8.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Το σχολείο της αγοράς κτίζεται… Η ΟΛΜΕ κοιμάται

spot_img

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει σταθερά και επίμονα προς την διάλυση του δημοσίου σχολείου. Ξεκινά με μια τακτική που προετοιμάζει αθόρυβα τις δομές και τα μέτρα που  θα είναι έτοιμα να στηρίξουν το νέο σχολείο της αγοράς, το οποίο θα αποκαλυφθεί πλήρως μόλις ξετυλίξει πλήρως  το κουβάρι των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

Έτσι με το πρόσφατο σχέδιο  Υπουργικής Απόφασης που δόθηκε προς διαβούλευση καθορίζεται ότι:

  • Καταργείται η αργία του Σαββάτου. Προφανώς πρέπει να βαθύνει ακόμη περισσότερο η ελαστικοποίηση του  ωραρίου, όπως γίνεται σε κάθε σύγχρονο επιχειρησιακό κλάδο. Ενώ από την άλλη δεν θα χρειαστεί να αμείβονται  επιπλέον οι εκπαιδευτικοί για εργασίες που πραγματοποιούνται ημέρα Σαββάτου.  Μια απαράδεκτη μεθόδευση από έναν κύκλο του υπουργείου που εξαντλεί τις παροχές σε αμοιβές υπερωριών, η αργιών και νυχτερινών «μεροκάματων».
  • Καθιερώνεται η ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών.

α) Με μια πρώτη ανάγνωση για την εγγραφή στην Α΄ Γυμνασίου εντός και εκτός αστικών κέντρων προβλέπεται ηλεκτρονική δήλωση εγγραφής από τον κηδεμόνα ή τον εξουσιοδοτημένο εγγράφως αντιπρόσωπό του (επισήμανση: αντιπρόσωπος κηδεμόνα προβλέπεται και όταν ο κηδεμόνας (πατέρας ή μητέρα) δεν κατοικεί στην έδρα του σχολείου) σε ένα από τα Γυμνάσια της περιοχής της μόνιμης κατοικίας (όρια περιοχής και αριθμός ανά σχολείο φοιτούντων μαθητών-τριών ορίζονται από τον/την Δ.Δ.Ε.)

Β) Στη συνέχεια εγγραφή στην Α΄ΓΕΛ γίνεται με διαβίβαση υπηρεσιακά των απολυτηρίων τίτλων κάθε Γυμνασίου στο αντίστοιχο ΓΕΛ (π.χ. απόφοιτοι 1ου Γυμνασίου σε 1ο ΓΕΛ κλπ;). Στο  Λύκειο μαζί με την ηλεκτρονική εγγραφή οι μαθητές δηλώνουν τα μαθήματα επιλογής τους που θα παρακολουθήσουν. Έχουν τρεις επιλογές κατά σειρά προτεραιότητας μαθημάτων επιλογής, εφόσον σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών υπάρχει υποχρέωση επιλογής μαθημάτων. Αν το σχολείο στο οποίο εγγράφονται  δεν έχει τα αντίστοιχα με τις προτιμήσεις τους τμήματα ή ο αριθμός των φοιτούντων υπερβαίνει το ανώτερο καθορισμένο όριο φοίτησης οι μαθητές υποχρεώνονται σε αυτεπάγγελτη υποχρεωτική μετεγγραφή για την οποία αποφασίζει ο/η Δ.Δ.Ε.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τοποθέτηση των μαθητών στα σχολεία και τα τμήματα θα γίνονται αυτόματα με «λογιστικά» κριτήρια που δεν θα χωρούν παιδαγωγικού τύπου παρεμβάσεις. Οι μαθητές μας θα είναι απλοί αριθμοί. Θα στριμώχνονται αυτόματα σε 27άρια τμήματα χωρίς καμιά δυνατότητα εξαίρεσης. Αυτό που προσπάθησαν με άνωθεν  διοικητικές παρεμβάσεις  να επιβάλουν θα το πετυχαίνουν με απλούς αλγόριθμους. Δημιουργούνται ΓΕΛ ορισμένης ζώνης ανάλογα με τα μαθήματα επιλογής· συνεπώς καταργούνται πολλά τμήματα μαθητών σε κάθε σχολείο και συνακόλουθα οι οργανικές  θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο θα αναζητήσει ώρες ελαστικής απασχόλησης σε διάφορα σχολεία της πόλης ή της περιφέρειας. Εφαρμόζεται ο νόμος της αγοράς και για τα δημόσια σχολεία (ζήτηση και προσφορά για τα «δημοφιλή» σχολεία, κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και σε «κακά» με όρους αγοράς). Μάλιστα γίνεται σαφές ότι τα τμήματα των σχολείων οριστικοποιούνται τον Ιούλιο και «μετά την οριστικοποίηση των τμημάτων, κάθε εγγραφή, μετεγγραφή, αλλαγή ομάδας προσανατολισμού, επιλεγόμενου μαθήματος ή αλλαγή τομέα και ειδικότητας Επαγγελματικού Λυκείου, πραγματοποιείται αποκλειστικά σε υπάρχοντα τμήματα».

Από την άλλη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δημοσίευσε την πρόταση του για την Β΄ Λυκείου, δίνοντας ένα δείγμα γραφής για το τι δρομολογείται σχετικά με τις τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Προτείνει να καταργηθούν από υποχρεωτικά μαθήματα τα Αρχαία, η Ιστορία, τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Φιλοσοφία, η Ξένη Γλώσσα, η Πληροφορική. Ενώ προτείνεται το μάθημα «Ο Σύγχρονος Κόσμος», προφανώς για να διδάσκεται από καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Είναι προφανώς από τα μαθήματα που μαζί με τις « Δημιουργικές  Δραστηριότητες» θα μπορεί να διδαχθεί από πολλές ειδικότητες. «Στήνουν» το νέο σχολείο με βάση την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα περισσεύματα των καθηγητών και όχι με βάση τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών μας. Με τέτοιες αλχημείες εξασφαλίζουν την επίπλαστη επάρκεια του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού και παγιώνουν την αδιοριστία.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πρόταση  για τη Β΄Λυκείου σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση που προωθείται:

  • θα οδηγήσει σε αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών σε πρώτη φάση, γιατί είναι αδύνατον ένα σχολείο να μπορέσει να δημιουργήσει τμήματα με όλες τις πιθανές επιλογές και σε δεύτερη φάση θα υποβοηθήσουν τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Λυκείων.
  • θα επιφέρει μείωση του προσωπικού (με τη δραστική μείωση των μαθημάτων και την συνεπακόλουθη μείωση ειδικοτήτων).

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αναγγελθείσες διατάξεις για το «Νέο Λύκειο» με εξετάσεις και τον Ιανουάριο, καθώς και εργασίες που θα βαθμολογούνται από «εξωτερικούς βαθμολογητές»  το ΥΠΠΕΘ φτιάχνει το σχολείο για τους «λίγους» που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας πλήρους ανταγωνιστικής εκπαίδευσης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ παρόλα αυτά δεν φαίνεται να έχει διάθεση να αντιταχτεί σε όλη αυτήν τη βαρβαρότητα. Κρίνεται μάλιστα καταγγελτέα η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ (παλιοί και νέοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές), καθώς  με τη στάση τους αφήνουν να εννοηθεί ότι λίγο ότι όλα αυτά είναι προτάσεις του κλάδου που απλά χρήζουν κάποιας μικρής διόρθωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Καλούμε τους συναδέλφους σε ενότητα, αλληλεγγύη και επαγρύπνηση μέσα από το πρωτοβάθμιο σωματείο σε συντονισμένη δράση για να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι στην αντιδραστική νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση που συντελείται από την Κυβέρνηση.
  • Απαιτούμε από το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να πάρει επιτέλους σαφή θέση απέναντι στα μέτρα και να προωθήσει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις ένα σχέδιο ουσιαστικής αντίδρασης απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα.

Αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους στον εργασιακό και μορφωτικό μεσαίωνα που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έρχεται να εδραιώσει τη  νεοφιλελεύθερη καταιγίδα.

Δεν θα ανεχτούμε σχολεία- μαγαζιά που θα χειρίζονται τους μαθητές μας ως «πελάτες».

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα