ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το «ΜΕΡΑ 25» φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας


Ερώτηση προς τον Υπουργείο Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για τα «Συνεχιζόμενα και επιδεινούμενα προβλήματα λειτουργίας στη Ν.Μ. Αμαλιάδας» κατέθεσε η βουλευτής του κόμματος «ΜΕΡΑ 25» κα Φωτεινή Μπακαδήμα.

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή της η κα Μπακαδήμα αναφέρει:

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:  τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Συνεχιζόμενα και επιδεινούμενα προβλήματα λειτουργίας στη Ν.Μ. Αμαλιάδας»

 

Σε δημόσια καταγγελία για τα συνεχιζόμενα και επιδεινούμενα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας προχώρησαν η Ένωση Ιατρών της Ν.Μ. Αμαλιάδας, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και το Επιστημονικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας πως το νοσοκομείο πραγματοποιεί εφημερίες νομού χωρίς την παρουσία καρδιολόγου και παθολόγου, ενώ λόγω έλλειψης των απαραίτητων αγροτικών και γενικών ιατρών βάσει προγράμματος, σε κλειστές εφημερίες το νοσοκομείο λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό.

 

Συγκεκριμένα, η καταγγελία τους αναφέρει:

 

«Η ΝΜ Αμαλιάδας πραγματοποιεί εφημερίες νομού χωρίς την παρουσία καρδιολόγου και παθολόγου παρά τα συνεχή αιτήματά μας προς τις διοικήσεις.

Υπάρχει αδιαφορία από τη διοίκηση των μονάδων και την 6ης ΥΠΕ για την εξασφάλιση των απαραίτητων αγροτικών και γενικών ιατρών βάσει προγράμματος και μετάθεση των ευθυνών προς τρίτους.

Καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη κατάρτιση μηνιαίου προγράμματος εφημέρευσης με ευθύνη των διοικήσεων των Νοσοκομείων και της ΥΠΕ.

Η αυταρχική εχθρική και μεροληπτική συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι στο νοσοκομείο και τους ιατρούς του έχει οδηγήσει στην αποχώρηση πολλών εξ αυτών συνολικά από το ΓΝ Ηλείας προς άλλες μονάδες υγείας ή προς τη συνταξιοδότηση.

Οι ιατροί της ΝΜ Αμαλιάδας αποτελούν συνεχώς το «δεκανίκι» στην «υποτιθέμενη» λειτουργία του συστήματος καθώς δύο παθολόγοι και ένας ορθοπεδικός έχουν μετακινηθεί μόνιμα στη ΝΜ Πύργου. Εκτός αυτών, καλούνται όποτε χρειαστεί και άλλοι συνάδελφοι για εφημέρευση με συνεχόμενα και καθημερινά «εντέλλεσθαι».

Συνέπεια των παραπάνω είναι η ΝΜ Αμαλιάδας σε κλειστές εφημερίες να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, λιγότερο ακόμα και από τα όμορα Κέντρα Υγείας.

Ακόμα, εν μέσω πανδημίας η ΝΜ Αμαλιάδας, όπως και όλες οι Μονάδες του Νομού καθημερινά αποδυναμώνονται σε ιατρικό προσωπικό ενώ την ίδια στιγμή κανείς ιατρός δεν έχει προσληφθεί μέσω των τελευταίων προκηρύξεων. Τα αναφερόμενα γεγονότα και οι συμπεριφορές αποτρέπουν συναδέλφους να δηλώσουν ως προτίμηση τα νοσοκομεία του Νομού Ηλείας.»

 

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 

  1. Είναι ενήμερος για την καταγγελία;
  2. Για ποιο λόγο δεν υπάρχει καρδιολόγος και παθολόγος στις εφημερίες;
  3. Ποια είναι η προβλεπόμενη δυναμική σε ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό της ΝΜ Αμαλιάδας, πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν και σε ποιες ειδικότητες;
  4. Πόσους αγροτικούς και γενικούς ιατρούς χρειάζεται η ΝΜ Αμαλιάδας βάσει προγράμματος;
  5. Πόσοι ιατροί έχουν αποχωρήσει από το ΓΝ Ηλείας την τελευταία διετία και για ποιους λόγους;
  6. Ποια είναι η προβλεπόμενη δυναμική σε ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό της ΝΜ Πύργου, πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν και σε ποιες ειδικότητες;
  7. Για ποιο λόγο έγινε η μετακίνηση δύο παθολόγων και ενός ορθοπεδικού από τη ΝΜ Αμαλιάδας στη ΝΜ Πύργου και ποιες οι επιπτώσεις της μετακίνησης αυτής στη λειτουργία της ΝΜ Αμαλιάδας;
  8. Ποια είναι η προβλεπόμενη δυναμική σε ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό των ΝΜ του νομού Ηλείας, πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν και σε ποιες ειδικότητες;
  9. Πόσες αιτήσεις κατατίθενται για προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία του Νομού Ηλείας;
  10. Υπάρχει πρόβλεψη να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη ΝΜ Αμαλιάδας και αν ναι, εντός ποιου χρονικού πλαισίου;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα».