούμενα και βαριές εκφράσεις για φυλακίσεις και ειδικά δικαστήρια!  Στο πλαίσιο αυτό, διαστάσεις σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης προσλαμβάνει το θέμα της Novartis. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού σήμερα αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι και στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απάντησε σήμερα στον Άδωνι Γεωργιάδη, το όνομα του οποίου φέρεται να είναι στην δικογραφία που θα διαβιβαστεί σήμερα στην Βουλή. Απο την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει μήνυση στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και θα τον στείλει στην φυλακή!!!

Ο Στ. Κοντονής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ απάντησε: «Τον κ. Γεωργιάδη τον έχω ακούσει πολλές φορές να απειλεί με φυλακή διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Τον έχω ακούσει για τον κ. Καμμένο, για τον κ. Πολάκη, τώρα έχει πιάσει εμένα και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Να μην το μεταχειρίζεται τόσο πολύ αυτό, ότι θα στείλει στη φυλακή, γιατί καμιά φορά μπορεί να συμβεί το αντίθετο»!!! Για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί νέας συκοφαντίας εναντίον του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «αν υπάρχουν συκοφαντίες, ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να αποταθεί στη δικαιοσύνη, να αποδείξει την αθωότητά του και να εγκαλέσει όποιον άδικα τον έχει κατηγορήσει».

Ο Στ. Κοντονής, έκανε λόγο για «μέγα ζήτημα». Θύμισε και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens. «Κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη ηθική απαξία», παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Σε μια περίοδο», συμπλήρωσε, «που ο συμπολίτης μας δεν μπορεί να βρει φάρμακα, κάποιοι τα υπερκοστολογούσαν. Μια υπερκοστολόγηση που είχε εν συνεχεία, επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες, πρόσθεσε. Συνεπώς, η υπόθεση έχει ηθικές, οικονομικές και διεθνείς πλευρές», τόνισε.

«Όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την έκταση», είπε ακόμα. Στο ερώτημα περί παραγραφής, επανέλαβε πως, ναι, κάποια αδικήματα σίγουρα έχουν παραγραφεί, υπάρχουν όμως και άλλα, που χαρακτηρίζονται «διαρκή» και δεν έχουν παραγραφεί (δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε την προσωπική του άποψη ότι η επίμαχη δικογραφία για την Novartis μπορεί να συσχετισθεί με το έργο της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε τέλος «αστειότητες» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλάνε, θα πρέπει να ξέρουν ότι φτάσαμε εδώ, μετά από εισαγγελική έρευνα ενός έτους. Καμία πολιτική δίωξη», επεσήμανε. Έριξε μάλιστα στο σημείο αυτό το «γάντι» στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, λέγοντας ότι εκείνοι που υμνούσαν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται τις διαδικασίες.


Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis. Σύμφωνα με καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν πριν από το 2010, για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.

Έκτος από τις τρεις, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Η συνολική ζημία του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών μόνο σε σχέση με το φάρμακο υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 έως το 2015, ενώ για τη Novartis η ζημία την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροί της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδωσαν τη Δευτέρα το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα