22 C
Pýrgos
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

«Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2018» (φώτο)

spot_img

Προτεινόμενα

«Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2018»:Μια δράση διεπιστημονική και διαχρονικά διδακτική!

 

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της Ακτίνας της Γης, από μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, αλλά και σχολείων της Κύπρου και της Ίμβρου! Η διεπιστημονική αυτή δράση, που συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ), έχει ως κύριο στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών μέσω της ανάδειξης της αξίας του πειράματος και των βιωματικών και ομαδοσυνεργατικών εκπαιδευτικών τεχνικών.
Η ιδιαίτερη επιτυχία της δράσης τόσο σήμερα, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, όπως σκιαγραφείται από τη μεγάλη συμμετοχή, τα θετικά σχόλια και τα ικανοποιημένα πλατιά παιδικά χαμόγελα, υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη αξία της πειραματικής διδασκαλίας. Παράλληλα, αναδεικνύεται η δυνατότητα του δικτύου των Ε.Κ.Φ.Ε. να λειτουργεί υποστηρικτικά και ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή. Με μοναδικές κινητήριες δυνάμεις τον εθελοντισμό και
τη συνεργασία και ανεκτίμητο αντάλλαγμα, την ηθική ικανοποίηση της πανελλήνιας συμμετοχής σε ένα ξεχωριστό πείραμα, που διαχρονικά κατορθώνει να εμπνέει, να εντυπωσιάζει και να παρακινεί!

Περιγραφή της εκπαιδευτικής δράσης
Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, σε περισσότερα από 800 σχολεία της χώρας, την ώρα ακριβώς που μεσουρανούσε ο Ήλιος, με πολύ απλά μέσα, μαθητές και εκπαιδευτικοί ακολούθησαν πιστά τα βήματα και τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα Ερατοσθένη, όπως έγιναν το 240 π.Χ.(!) Από τα Δίκαια του Έβρου ως την Κύπρο και από την Ίμβρο μέχρι την Κέρκυρα, το μεσημέρι της σημαντικής αυτής μέρας, οι «μαθητές του Ερατοσθένη και εραστές της μάθησης», κατόρθωσαν να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης με τρόπο εκπληκτικό και με σφάλμα ελάχιστο! Οι σύγχρονοι “Γεω-μέτρες” μαθητές στερέωσαν κατακόρυφα ράβδους ή άλλα αντικείμενα, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, με απλούς μαθηματικούς
υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.

Το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, για 3η συνεχή χρονιά συμμετείχε στην παραπάνω δράση με τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου. Η μέτρηση της ακτίνας της Γης στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι μαθητές σε μια ηλιόλουστη μέρα κατάφεραν να επαναλάβουν τα βήματα του Ερατοσθένη μόνο με ένα σφάλμα της τάξης του 0,5%.!!

Ειδικά φέτος, το σχολείο παρουσίασε και μία αξιόλογη εικαστική παρέμβαση στα πλαίσια του μαθήματος των Καλλιτεχνικών με τη βοήθεια της καθηγήτριας Ανδρέου Κατερίνας, κατασκευάζοντας ένα ηλιακό stencil με το πρόσωπο του Ερατοσθένη!

Στη διεξαγωγή του πειράματος συμμετείχαν οι καθηγητές του σχολείου:

Βασιλόπουλος Γρηγόρης – Φυσικός

Σαφούρη Μάρθα – Μαθηματικός

Ανδρέου Κατερίνα – Εικαστικών (φωτογράφιση εκδήλωσης)

Από το 2o Γυμνάσιο Αμαλιάδας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα