22.9 C
Pýrgos
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι σημαίνει για τις ηλειακές ομάδες η αναδιάρθρωση που ετοιμάζουν στις κατηγορίες

spot_img

Προτεινόμενα

 

Αναδιάρθρωση επί θύραις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό έχει διαρρεύσει από χθες, με ένα θέμα το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το sport24.gr και έχει να κάνει με ένα προσχέδιο που επεξεργάζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς, μαζί και η Κυβέρνηση της χώρας. FIFA και UEFA, ασχολούνται πλέον ενεργά με το θέμα και περιμένουν να δουν συγκεκριμένη πρόοδο σε μια σειρά από θέματα, προκειμένου να μην αποβληθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις. Ο προσεχής τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, θα είναι ένα crash test. Μάλιστα δόθηκε κάτι σαν… τελεσίγραφο προς την ΕΠΟ, μην διανοηθεί και διεξάγει το παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η εικόνα που θα βγει προς τα έξω, θα πρέπει να είναι μια εικόνα υγιούς ποδοσφαιρικής συνάντησης, με κόσμο και χωρίς έκτροπα.

Ας δούμε πιο κάτω τους άξονες πάνω στους οποίους συζητούνται οι επικείμενες αλλαγές.

-Η ΚΕΔ θα παραμείνει υπό την ηγεσία του Βίτορ Μέλο Περέιρα με την ενσωμάτωση ενός ακόμα μέλους -πιθανότατα ως 2ος αρχιδιαιτητής- από το εξωτερικό όπως συνέβη και πρόσφατα κατόπιν εντολής των υπερομοσπονδιών

-Θα καταργηθεί το Διαιτητικό Δικαστήριο

-Θα γίνει επιτάχυνση των πειθαρχικών αποφάσεων των δικαιοδοτικών οργάνων, με τις αποφάσεις να βγαίνουν εντός μιας εβδομάδας

-Θα παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα παράγοντες σε περίπτωση δημόσιων δυσμενών κρίσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο

-Θα δημιουργηθεί νέο πλαίσιο για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, πιθανότατα το μοντέλου Κύπρου

Αυτό είναι το «πακέτο» της συμφωνίας στο περιλαμβάνεται πάντως και η αναδιάρθωση της Super League που αναμενόμενα επηρεάζει και τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Το πλάνο κατά πληροφορίες περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο λιγκών της Super League και μια της Football League σε ένα πλαίσιο μείωσης των ομάδων και αναβάθμισης του προϊόντος, προκειμένου να είναι βιώσιμο ως προς τις ΠΑΕ αλλά και ελκυστικό ως προς τα τηλεοπτικά «μπουκέτα».

Συγκεκριμένα από το Υπουργείο διαρρέεται:

α) Δημιουργία Super League 1 με 12 ομάδες

Εδώ θα πάρουν μέρος οι δέκα πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος μαζί με τις δύο που προβιβάζονται από την Football League. Στόχος είναι να ενισχυθούν και τα έσοδα των ΠΑΕ από τη τηλεοπτικά συμβόλαια ακόμα και για όσες ΠΑΕ είναι άστεγες. Θα έχει το εξής μοντέλο: Πρωτάθλημα 2 γύρων και play offs για τις θέσεις 1-6 για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Play out για τις θέσεις 7-12 για την αποφυγή του υποβιβασμού δύο ομάδων.

β) Δημιουργία Super League 2 με 10 ομάδες

Η κατηγορία αυτή θα είναι μια συγχώνευση των ομάδων της Super League και της Football League. Πιθανότατα αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 11-16 και στις θέσεις 3-6, αντίστοιχα. Θα συμμετέχουν δηλαδή 10 ομάδες με κύριο άξονα τον ανταγωνισμό αλλά και το οικονομικό μιας και τα έσοδα θα είναι ικανοποιητικά και απόλυτα κερδοφόρα για τις ΠΑΕ σε περίπτωση όντως γίνει η αναδιάρθρωση καθώς το τοπίο καταμερισμού είναι θολό.

γ) Δημιουργία Football League με 12 ομάδες

Η Football League θα διεξάγεται με 12 ομάδες που κατά πληροφορίες οι ΠΑΕ θα έχουν έσοδα ικανά να αποτρέπουν τις ομάδες να καταρρέουν οικονομικά.

Το σύνολο των ομάδων για τα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα ανέρχεται στις 34. Εάν και εφόσον υλοποιηθεί, μιας κι αυτό είναι το πλάνο της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας, τότε όλα δείχνουν πως θα προκύψει ένα μια νέα μορφή κεντρικής διαχείρισης την οποία θα αναλάβουν δύο κανάλια. Κατά πληροφορίες αυτά θα είναι η Nova και η EΡΤ, δίχως να έχει ξεκαθαριστεί εάν θα κάνει μπάσιμο άλλο κανάλι.

Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Σημειώστε πάντως πως η πιθανή αναδιάρθρωση θα τρέξει από τώρα για να εφαρμοστεί τη σεζόν 2019-2020. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αλλαγές να περάσουν από την ΓΣ της ΕΠΟ τον Ιούνιο με την προϋπόθεση να την υπερψηφίσουν ΠΑΕ και Ενώσεις.

 

Πώς επηρεάζονται οι ηλειακές ομάδες

Με όλα αυτά να αποτελούν ένα non paper, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα καμία επισημότητα και με το ενδεχόμενο να προκύψουν και αλλαγές να υπάρχει πάντοτε ορατό, εμείς θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές και να τις ερμηνεύσουμε ως προς το πώς θα επηρεαστούν οι ηλειακές ομάδες. Δηλαδή ο Αστέρας Αμαλιάδας, ο Πανηλειακός, ο ΠΑΟ Βάρδας, αλλά και η Πρωταθλήτρια ομάδα της ΕΠΣΗ, η οποία θα ανέλθει στη Γ΄ Εθνική. Με δεδομένο ότι μιλάμε για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών και η Γ΄ Εθνική θα παραμείνει ως έχει, έχουμε και λέμε:

Ο Αστέρας Αμαλιάδας

Ο Αστέρας σε λίγες μέρες ξεκινάει τα μπαράζ ανόδου στη Φούτμπολ Λιγκ. Αν τα καταφέρει και ανέβει, τη νέα σεζόν θα παίξει στη Φούτμπολ Λιγκ, μια κατηγορία 18 ομάδων, όπως και φέτος. Εάν τερματίσει στις πρώτες δυο θέσεις, θα πάρει την άνοδο για τη Σούπερ Λιγκ 1. Αν τερματίσει στις θέσεις 3-6, θα πάρει την άνοδο για τη Σούπερ Λιγκ 2. Αν τερματίσει στις θέσεις 7-14, θα παραμείνει στη Φούτμπολ Λιγκ. Αν τερματίσει στις θέσεις 15-18, θα υποβιβαστεί στη Γ΄ Εθνική. Αυτά όλα βέβαια σε περίπτωση που ανέβει στη Φούτμπολ Λιγκ φέτος. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, θα υπαχθεί στην παρακάτω κατηγορία, που περιγράφουμε πιο κάτω.

Ο Πανηλειακός, ο ΠΑΟΒ και η ομάδα που θα ανέβει

Για τις άλλες δυο ομάδες που μετέχουν στη Γ΄ Εθνική, καθώς και για τον Πρωταθλητή της ΕΠΣΗ, ο οποίος θα ανέλθει και αυτός στη μεγάλη ερασιτεχνική κατηγορία, ισχύουν όσα ίσχυαν και φέτος. Θα λάβουν μέρος σε έναν εκ των οκτώ ομίλων. Αν πάρουν τον τίτλο, θα παίξουν μπαράζ με τους άλλους εφτά Πρωταθλητές. Οι τέσσερις εξ’ αυτών, θα πάρουν την άνοδο για τη Φούτμπολ Λιγκ. Εξάλλου το πλάνο αυτό δεν προβλέπει αυξομείωση των επαγγελματικών ομάδων, αλλά αναδιάρθρωση και δημιουργία μιας επιπλέον κατηγορίας ανάμεσα σε αυτές (όπως περιγράψαμε πιο πάνω).

Ο Πρωταθλητής ΕΠΣΗ 2018-19

Όσον αφορά στον Πρωταθλητή ΕΠΣΗ που θα αναδειχθεί την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, ούτε εδώ πρέπει να αναμένουμε σοβαρές αλλαγές. Θα ανέλθει στη Γ΄ Εθνική, η οποία για την ώρα και εφόσον η ΕΠΟ δεν έχει εξαγγείλει κάποιες αλλαγές, θα προβιβαστεί με τον τρόπο που ισχύει και τώρα. Η ΕΠΟ επ’ αυτού θα καταρτίσει συνολικό πλάνο και θα αποφανθεί προσεχώς για τη διάρθρωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Οι αλλαγές στις επαγγελματικές κατηγορίες δεν επηρεάζουν κάτι σε αυτό.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα