26.3 C
Pýrgos
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση από το Υπουργείο Παιδείας

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Ενώ η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων συνεχίζεται, η διαχείριση της «εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης», όπως πραγματοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, που εντέχνως αποκρύπτονται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα, προβάλλονται σκηνοθετημένες τηλεδιασκέψεις «εικονικών τάξεων» μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Μοναδική έγνοια της κ. Κεραμέως είναι «να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε»!

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τους μαθητές και τις οικογένειές τους, με στόχο κυρίως την ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών αλλά και τη διατήρηση της επαφής με τη μαθησιακή διαδικασία, δεν βρήκαν ουσιαστική στήριξη ούτε από το Υπουργείο Παιδείας ούτε από το άφαντο ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Η Υπουργός Παιδείας αξιοποίησε τη συλλογική αυτή προσπάθεια για επικοινωνιακούς λόγους, αγνοώντας τους εκπαιδευτικούς φορείς και κυρίως την ανάγκη στήριξης του συνόλου της μαθητικής κοινότητας. Αντί αυτού, δημοσιοποιεί παραπλανητικά στοιχεία συμμετοχής, αποφεύγοντας να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα: Πόσοι μαθητές είναι εκτός της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»; Πώς θα ενταχθούν οι μαθητές που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα;

Όσο κι αν το Υπουργείο Παιδείας αποκρύπτει την πραγματική εικόνα, η αλήθεια είναι ότι μεγάλος αριθμός μαθητών έχει πρακτικά αποκλειστεί από την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» λόγω έλλειψης εξοπλισμού ή σύνδεσης internet στο σπίτι τους και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός δεν συμμετέχει ουσιαστικά στις περίφημες πλατφόρμες σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης. Η δε προσπάθεια του Υπουργείου να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ανάγκη χιλιάδων οικογενειών που στερούνται τεχνικό εξοπλισμό κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο. Παρά τις βαρύγδουπες αρχικές δηλώσεις για χορήγηση υπολογιστών στους μαθητές, τελικά κανένας μαθητής δεν θα λάβει εξοπλισμό, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο σπαταλά σκανδαλωδώς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προπαγάνδα με διαφημιστικές αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις. Η επιμονή του Υπουργείου να συνεχιστεί η διαδικασία αγνοώντας τους μαθητές φτωχών οικογενειών, αποκαλύπτει τη βαθιά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οξύνει τις ταξικές ανισότητες και οδηγεί στο περιθώριο τις φτωχότερες οικογένειες.

Και ενώ τα προβλήματα καθημερινά εντείνονται, το Υπουργείο διαμηνύει ότι στόχος είναι να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις κοντά στις αρχικές τους ημερομηνίες, αδιαφορώντας για τους μαθητές που είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, εκμεταλλεύονται τις δύσκολες συνθήκες για να νομοθετήσουν την αυστηροποίηση των όρων πρόσβασης στα ΑΕΙ, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, τη μετατροπή των Λυκείων σε σκληρά εξεταστικά κέντρα. Επαναφέρουν στα σχολεία το κλίμα φόβου και ανασφάλειας των εκπαιδευτικών που ζήσαμε όλοι το διάστημα 2012-2014. Η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό ταξικό της πρόσωπο καταθέτοντας ένα ακραία νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο την ώρα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και οι συναθροίσεις απαγορεύονται και χωρίς καμιά επικοινωνία με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ούτε καν «εξ αποστάσεως»!

Η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί, επιβάλλει άμεσες ενέργειες για τη στήριξη του έργου του δημόσιου σχολείου:

  • Δωρεάν πρόσβαση για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα δημόσια εκπαιδευτικά δίκτυα σε συνδυασμό με δωρεάν διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού (υπολογιστές, tablets). Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  • Ακύρωση των ενδοσχολικών εξετάσεων και αξιοποίηση του όποιου χρόνου υπάρξει για διδακτικό έργο. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε σημαντικά τον εξεταστικό φόρτο σε Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Επαναφορά της προοπτικής της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και σε δημόσιες δομές μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το νομοθετημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κατάργησε η ΝΔ, καθιέρωνε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένες σχολές με βάση το απολυτήριο και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης σε βάθος χρόνου.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν μας ταιριάζει η επιβολή σιωπητηρίου. Η κοινωνία έχει κουραστεί από τους μονολόγους της Υπουργού Παιδείας στα ΜΜΕ. Οφείλει η κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους την εκπαιδευτική κοινότητα και να καλύψει τις ανάγκες όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους κι ας αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια που μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν.

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα