Δευτέρα, 9 Μαΐου, 2022
18.3 C
Pýrgos

Τι θα γίνει τελικά με τους μισθούς του Δημοσίου, ποιες φοροελαφρύνσεις αναβάλλονται

spot_img

Η κυβέρνηση μπροστά στο μεγάλο δίλημμα περικοπή δαπανών ή ακύρωση φοροελαφρύνσεων, προκειμένου να βγουν τα νούμερα του προϋπολογισμού μετά τις ανατροπές που έφερε η κρίση του κορονοϊού, επέλεξε το δεύτερο. Να αναβάλει τις μειώσεις φόρων.

Η ελληνική οικονομία μέρα με την ημέρα λόγω του κορονοϊού βυθίζεται σε ύφεση που με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει το 4%, ανατρέποντας τα σχέδια της κυβέρνησης και τις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής.

Πλέον όλο το βάρος πέφτει στην αύξηση των κρατικών δαπανών για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, κάτι που προ τετραμήνου, όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2020 φάνταζε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», καθώς όλο το βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε πέσει στις μειώσεις φόρων.

Σημαντικές  φοροελαφρύνσεις που είχαν προαναγγελθεί για εφέτος, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Και αυτό γίνεται διότι κάπως πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, που αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για πολλούς ακόμη μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες πως το πακέτο των μέτρων στήριξης θα υπερδιπλασιαστεί τον Μάιο και θα καλύψει και τον Ιούνιο. Αν και αυτό θα γίνει χωρίς να υπάρξουν ταμειακά προβλήματα, ωστόσο μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον βασικά φορολογικά έσοδα δεν μπορούν να μειωθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω της εφαρμοζόμενης  αναστολής των πληρωμών οφειλών στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μια νέα ρύθμιση χρεών με επαναφορά των 120 δόσεων με ευέλικτο τρόπο.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε και χθες ότι δεν τίθεται ούτε θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ούτε θέμα μείωσης συντάξεων. Αυτό είναι σημαντικό διότι η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου λειτουργεί εν μέσω κρίσης ως αυτόματος σταθεροποιητής για την οικονομία, στηρίζοντας την κατανάλωση και την εγχώρια ζήτηση, που ασθμαίνουν λόγω τους πλήγματος που έχει δεχθεί από την πανδημία ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα