ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο το Θεολογικό Συνέδριο σε Πύργο και Αμαλιάδα


Η  προσφορά της Εκκλησίας στην Κοινωνία και τον Λαό

Συνεχίζει για μία ακόμη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας την παράδοση της διεξαγωγής Θεολογικών Συνεδρίων με πανελλήνια εμβέλεια. Φιλοξενεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε Πύργο και Αμαλιάδα το φετινό της Συνέδριο, με θέμα του «Η προσφορά της Εκκλησίας στην Κοινωνία και τον Λαόν». Εισηγητές θα είναι η Δρ Θεολογίας κ. Αθηνά Κονταλή, ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ.Κωνσταντίνος Μπελέζος και ο Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Κ. Απόστολος Νικολαΐδης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020, στις 600 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» (στην είσοδο της πόλεως του Πύργου), ενώ θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου, στις 11.00 πμ. στην αίθουσα  «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα.

Οι εργασίες της πρώτης Συνεδρίας

Στις 4.30 μμ. το Σάββατο θα γίνει Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης στον Πύργο. Λίγο μετά, στις 18.00 θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου με την Α΄ Συνεδρία και με πρώτη εισηγήτρια την κ. Αθηνά Κονταλή, Δρ Θεολογίας του ΕΚΠΑ και θέμα «Η συμβολή της Εκκλησίας στην επιβίωση του Ελληνισμού επί Τουρκοκρατίας». Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος Κατερέλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, θα αναπτύξει το θέμα «Η θέση της Εκκλησίας στην προσφυγική κρίση». Το Προεδρείο της Συνεδρίας θα αποτελούν ο Καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ως Πρόεδρος, με βοηθούς την Θεολόγο κ. Ροδάμια Μπιλάλη-Καβουνίδου και τον Γυμνασιάρχη Βουνάργου κ. Παύλο Παγκράτη.

Μετά τις εισηγήσεις  θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων  και δείπνο για όλους τους Συνέδρους στο Ίδρυμα «Νέα Βασιλειάς» στα Λασταίικα Πύργου.

Η Β’  Συνεδρία της Κυριακής

Το πρωί της Κυριακής θα υπάρξει εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδος, με θείον κήρυγμα από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο.

Οι εισηγήσεις της Β΄ Συνεδρίας θα ξεκινήσουν στις 11.00 πμ στην Αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα. Πρώτος εισηγητής θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, με θέμα «Ο λόγος του Θεού για τον λαό του Θεού: Το ζήτημα των νεοελληνικών μεταφράσεως της Βίβλου». Στην συνέχεια ο Κοσμήτωρ και Καθηγητής  της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Απόστολος Νικολαΐδης θα παρουσιάσει το θέμα  «Η προσφορά της Εκκλησίας στην κοινοτική ζωή». Στις 12.30 θα γίνει επισκόπηση των εισηγήσεων από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο. Οι εργασίες θα λήξουν με συζήτηση και τράπεζα αγάπης για όλους τους Συνέδρους στο Ίδρυμα «Παναγία η Καθολική» στην Γαστούνη. Στο Προεδρείο της δεύτερης ημέρας θα είναι ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΤΕΙ κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης, η Θεολόγος κ. Γεωργία Δημακοπούλου και ο πρεσβύτερος π. Παναγιώτης Γιατράς.

Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούν ο Πρεσβύτερος και Θεολόγος π. Γεώργιος Σταθόπουλος και οι φιλόλογοι κ. Δήμητρα Παπαγγελή και κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες για το Συνέδριο, μπορούν να επικοινωνούν με την Ιεράν Μητρόπολιν Ηλείας, στα τηλέφωνα 26210 22527 (ΦΑΞ 26210 30592) και την ηλεκτρονική διεύθυνση contact@imilias.gr.