ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα


«Κύριε πρόεδρε  σας καλωσορίζουμε και εμείς με τη σειρά μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την σημερινή μας συνάντηση.   Η Νοσηλευτική δομή της Αμαλιάδας  η δεύτερη μεγαλύτερη στο νομό μας, μετά από  αυτή του Πύργου αποτελεί το νοσοκομείο αναφοράς της βορείας Ηλείας. Μια περιοχή με 80 000 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι την καλοκαιρινή περίοδο, τριπλασιάζονται.

Τα προβλήματα μας πολλά και σύνθετα. Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε απίστευτες καταστάσεις που έχουν κυριολεκτικά διαλύσει το νοσοκομείο.

Με χαλαρούς ρυθμούς χωρίς σχέδιο χωρίς στόχο … με την λογική βλέποντας και κάνοντας , οι υπεύθυνοι των νοσηλευτικών μονάδων αδιαφορούσαν στις συνεχείς εκκλήσεις μας, για ενεργοποίηση ενός μηχανισμού άμυνας  και ετοιμότητας στη επερχόμενη covid εποχή . Όταν τα κρούσματα αρχίσαν να πληθαίνουν στην Ηλεία επιλέχθηκε για  την διαχείριση covid μόνο το νοσοκομείο του Πύργου. Ένα νοσοκομείο που αντικειμενικά δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του όλο τον νομό, Τόσο σε έλλειψη χώρων, όσο και σε έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού.

Για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις στον Πύργο  μετέφεραν μαζικά νοσηλευτικό και ιατρικό  προσωπικό.  Η ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ με αναστολή λειτουργίας της παθολογικής κλινικής, ,με  υποτυπώδη λειτουργία   του χειρουργικού  τομέα χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες  και ένα  πλάνο  λειτουργίας πραγματικό γονατογράφιμα  με καθημερινή  αναζήτηση  γενικών και αγροτικών  ιατρών από τα  γειτονικά ΚΥ προκειμένου να καλύψουν στοιχειωδώς το νοσοκομείο.

Δυστυχώς δεν υπήρξε σωστή θωράκιση. Η προετοιμασία ήταν ελλείπης. Η αιφνιδιαστική υπερφόρτωση του παθολογικού τομέα και η σύμπτυξη των υπολοίπων no covid ιατρικών ειδικοτήτων  σε ένα νοσοκομείο με συνεχείς αυξημένες ροές, λειτούργησε εκρηκτικά ,σε ένα περιβάλλον  πίεσης ,ανασφάλειας και αυταρχισμού, To νοσοκομείο τείνει να χαρακτηριστεί μιας νόσου και οι υγειονομικοί  καλούνται να διαχειριστούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση,  ιατροί με σημαντική προσφορά και πολύχρονή υπηρεσίας παραιτούνται αναζητώντας διορισμό σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες αφήνοντας αιχμές εναντίων της διοίκησης μέσα  από επώνυμες καταγγελίες                                                                                                                 ΤΟ Νοσοκομείο χαρακτηρίζεται πλέον ως επικίνδυνο και τοξικό  και όσες προκηρύξεις ετεροχρονισμένα εξαγγέλλουν να είναι όλες άγονες. Και θα συνεχίζουν να βγαίνουν άγονες, αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας , για αλλαγή νοοτροπίας και προσώπων.

Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει  πολύ καλά την  υφιστάμενη κατάσταση .Είναι γνωστές οι συνεχείς επερωτήσεις τόσο του ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ όσο και άλλων βουλευτών.  Πρόσφατα επισκέφθηκε το  νοσοκομείο Πύργου   κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλή τον γενικό γραμματέα όπου απέκλεισαν τους εργαζόμενους  με τους εκπρόσωπους τους από τις συσκέψεις  και για άλλη μια φορά δεν υπήρξε κατι θετικό για το νοσοκομείο πέρα  από αόριστες εξαγγελίες  και  ημίμετρα, οδηγώντας γιατρούς και προσωπικό σε απόγνωση.

Οι μόνιμες θέσεις ιατρών  που  είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σε  καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας  βαλτώνουν ακόμα στα γραφειοκρατικά γρανάζια της 6 ΥΠΕ. Και οι ελάχιστοι ιατροί που είχαν επιλέξει  τα νοσοκομεία του νομού μας για διορισμό προτίμησαν άλλες πόλεις ,εκεί όπου τρέχουν οι διαδικασίες γρήγορα και καλύπτονται οι θέσεις.                                                                                                                              Πέρα από την αχαρακτήριστη αδιαφορία και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες  ,  στην Αμαλιάδα η αναπληρώτρια    διοικήτρια  δεν αξιοποίησε τις πολύτιμες δωρεές σε υπερσύγχρονα  ιατρικά μηχανήματα από ομογενή συντοπίτη μας με συνολικό κόστος πάνω  από μισό εκατομμύριο ευρώ τα οποία παραμένουν έτοιμα προς χρήση  εδώ και ενάμιση χρόνο  σε μια πτέρυγα.  Θα έχετε ακούσει  «την νέα πτέρυγα» του νοσοκομείου Αμαλιάδας που έχει καταντήσει  ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.

Ένα έργο που  προσπάθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ξεμπλοκάρει, που  επίσης χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα ενόψει πανδημίας με 220.000 από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για άμεση χρήση.  παρόλα αυτά παραμένει ερμητικά κλειστή.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι η συνεχής κοροϊδία με τις ψεύτικες υποσχέσεις. Μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν χάριν εντυπώσεων  εξήγγελλαν μέτρα στήριξης με μαζικές προσλήψεις ,με μεταφορά κλινικών από το νοσοκομείο του Πύργου με με.. για να γεμίζουν οι στήλες των εφημερίδων. Και το αποτέλεσμα 0 Δεν πραγματοποιήθηκε απολύτως τίποτα.                                                         Μάλιστα πρόσφατα ενώ ανακοίνωναν  πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης  από την περιφέρεια την επόμενη μετακίνησαν τον ενα από τους δυο μονίμους χειρουργούς στην νοσηλευτική δομή του Πύργου, διαλύοντας το χειρουργικό τομέα. Η αποξήλωση του προσωπικού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς .Οι ασθενείς δεν θα έχουν ιατρική κάλυψη αλλά θα έχουν ενεργειακή προστασία..   Συκοφαντούνται οι αντιδράσεις των εργαζομένων και  χαρακτηρίζονται  ως υποκινούμενες. Παγιώθηκε  ένα καθεστώς   αστυνόμευσης ,φόβου,  και τρομοκρατίας. Όποιος αντιδρά αντιμετωπίζει πειθαρχικές και διοικητικές  συνέπειες. Ένας κατήφορος δίχως τέλος.   Οι συμβασιούχοι  υπάλληλοι όμηροι με ένα μέλλον αβέβαιο χωρίς προοπτική.

Το νοσοκομείο  από την αρχή του  δεύτερου κύματος πανδημίας   χτυπήθηκε όσο κανένα στη Ελλάδα. Ένα σύστημα υγείας στα όρια του.    Χωρίς ουσιαστική στήριξη, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα εμβολιαστικό πλάνο πάνω από τις δυνατότητες που έχουν. Η απουσία σωστής Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και ενός συνολικού σχεδίου που θα βασίζεται στην έγκαιρη προετοιμασία του εμβολιαστικού μηχανισμού και όχι στην διάλυση των νοσοκομείων και μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα, καταδεικνύουν την προχειρότητα και «ανεμελιά» της ανεύθυνης κυβέρνησης της ΝΔ..

Ιδιαίτερα η προτροπή των διοικούντων «βγάλτε τα πέρα μονοί σας» με όποιο κόστος, με όποιο τρόπο και να έχουμε και λίγο νοσοκομείο και λίγο εμβολιαστικό ,χαρακτηρίζονται απαράδεκτες.

Οι εργαζόμενοι πιστοί στις επάλξεις δώσαμε και δίνουμε διαρκώς έναν άνισο αγώνα, χωρίς υποστήριξη, χωρίς βοήθεια μόνο με την φωνή μας και αυτή πίσω από μάσκα.. Μα να γνωρίζουν όλοι ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή ,φλόγα και πάθος ,έχουν δύναμή και αποφασιστικότητα.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις, συμβιβασμούς, συμφωνίες ,οπισθοχωρήσεις και σκοπιμότητες. Υποστηρίζουμε και διεκδικούμε άμεσα την γρήγορη  επιστροφή των μετακινημένων συνάδελφων μας στην νοσηλευτική μας μονάδα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΧΘΕΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΙΣΩ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ-ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΜΙΣΘΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ- ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΗΡΕΜΙΑ.

ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

Κύριε πρόεδρε αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της κατάστασης  σε ένα νομό χωρίς υγεία, χωρίς ασφαλές οδικό δίκτυο, χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου τα παιδιά μας θα ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα μακριά για να αναζητήσουν τις τύχες τους,   εμείς εδώ κουραστήκαμε να μας εμπαίζουν και να μας κοροϊδεύουν.  Ως Εδώ. Κάνουμε έκκληση σε εσάς. Βοηθήστε μας.  Δεν μας αξίζει αυτή η κατάντια.   Στηρίξτε τα νοσοκομεία μας.  Στηρίξτε τους υγειονομικούς. Στηρίξτε την  Δημόσια Υγεία. Στηρίξτε τον τόπο μας».