26.3 C
Pýrgos
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Το μοντέλο «home-away-neutral» που εξετάζουν στο μπάσκετ-Πώς μπορεί να το αντιγράψουν και άλλα σπορ!

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Όσο οι μέρες περνούν και τα πρωταθλήματα παραμένουν στον «πάγο», όλο και πιο δύσκολη καθίσταται η ολοκλήρωσή τους. Η ερώτηση του Σωτήρη Τσάτσου στον Λευτέρη Αυγενάκη στη συνάντηση με τους αθλητές, ήταν σαφής, για να πάρει απάντηση από τον Υφυπουργό, ότι θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης των προκηρύξεων. Λίγο μετά και ο Γ.Γ.Α. Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για «ευελιξία».

 

Το ilia.news, παρουσιάζει σήμερα ένα μοντέλο ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων τα οποία έχουν ξεκινήσει, ένα μοντέλο το οποίο βασίζεται στη λογική του ενός γύρου, όπως γι’ αυτό είχε μιλήσει εδώ και καιρό τώρα, το μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Δημοσθένης Κουπτσίδης. Πώς αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα δεδομένα πρωταθλημάτων τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και δεν θα δημιουργήσει αντιδικίες και ανισότητες, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ένα σύστημα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η UEFA πέρσι για να ολοκληρώσει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, το οποίο έλεγε ότι όσα ματς έχουν προηγηθεί θα επαναληφθούν στις έδρες των αντιπάλων και από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα θα διεξαχθούν σε ουδέτερα γήπεδα. Βεβαίως επειδή τα ευρωπαϊκά κύπελλα είχαν μπει στη φάση των «νοκ-άουτ» αναμετρήσεων, χρειάζεται αυτό το σύστημα να προσαρμοστεί σε πρωταθληματικά πρότυπα, όπου ισχύει το βαθμολογικό σύστημα κατάταξης. Ένα σύστημα και μια διέξοδος, η οποία μπορεί δυνητικά να δώσει τη δυνατότητα στις διοργανώτριες, εφόσον ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς, να αξιοποιήσουν τον διαθέσιμο χρόνο και να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα, έτσι ώστε να μην πάει άλλη μια χρονιά χαμένη και μάλιστα ακόμα χειρότερα φέτος, καθώς αν αυτό συμβεί, θα πάμε σε ακύρωση της σεζόν, πράγμα το οποίο θα στερήσει τη δυνατότητα ανόδου από ομάδες, στοιχείο το οποίο αποτελεί και βασικό συστατικό της φιλοσοφίας του αθλητισμού διεθνώς.

 

Η αρχή ανόδων και υποβιβασμών της FIFA

Η FIFA και γενικότερα το διεθνές αθλητικό κίνημα, βασίζονται σε μια θεμελιακή αρχή, που είναι η αρχή των ανόδων και των υποβιβασμών. Το δικαίωμα σε μια ομάδα μικρότερης εμβέλειας, να ανέλθει σε μια μεγαλύτερη κατηγορία και να διεκδικήσει ισότιμα κάτι το οποίο εντός των αγωνιστικών πλαισίων δικαιούται. Η FIFA πέτυχε μέσα από δικαστικές διαμάχες, να επιβάλλει σε χώρες οι οποίες είχαν κλειστές λίγκες στα πρότυπα του ΝΒΑ, όπως το MLS στις ΗΠΑ και στη Λίγκα της Αυστραλίας, να «ανοίξουν» τα πρωταθλήματά τους. Και έτσι τα τελευταία χρόνια, έχουμε ανόδους και υποβιβασμούς ομάδων και σε αυτά τα πρωταθλήματα, σε χώρες τις οποίες παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια επικρατούσε ένα άλλο μοντέλο αθλητισμού, μακριά από αυτό που εμείς γνωρίζουμε.

 

Η ΕΟΚ και το μπάσκετ

Πάνω στη λογική αυτή, δηλαδή το μοντέλο του ενός γύρου, προσανατολίζεται η Ομοσπονδία του μπάσκετ. Να εφαρμόσει ένα μοντέλο ενιαίο, το οποίο θα αφορά σε όλες τις εθνικές κατηγορίες και ει δυνατόν, να επεκτείνεται και στις τοπικές διοργανώσεις. Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα του διαδικτύου. Μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και τα υπόλοιπα ομαδικά σπορ, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα σε πρώτη φάση να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών και εν συνεχεία, τα τοπικά πρωταθλήματα.

 

Παιχνίδια εντός, εκτός και σε ουδέτερα

Η λογική αυτού του συστήματος, βασίζεται στην συρρίκνωση του αγωνιστικού προγράμματος, τηρώντας ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλες τις ομάδες και χωρίς τα πρωταθλήματα να χρειαστεί να χωριστούν σε ομίλους. Για να γίνει αντιληπτό αυτό το μοντέλο, ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων, ήτοι ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, το οποίο έχει παιχτεί μέχρι την 6η αγωνιστική, τότε δηλαδή που επεβλήθη το lockdown και σταμάτησε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα.

 

Το βαθμολογικό σύστημα και μια πρόταση 

Το πρώτο πράγμα που γίνεται, είναι αυτές οι έξι αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί, να επαναληφθούν, στις έδρες των αντίπαλων ομάδων. Τα ματς που έχουν γίνει δεν σβήνονται αλλά προσμετρούν κι αυτά. Με άλλα λόγια, τις πρώτες έξι αγωνιστικές ημέρες, οι ομάδες θα παίξουν με όσες ομάδες έχουν ήδη παίξει, όμως αυτή τη φορά αντίστροφα. Εν συνεχεία, όλα τα παιχνίδια που απομένουν μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου, θα διεξαχθούν σε ουδέτερα γήπεδα, κεκλεισμένων των θυρών πάντα.

Μάλιστα, προκειμένου να μην πει κάποια ομάδα ότι είχε την ατυχία να παίξει με τους δυνατούς αντιπάλους δυο φορές και με τους αδύναμους μια, σε όλα τα παιχνίδια τα οποία διεξάγονται με το σύστημα «home-away», εμείς προτείνουμε να μπορούν να αθροίζονται οι βαθμοί τους και να διαιρούνται «δια του 2» (εδώ χρειάζεται και τροποποίηση του ΚΑΠ ωστόσο η νομοθετική ρύθμιση του Αυγενάκη θα μιλάει για τροποποιήσεις εκτός από προκηρύξεις και σε κανονισμούς).

Έτσι με αυτό τον τρόπο, είτε παίξεις μια φορά με κάποια ομάδα, είτε παίξεις δυο φορές, θα είναι το ίδιο πράγμα. Αυτή η παράμετρος, δίνει μάλιστα και τη δυνατότητα, εάν λόγω κρουσμάτων covid-19, είχαν αναβληθεί κάποια παιχνίδια, να μην χρειαστεί αυτά να γίνουν, αλλά να καλυφθεί το κενό με ένα παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο και χωρίς θεατές (π.χ. να μην χρειαστεί ο Αίας να πάει στα Βραχνέικα και να φιλοξενήσει το Διαβολίτσι και εν συνεχεία να ξαναπαίξει αντίστροφα, αλλά να παίξει μια φορά με κάθε ομάδα σε ουδέτερο γήπεδο και οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει να προσμετρήσουν στο ακέραιο και όχι «δια του 2»).

 

Τα ουδέτερα γήπεδα

Τα παιχνίδια τα οποία έχουν απομείνει, θα διεξαχθούν όλα σε ουδέτερα γήπεδα. Κάθε παιχνίδι, θα το ορίζει η διοργανώτρια σε κάθε ένα από τα 16 αδειοδοτημένα και παραχωρηθέντα από την προκήρυξη γήπεδα.  Η κάθε ομάδα, θα έχει την υποχρέωση να συντηρεί και να προετοιμάζει το γήπεδό της για ένα ματς άλλων ομάδων, σαν να επρόκειτο να παίξει η ίδια. Οι ομάδες που θα παίζουν, θα μοιράζονται τα έξοδα της διαιτησίας, ενώ δεν χρειάζεται να έρχονται σε προστριβές για τα εισιτήρια, πολύ απλά επειδή δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης θεατών.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα