«Τραυματισμένη» και η Αγία Σοφία από τους σεισμούς

spot_img

Προτεινόμενα

Κλειστός μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες στερεωτικές εργασίες θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα, που «τραυματίστηκε» και αυτός από τους συνεχιζόμενους σεισμούς του Μάϊου. Οι μηχανικοί που είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στο μνημείο τον Μάιο, μετά από αίτημα της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κας Ερωφίλης Κόλλια, διαπίστωσαν ρωγμές σε διάφορα σημεία του που οδήγησαν στο «σφράγισμα» του για λόγους ασφαλείας.

Για την κατάσταση του μνημείου ενημερώθηκε άμεσα και ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό και κατόπιν αυτοψίας ειδικού κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο γοτθικό ναό Αγίας Σοφίας Ανδραβίδας εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή και ιδιαίτερα του σεισμού της 21ης Μαΐου 2019 διαπιστώθηκε πως το μνημείο έχει υποστεί βλάβες. Ως εκ τούτου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας κρίνει απολύτως αναγκαία την απαγόρευση χρήσης και εισόδου επισκεπτών στο μνημείο έως ότου καταστεί και πάλι στατικά επαρκές».

Μάλιστα με το ίδιο έγγραφο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ζητά τον αποκλεισμό και του προαυλίου του όμορου δημοτικού σχολείου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επιπρόσθετα παρακαλείται ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης να προβεί στον αποκλεισμό τμήματος ακτίνας 10 μέτρων από το εγγύτερο στο μνημείο σημείο του προαύλιου χώρου του όμορου σχολικού συγκροτήματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ως άνω σχετικό».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα