ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου το Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας


Σε Πύργο και Αμαλιάδα

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου το Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

Για μία ακόμη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, ακολουθώντας μία μακρά παράδοση διοργανώσεως επιστημονικών συνεδρίων, διοργανώνει το φετινό της ΘεολογικόΣυνέδριο, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2018, σε Πύργο και Αμαλιάδα. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα του Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο και θα ολοκληρωθούν το πρωί της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα «Θεία Οικοδομή» Αμαλιάδος. Τίτλος του Συνεδρίου είναι  «Το πρόσωπο του Θεού κατά τους Πατέρες και τους σύγχρονους θεολόγους», ενώ κεντρικός εισηγητής είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου 2018 με Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης Πύργου στις 16.30-17.30, ενώ στις 18.00 θα γίνει εκλογή του Προεδρείου του Συνεδρίου. Ακολούθως στις 18.15-19.15 ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος θα παρουσιάσει το θέμα «Η οντολογία του προσώπου στην σύγχρονη Θεολογία», για να ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως. Το πρωί της Κυριακής θα γίνει Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αμαλιάδος, όπου θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα συνεχιστούν στην Αίθουσα «Θεία Οικοδομή» Αμαλιάδος στις 11.00-12.00, με θέμα «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δια το πρόσωπον», που θα αναπτύξει ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ενώ θα ακολουθήσουν συζήτηση, τα πορίσματα και η λήξη του Συνεδρίου.

Την Οργανωτική Επιτροπή του Θεολογικού Συνεδρίου αποτελούν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ως Πρόεδρος και ως μέλη ο π. Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυξ, ο π. Χριστοφόρος Κωλέτης, Ιεροκήρυξ, ο κ. Γεώργιος Κομιώτης, Θεολόγος-Γυμνασιάρχης και η κ. Γεωργία Δημακοπούλου, Θεολόγος. Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούν ο Θεολόγος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας και ο μαθηματικός κ. Αθανάσιος Παλυβός. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση παρακολουθήσεως του Συνεδρίου.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος Βλάχος είναι ένας από τους πολυγραφότατους θεολόγους της εποχής μας, με έργο που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Γεννήθηκε το 1945 στα Ιωάννινα, είναι Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και το 1971 εντάχθηκε στον Κλήρο της Εκκλησίας. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ στις Μητροπόλεις Πέλλης και Θηβών, ενώ το 1995 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Από νωρίς ασχολήθηκε με την έρευνα και την θεολογική συγγραφή και διετέλεσε καθηγητής σε Θεολογικές Σχολές του Πατριαρχείου Αντιοχείας και των Η.Π.Α. Το 2008 το Πανεπιστήμιο Αθηνών των αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογίας, εκτιμώντας το μεγάλο του έργο στην Θεολογία. Μελέτησε και πρόβαλε το έργο του μεγάλου ερευνητή και συγγραφέα του 20ου αιώνος πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη, ενώ δεκάδες είναι τα έργα του με θεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Η μελέτη των πατερικών κειμένων και κυρίως των ησυχαστών Πατέρων της Φιλοκαλίας, η επί σειρά ετών μελέτη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η επικοινωνία με τους μοναχούς του Αγίου Όρους, και η μακρόχρονη ποιμαντική του πείρα, τον οδήγησαν στη βεβαιότητα ότι η Ορθόδοξη Θεολογία είναι επιστήμη που θεραπεύει τον άνθρωπο και ότι οι νηπτικοί Πατέρες μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο που ταλαιπωρείται από πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Με αυτό το πνεύμα έγραψε πλήθος βιβλίων, καταστάλαγμα πολύχρονης ποιμαντικής πείρας, σχετικά με την  «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία».