28.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι «ξέχασε» ο υπουργός Τουρισμού

 • 10
  Shares
spot_img

Προτεινόμενα

Κατά την προχθεσινή του επίσκεψη στον Καϊάφα ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης δεν ανέφερε τίποτα στις δηλώσεις του σχετικά με το σημαντικό έργο της αναβάθμισης και ήπιας αξιοποίησης της περιοχής, ένα έργο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε σε τελικό στάδιο και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, εντός του έτους.

Ποια είναι η πραγματικότητα για τον Καϊάφα;

Επί δεκαετίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο Καϊάφας είχε αφεθεί στη φθορά και στην απαξίωση. Αποκορύφωμα της υποκρισίας τους ήταν η απένταξη των έργων από το ΕΣΠΑ αφού οι τότε μελέτες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για την περιοχή και η απώλεια πάνω από 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από την αρχή τη δύσκολη προσπάθεια να βγάλει την περιοχή από την εγκατάλειψη και να προωθήσει επιτέλους την αναβάθμισή της. Αυτή η προσπάθεια έπρεπε να διεκπεραιώσει έναν τεράστιο όγκο μελετών και αδειοδοτήσεων πάσης φύσεως (τεχνικές, περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές κλπ) με απόλυτη τήρηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς επίσης και να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Όλα αυτά απαίτησαν πολύ χρόνο γιατί, δυστυχώς, ο γραφειοκρατικός μηχανισμός παρενέβαλε διαρκώς πολλαπλά εμπόδια.

Οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν, όλες οι απαιτούμενες μελέτες ολοκληρώθηκαν και το έργο θα εξελιχθεί σε 3 φάσεις με συνολική χρηματοδότηση 17 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2018 το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με φορέα εκτέλεσης την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου) σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού.

Με το έργο επιδιώκεται η εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση ενός πρότυπου οικοτουριστικού μοντέλου στην περιοχή, το οποίο θα προκύψει από την υλοποίηση μιας σειράς συνδυασμένων ενεργειών με σκοπό:

 • τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων
 • την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος
 • τη δημιουργία ενός πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού
 • τη χρήση καινοτόμων μεθόδων ολοκληρωμένης αντίληψης οικοανάπτυξης
 • την οικονομική βιωσιμότητα για τη λειτουργία και προστασία του έργου και του φυσικού περιβάλλοντος

Με τον τρόπο αυτόν, της ανάδειξης και ήπιας αξιοποίησης της περιοχής, τα οφέλη διαχέονται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, σε αντίθεση με σχέδια του παρελθόντος που είχαν μοναδικό στόχο την “εξυπηρέτηση” ενός μεγαλοεπενδυτή.

Στις 5 Απριλίου 2019 δημοσιεύτηκε από την ΕΤΑΔ η διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή της Α’ φάσης του έργου με τίτλο «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού των Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων και Δικτύων Υποδομών της Περιοχής Λίμνης Καϊάφα», προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αντικείμενο της Α΄ φάσης είναι η εξυγίανση των υδάτων, η αποκατάσταση και ανάδειξη του σπηλαίου των Ανυγρίδων Νυμφών και ο εκσυγχρονισμών των υποδομών (ενέργειας, ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπυρικής προστασίας). Η προθεσμία υποβολής των προσφορών ορίστηκε στις 13-05-2019 και η ηλεκτρονική αποσφράγισή τους στις 17-05-2019.

Από τη δημοπράτηση αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος του έργου με έκπτωση περίπου 52%. Ακολουθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι προβλεπόμενες διαδικασίες και εντός του φθινοπώρου μπορεί να γίνει η έναρξη των εργασιών.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια άθλια κατάσταση, ξεκίνησε από το μηδέν και μέσα στην τετραετία ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Μας προξενεί, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός ότι ο υπουργός Τουρισμού δεν ανέφερε απολύτως τίποτα για το κυριότερο θέμα της περιοχής που επισκέφθηκε! Να μην έχει ενημερωθεί; Μάλλον απίθανο. Εξίσου παράξενο είναι ότι κανένας από τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ που τον συνόδευαν δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα. Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που πρέπει οι πολίτες της Ηλείας να μάθουν;

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφείο τύπου

 • 10
  Shares
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα