ΕΛΛΑΔΑ

Υπεξαίρεση, διαφυγή από την κράτηση και πλαστογράφηση εγγράφων ; Σε τι άλλο διακρίθηκε ο Ilya Surkov

  • 3
    Shares

Σύμφωνα με το pentapostagma.gr, στα τέλη του 2019, το δικαστήριο Nikulinsky της Μόσχας εξέδωσε την ετυμηγορία εις βάρος του Ρώσου επιχειρηματία Ilya Surkov, καταδικάζοντάς τον σε πέντε χρόνια φυλάκισης με παραμονή στο σωφρονιστικό κατάστημα, για την υπεξαίρεση 9 εκατομμυρίων ευρώ και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στον offshore λογαριασμό του Surkov στον Παναμά. Ο Surkov, ωστόσο, διέφυγε από την τιμωρία στο Ηνωμένο Βασίλειο – παραβίασε το καθεστώς της κατ’ οίκον κράτησης, παριστάνοντας τον άρρωστο και δραπετεύοντας από το νοσοκομείο.

Στη διαφυγή του, τον Ilya Surkov τον βοήθησε το ελληνικό του διαβατήριο. Το είχε βγάλει από πριν, για να μπορεί να ταξιδεύει στην Ευρώπη. Το θέμα είναι ότι έβγαλε το ελληνικό του διαβατήριο ως Έλληνας βάσει καταγωγής, αλλά αυτό το «παραμύθι» βγήκε στην επιφάνεια μετά από έναν απλό έλεγχο.

Γι’ αυτό τον λόγο, η έλλειψη ανταπόκρισης εκ μέρους του ελληνικού κράτους – ενώ καλείται να ανακαλέσει το διαβατήριο του Surkov – μπορεί να προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα.

Ως λόγο για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου ο Surkov δήλωσε το γεγονός, ότι αυτός και η μητέρα του γεννήθηκαν στην πόλη Σιμκέντ του Καζακστάν – τον τόπο της μαζικής καταναγκαστικής έξωσης των Ελλήνων από άλλες δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Αλλά η υποβολή ενός ερωτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν διέψευσε οριστικά αυτή την εκδοχή: η επίσημη απάντηση του Yπουργείου λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη γέννηση και τον τόπο διαμονής του Ilya Surkov, του Σουρκόβ Ηλία ή του Πριονίδη Ηλία, ούτε και της «Ελληνίδας μητέρας» του, της Πριονίδη Παναΐλας. Το αυθεντικό ρωσικό διαβατήριο του Surkov αναφέρει ως τόπο γέννησής του τη Μόσχα.

Το γεγονός ότι ο Surkov δεν διέμεινε ποτέ ούτε στο Σιμκέντ αλλά ούτε και σε κάποια άλλη πόλη του Καζακστάν, επιβεβαιώνεται και από τα βιογραφικά στοιχεία του παππού του. Ο παππούς του Surkov ήταν διάσημος σοβιετικός ποιητής, ο Aleksey του Aleksandr Surkov. Ο παππούς διέμενε στη Μόσχα, όπως και η κόρη του, η  Natalia του Aleksey Surkova. Και πάνω στο κτίριο όπου διέμενε κάποτε ο διάσημος παππούς του Surkov, και αργότερα και ο ίδιος, υπάρχει μια αναμνηστική πινακίδα αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή.

Προφανώς, ο Ilya Surkov δεν υπήρξε ποτέ Έλληνας. Και αυτό το γεγονός μπορεί να παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αρχές. Για τον Surkov αυτό εγκυμονεί μια νέα ποινική υπόθεση για την υποβολή ψευδών πληροφοριών, όχι στη Ρωσία, αλλά πλέον στην Ελλάδα. Πέραν τούτου, ο άτυχος επιχειρηματίας έχει μπει και στη λίστα διεθνούς αναζήτησης της Ιντερπόλ.

Η οικονομική κατάσταση του Surkov έπαθε ζημιά και αυτή – τα οικόπεδα που είχε στην περιοχή της Μόσχας, ένα σπίτι στο Barvikha, ένα σπίτι με οικόπεδο στη Γαλλία και ένα διαμέρισμα 300 τ.μ. στη Μόσχα έχουν κατασχεθεί. Ένα μέρος της περιουσίας προσπάθησε να διεκδικήσει η σύζυγος του Surkov, καταθέτοντας αίτηση διαζυγίου και αξίωση χρηματικής αποζημίωσης. Αλλά απέτυχε: το δικαστήριο θεώρησε το διαζύγιο πλασματικό και έτσι απέρριψε το αίτημα. Αυτό δεν φαντάζει καθόλου περίεργο, αν ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου, αλλά και μετά από αυτό, το ζευγάρι συνέχισε να κοινοποιεί στα κοινωνικά δίκτυα τις φωτογραφίες που τους δείχνουν μαζί.


  • 3
    Shares