ΗΛΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ

Την έγκριση δύο τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού ζητά το διδακτικό προσωπικό του ΓΕΛ Καράτουλα.

 • 3
  Shares

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν εγκρίθηκαν δύο τμήματα ομάδων προσανατολισμού στο σχολείο μας για τη σχολική χρονιά 2020-2021. Πρόκειται για το τμήμα Θετικών σπουδών και Υγείας με 2 παιδιά και το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών με 7 παιδιά.

Ας μιλήσουμε λίγο για το σχολείο. Από το 2008 και για 12 χρόνια, το συγκρότημα του Γυμνασίου και του Λυκείου Καράτουλα στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν ξεπεράσει τα όρια χρηστής λειτουργίας τους. Εν τούτοις, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στηρίζουν το σχολείο όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, παρά τη στέρηση σε διδακτικούς χώρους (μικρότερες αίθουσες, απουσία αίθουσας εκδηλώσεων), σε διδακτικό και εποπτικό υλικό (στερούμαστε τα 4500-5000 βιβλία της βιβλιοθήκης μας, το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών λειτουργεί με ελλείψεις) και αυτά σε συνθήκες ψύχους το χειμώνα και ανυπόφορης ζέστης από το Μάιο και μετά. Τα παιδιά προέρχονται από τα 16 χωριά του πρώην δήμου Ωλένης, μιας αγροτοκτηνοτροφικής περιοχής.

Τη φετινή χρονιά το Λύκειο αριθμεί 90 μαθητές και σε λίγο καιρό ετοιμαζόμαστε να μεταφερθούμε στο καινούριο κτίριο που θα στεγάσει το Γυμνάσιο και Λύκειο Καράτουλα. Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή, αντί να στηριχθεί το σχολείο, δεχόμαστε χτυπήματα κάτω από τη μέση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (οι αποφάσεις αυτές έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο), και βεβαίως και το Υπουργείο Παιδείας.

Θεωρούμε βαθιά αντιπαιδαγωγική πράξη την εκδίωξη 9 παιδιών από το σχολικό περιβάλλον τους (10 – 15 με τα αδέλφια τους). Οι λόγοι είναι πολλοί:

 • Τα παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν διαδρομές ως και 66 χιλιόμετρα καθημερινά για να πάνε στο σχολείο, τη χρονιά μάλιστα που θα πρέπει να είναι ήρεμα και προσηλωμένα στους στόχους τους.
 • Τα παιδιά έχουν αδέλφια που φοιτούν σε δημοτικά της περιοχής ή στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καράτουλα. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε βίαια τα αδέλφια που φοιτούν στην ίδια βαθμίδα. Θυμίζουμε, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η ΔΔΕ Ηλείας δεν επέτρεπε σε παιδιά της περιοχής που τα μεγαλύτερα αδέλφια τους φοιτούσαν ήδη στον Πύργο (από σκόπιμο ή μη λάθος), να φοιτήσουν στο σχολείο μας, για παιδαγωγικούς λόγους.
 • Μπορεί οι υπεύθυνοι να θεωρούν λίγα τα σχεδόν 200 παιδιά του συγκροτήματος του Καράτουλα. Είναι δικαίωμά τους. Εμείς υπερασπιζόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών να φοιτούν στα σχολεία της περιοχής τους, που έχουν χτιστεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα, όταν μιλάμε για ένα επαρχιακό σχολείο που ετοιμάζεται να μεταφερθεί σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός της χρονιάς.
 • Δημιουργείται ρεύμα απομάκρυνσης των παιδιών από το σχολείο από μικρότερες τάξεις ακόμα, αφού γονείς και μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η πολιτεία δεν αφήνει τους μαθητές συγκεκριμένων ομάδων προσανατολισμού να ολοκληρώσουν το σχολείο.
 • Στην εποχή του κορωνοϊού είναι αδιανόητο – ελπίζουμε να μην αποδειχθεί και εγκληματικό – το στοίβαγμα των μαθητών στις αίθουσες των αστικών κέντρων και όχι μόνο.

Χρέος της δημοκρατίας είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των παιδιών σε κάθε περιοχή της χώρας και να μην τους ορθώνει περαιτέρω εμπόδια στον ανηφορικό αγώνα για τη γνώση και τη μάθηση.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την έγκριση των δύο τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού στο ΓΕΛ Καράτουλα.

 

Το διδακτικό προσωπικό του ΓΕΛ Καράτουλα».


 • 3
  Shares