Δευτέρα, 9 Μαΐου, 2022
18.3 C
Pýrgos

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας

spot_img

«Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2022»:
Μια δράση διεπιστημονική και διαχρονικά διδακτική!

 

Περιγραφή της εκπαιδευτικής δράσης


Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, περισσότεροι από 20.000 μαθητές και 1.500 εκπαιδευτικοί σε περισσότερα από 800 σχολεία της χώρας, την ώρα ακριβώς που μεσουρανούσε ο Ήλιος, με πολύ απλά μέσα, ακολούθησαν πιστά τα βήματα και τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα Ερατοσθένη, όπως έγιναν το 240 π.Χ. Από τα Δίκαια του Έβρου ως την Κύπρο και από την Ίμβρο μέχρι την Κέρκυρα, το μεσημέρι της σημαντικής αυτής μέρας, οι «μαθητές του Ερατοσθένη και εραστές της μάθησης», κατόρθωσαν να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης με τρόπο εκπληκτικό και με σφάλμα ελάχιστο! Οι σύγχρονοι «Γεω-μέτρες» μαθητές στερέωσαν κατακόρυφα ράβδους ή άλλα αντικείμενα, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης.

Το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, για 5η χρονιά, μετά από τη διακοπή της δράσης λόγω της πανδημίας, συμμετείχε στην παραπάνω δράση με ομάδα μαθητών της Β Γυμνασίου.

Οι συγκεκριμένοι μαθητές του σχολείου μας, στο χώρο του προαυλίου, υπολόγισαν την ακτίνα της Γης, σε μια ηλιόλουστη μέρα, με μεγάλη ακρίβεια.

Με αυτή τη δράση, οι μαθητές κατέδειξαν ότι ο Ήλιος και το φως του μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας και ζωής, αλλά και ως εργαλείο για μέτρηση απίθανων μεγεθών, όπως είναι η ακτίνα της Γης, με τη βοήθεια απλών εργαλείων.

Τη διεξαγωγή του πειράματος οργάνωσε ο καθηγητής του σχολείου Βασιλόπουλος Γρηγόριος, Φυσικός.

Από το 2o Γυμνάσιο Αμαλιάδας

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα