ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Υπαναχώρησε η Γ.Γ.Α. στο θέμα των ιατρικών βεβαιώσεων


Μπάχαλο δημιουργήθηκε με τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα έπρεπε να προσκομίζουν οι ερασιτέχνες αθλητές προκειμένου να μπορέσουν να ασκηθούν σε εγκαταστάσεις. Χιλιάδες αθλητές όλων των δραστηριοτήτων, ακόμη και του ποδοσφαίρου, χρειαζόταν να προσκομίσουν την ιατρική βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι δεν πάσχουν από κορωνοϊο, την ίδια ώρα που για την εγγραφή ενός μαθητή στο σχολείο και για τη συμμετοχή του στο μάθημα της γυμναστικής, δεν ήταν απαιτητό τέτοιο έγγραφο.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (19/5) η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είχε εκδώσει την ιατρική βεβαίωση με βάση την οποία θα έπρεπε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει υποβληθεί ουσιαστικά σε εργαστηριακό τεστ για covid-19 ώστε να μπορέσει ο γιατρός να υπογράψει τη βεβαίωση. Γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να διαθέσει τουλάχιστον 120 με 150 ευρώ για να πραγματοποιήσει εργαστηριακό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε το αρχικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού επέβαλε να υπάρχει το τεστ.

Μάλιστα η αναστάτωση ξεκίνησε όταν πολλοί πνευμονολόγοι αρνούνταν να υπογράψουν την ιατρική βεβαίωση μόνο με κλινική εξέταση, αφού οι περισσότεροι ερασιτέχνες αθλητές δεν είχαν πραγματοποιήσει το πανάκριβο τεστ για τον κορωνοϊό.

Άλλωστε έτσι όπως ήταν διατυπωμένη η ιατρική βεβαίωση που εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, οι γιατροί ήταν ουσιαστικά υποχρεωμένοι να ζητούν το τεστ για τον κορωνοϊό, πριν την υπογράψουν, αφού θα έπρεπε να αναλάβουν και την ευθύνη στην περίπτωση που ο αθλητής ήταν ασυμπτωματικός ή εμφάνιζε αργότερα συμπτώματα.

Υστερα από εκατοντάδες διαμαρτυρίες αθλητικών Σωματείων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, οι αρμόδιοι υποχρεώθηκαν να υπαναχωρήσουν και να εκδώσουν νέα ιατρική βεβαίωση με βάση την οποία απαιτείται μόνο ο κλινικός έλεγχος από την πλευρά του γιατρού.