ΗΛΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τσακάλια «χτύπησαν» κοπάδι στο Λεβεντοχώρι…


Σε φόβο και τρόμο των κτηνοτρόφων όλου του νομού έχουν μετατραπεί οι επιθέσεις (πιθανότατα) τσακαλιών στα ζώα τους, που το τελευταίο διάστημα αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με το Ilia.news να έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες από περιοχές της ορεινής και της ημιορεινής Ηλείας.

Το φαινόμενο ωστόσο των επιθέσεων γίνεται τώρα πιο ανησυχητικό καθώς τα τσακάλια κατέβηκαν… μέχρι τα παραθαλάσσια, χτυπώντας το κοπάδι του κ. Γιάννη Μουρούτη στο Λεβεντοχώρι.

Σήμερα το πρωί ο κ. Μουρούτης εντόπισε νεκρά, κομμένα στο λαιμό, πέντε από τα ζώα του, με τη ζημιά να ξεπερνά κατά πολύ τα 500 ευρώ.

Το γεγονός ότι τα τσακάλια πλέον έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο το νομό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως, είναι το γεγονός οι κτηνοτρόφοι…δεν μπορούν να αποζημιωθούν καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό, για να αποζημιωθούν από επιθέσεις τσακαλιών ή άλλων άγριων ζώων, τα νεκρά ζώα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να αλλάξει αυτός ο κανονισμός αφενός γιατί ο αριθμός των αρπακτικών αλλά και οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί, ενώ οι εποχές είναι τέτοιες που ακόμα και η απώλεια ενός ζώου είναι οικονομικά δυσβάσταχτη.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή την περίοδο, που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ηλεία, θα εξετάσει και αυτό το σοβαρό πρόβλημα.