Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022
20.7 C
Pýrgos

Τριήμερη ενημερωτική συζήτηση για το λάδι από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

spot_img

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στα πλαίσια του προγράμματος ΟΕΦ ελαιόλαδου διοργανώνει τριήμερη ενημερωτική συζήτηση στις 28, 29 και 30 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Το πρόγραμμα της συζήτησης έχει ως εξής

Δευτέρα 28-3-2022 Ορθολογική διαχείριση χημικών εισροών.

Τρίτη 29-3-2022 Αρχές εναλλακτικής διαχείρισης.

Τετάρτη 30-3-2022 Ανθρακικό αποτύπωμα.

 

Οι αγρότες περιμένουν λύσεις

 

Όπως αναφέρει η πρόσκληση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας: «Την πρώτη ημέρα, Δευτέρα 28 Μαρτίου και ώρα 10:30, θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα θέματα των αγροτών.

1 Κόστος παραγωγής. Οι τελευταίες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν. Οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν.

2 Αναδιάρθρωση Κορινθιακής σταφίδας. Η Ομάδα Παραγωγών ετοιμάζει φάκελο για την αναδιάρθρωση τον οποίο θα καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δικαιούχοι μόνο όσοι είναι μέλη στην ομάδα.

  1. Τιμή Κορινθιακής σταφίδας. Πέρασε ένα χρόνος, σε λίγους μήνες έρχεται η σταφίδα του 2022 και ακόμη το Υπουργείο ψάχνεται με τα αποθέματα του 2020. Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα, διαφορετικά θα έχουμε εγκατάλειψη καλλιεργειών.
  2. Ζημιές στις καλλιέργειες από τους τελευταίου πάγους. Εκτίμηση άμεσα από ΕΛΓΑ.
  3. Συνδεδεμένες βιομηχανικής τομάτας – Κορινθιακής σταφίδας 2021. Ενώ σε όλα τα άλλα προϊόντα εκδόθηκαν Υπουργικές αποφάσεις για να δοθούν οι συνδεδεμένες (βαμβάκι – σιτηρά – κτηνοτροφικά κτλ) στα δύο προϊόντα δεν έχει γίνει τίποτα. Ειδικά για την βιομηχανική τομάτα οι παραγωγοί τα περιμέναμε για να καλλιεργήσουν για το 2022. Έχουμε επισημάνει ότι ο νομός Ηλείας είναι ο πιο πρώιμος σε όλη την Ελλάδα.
  4. ΤΟΕΒ. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Κάθε χρόνο να καλλιεργούν οι παραγωγοί και να μην ξέρουν εάν θα βγάλουν την καλλιέργεια. Ειδικά στην βιομηχανική τομάτα έχουνε υπογράψει συμβάσεις με τις εταιρείες μεταποίησης και εάν δεν προσκομίσουμε το προϊόν έχουμε οικονομικές επιπτώσεις. Εμείς τονίζουμε ότι θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη εάν δεν έχουν νερό οι παραγωγοί μας.

Περιμένουμε απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διότι μέχρι σήμερα, ενώ έχουν καλέσει τους περισσότερους νομούς της χώρας, το νομό Ηλείας τον αγνοούν. Ένα νομό που το 70% του εισοδήματός προέρχεται από τους αγρότες. Όλα αυτά θα τεθούν τη Δευτέρα 28-3-2022 στους αγρότες στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Ακολούθως θα σταλεί υπόμνημα και με άλλα θέματα που θα τεθούν στον πρωθυπουργό, τον υπουργό, τους βουλευτές και την Περιφέρεια».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα