16.4 C
Pýrgos
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Το ΣΔΕ Πύργου στη Βιβλιοθήκη

spot_img

Μέσα από τα βιβλία και την ιστορία μας, άρχισε τις εξωτερικές δράσεις του το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, για τη σχολική χρονιά 2017-18. Την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πύργου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πνεύμα των ημερών –εορτασμός της 28 Οκτωβρίου 1940- και σκοπό είχε την ενημέρωση των εκπαιδευομένων πάνω σε γεγονότα του πολέμου και της κατοχής. Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος κ. Βάσω Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός του ΣΔΕ Πύργου, αναφερόμενη στην ημέρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο σκοπό και το ιστορικό ίδρυσής τους, καθώς και σε στοιχεία από τη λειτουργία του οργανισμού.

Η υπεύθυνη των εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, φυσικός κ. Νίκη Κατσιάπη, υποδέχθηκε τους εκπαιδευόμενους με χαρά λέγοντας : « Έχουμε πολλούς λόγους να σας αγαπάμε! Για το πείσμα και την επιμονή σας, προκειμένου να κατακτήσετε τους στόχους σας, αλλά και για την αγάπη και τη διάθεση προσφοράς των εκπαιδευτικών σας». Ακολούθησε η παρουσίαση της με θέμα «Η γυναίκα του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης» με αναφορές σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες όπου πρωταγωνιστούν γυναίκες την εποχή του ’40.

Ιστορίες για γυναίκες-μάνες  που στέλνουν πέντε αγόρια στο πόλεμο, για γυναίκες που κουβαλάνε ξύλινα κιβώτια με πολεμοφόδια μέσα στο χιόνι, που καθαρίζουν τα βουνά με το φτυάρι για να περάσουν τα άρματα και οι φαντάροι, για αυτές που πλέκουν ρούχα για τους φαντάρους, ιστορίες για γυναίκες που κάνουν ανθρώπινο φράγμα με το κορμί τους για να κόψουν τη φόρα του ποταμού, για εθελόντριες νοσοκόμες όπως η πυργιώτισσα Ελένη Χατζηγιάννη-Μητροπούλου, για τη Βέμπο και τη προσφορά της στους φοιτητές την εποχή του Πολυτεχνείου, για τη γυναίκα που με την αφίσα της που γέμισε όλη την Αθήνα καλούσε τις γυναίκες να πλέξουν πλεκτά για τους φαντάρους, για τη φωτογράφο που φωτογράφισε 83 αποστεωμένα παιδιά και μέσω του ΟΗΕ βοήθησε τη χώρα της, για τις γυναίκες που μαγείρευαν συσσίτια, για τις γυναίκες που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην Αντίσταση και τόσες άλλες ιστορίες.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι κατευθύνθηκαν στις τέσσερες γωνιές της έκθεσης. Εκεί υπήρχαν δύο πάγκοι με βιβλία που αφορούσαν την κατοχή και τον πόλεμο, ένα στάντ-περίπτερο με εφημερίδες της εποχής – όπως: τον τορπιλισμό της Έλλης, από χθές εις πόλεμον με την Ιταλία, πήραμε την Κορυτσά! – και τρία σταντ με χαρτονομίσματα από το 1940 έως το 1945 αξίας έως και 200 δισεκατομμυρίων δραχμών. Οι εκπαιδευόμενοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεφύλλισαν βιβλία και εφημερίδες για τον Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση και είδαν τη συλλογή χαρτονομισμάτων της Κατοχής.

Στο τέλος, αρκετοί μαθητές πήραν κάρτα μέλους βιβλιοθήκης και δανείστηκαν βιβλία Φεύγοντας, πήραν όλοι ως ενθύμιο ένα αντίγραφο του μεγαλύτερου σε ονομαστική αξία ελληνικού χαρτονομίσματος, των 200.000.000 δρχ., ενώ η Βιβλιοθήκη Πύργου χάρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου του Γιάννη Νικολόπουλου “Ο Πύργος της Κατοχής” για τη βιβλιοθήκη του ΣΔΕ Πύργου.

Νέα από το τμήμα Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα

  • Με μεγάλη ευχαρίστηση υποδέχθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος Αμαλιάδας, τη δωρεά βιβλίων επιστημονικού, γενικού αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου, η οποία έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδας. Οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου και οι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, θερμά ευχαριστούν τους εφημέριους ιερείς και επιτρόπους του ναού.
  • Το Δήμο Ήλιδας και το Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο ευχαριστούν θερμά οι εκπαιδευόμενοι και η διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, για τη δωρεάν παραχώρηση δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν σε γραφικές εργασίες του σχολείου και για την πρόσβαση των εκπαιδευομένων στο διαδίκτυο (internet) για άντληση πληροφοριών.

Το σχολείο απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ,

Στον Πύργο: στο 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.). Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητά: 693.65.25.428 & 6945.11.89.73.

E-mail: sdepyr@sch.gr  Ιστοσελίδα-Ιστότοπος: http://sde-pyrgou.ilei.sch.gr

Στην Αμαλιάδα: Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου ΙΕΚ Αμαλιάδας, Τηλ. & FAX: 26210-20.350, Κινητό: 698.259.69.52.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα