ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Τιποτένια και καταστροφικά για την Ηλεία τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών

  • 1.1K
    Shares

Αδιάφορα και χωρίς κανένα αποτέλεσμα για την ανακούφιση της «πληγωμένης» αγοράς της Ηλείας, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Προσοχή τα μέτρα ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις που έχει δοθεί κρατική εντολή να κλείσουν π.χ Θέατρα, κινηματογράφοι.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν: 

  • Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Τι δεν είπε ο Υπουργός… 

 

Για τις επιχειρήσεις που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν «ζωντανές», με μηδενικό τζίρο και αντιμέτωπες με τα λειτουργικά και τα πάγια έξοδα, τίποτα. 

Για τις 50 θέσεις εργασίας που μέχρι στιγμής έχουν χαθεί μόνο στην πόλη της Αμαλιάδας – μέσα σε μία μόλις εβδομάδα – και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 200 σε ολόκληρο το νομό, ο υπουργός δεν είπε τίποτα. 

Για τους εργαζόμενους που «βάζουν πλάτη», βλέποντας την όλη κατάσταση, και εργάζονται χωρίς αποδοχές, προσπαθώντας να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που τους δίνουν ένα μεροκάματο, πάλι τίποτα. 

 

Το Υπουργείο… έκλεισε τ’ αυτιά του! 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν επιστολές που ζητούσαν μέτρα από το Επιμελητήριο Ηλείας, από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τους δήμους, από τους ίδιους τους Εμπορικούς Συλλόγους. 

Το Υπουργείο Οικονομικών όμως.. απλά έκλεισε τα αυτιά του και δεν υιοθέτησε τίποτα από αυτά που του ζήτησαν οι παραπάνω φορείς. 

Ένας μόνος δρόμος απομένει πλέον. Η διαμαρτυρία. Οι άνθρωποι της αγοράς ήδη ξεσηκώθηκαν με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίς το μεσημέρι. 

Να λάβουν τώρα θέση οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι. Όλοι οι φορείς και κατέχοντες καίριες θέσεις. 

Η Ηλεία ζει… το «χαριστικό της χτύπημα». Μην σφυρίζετε αδιάφορα και μην μας δίνετε… απλά ευχές! 

 

 


  • 1.1K
    Shares