ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπονομεύουν αντί να θωρακίζουν τη δημόσια υγεία στην Ηλεία


Η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα μας υποχρέωσε ακόμα και τους σκληρούς νεοφιλελεύθερους να παραδεχτούν πόσο απαραίτητο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έμεινε όρθιο την τελευταία τετραετία χάρη στις προτεραιότητες που έθεσε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας στο οποίο έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της χώρας, κάτι που δεν ίσχυε για εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας μέχρι το 2014.

Κι ενώ στα λόγια η κυβέρνηση «αναγνωρίζει» την αξία του ΕΣΥ, στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Παρά τις μεγαλοστομίες και τα υποκριτικά χειροκροτήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ:

Πάγωσε τη διαδικασία για την πρόσληψη 1.500 μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που είχαν προκηρυχθεί από τον Μάιο του 2019, μεταξύ αυτών και 9 θέσεις γιατρών για την Ηλεία.

Δεν ενεργοποίησε ποτέ την προγραμματισμένη για το 2020 από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσληψη επιπλέον 2.500 μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ.

Δεν ανανεώνει τις συμβάσεις επικουρικών γιατρών που λήγει η σύμβασή τους, όπως και του προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων από τα προγράμματα ΟΑΕΔ.

Διπλασίασε την αποζημίωση που καταβάλλει το δημόσιο στις ιδιωτικές ΜΕΘ από 800 € σε 1.600 € την ημέρα.

– Ενθαρρύνει την αισχροκέρδεια ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που κοστολογούν στα 300 ευρώ το τεστ για τον ιό.

Δεν θέτει σε διατίμηση την τιμή για τις μάσκες προστασίας, επιτρέποντας σε «κολλητούς» επιχειρηματίες να κερδοσκοπούν ασύστολα.

Και στην περιοχή μας, η γαλάζια διοίκηση της 6ης ΥΠΕ κάνει προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας σε τιμές πολλαπλάσιες της αξίας τους! Οι συνηθισμένες «δουλειές» της Δεξιάς. Για το κραυγαλέο σκάνδαλο υπερκοστολόγησης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος έχει κληθεί να απαντήσει στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας.

Στην Ηλεία, από την έναρξη της πανδημίας έχει προσληφθεί μόνο μία επικουρική γιατρός. Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου, του κεντρικού νοσοκομείου του νομού μας, του νοσοκομείου που σώζει ζωές, κινδυνεύει να κλείσει, καθώς την αποδεκάτισαν, αφήνοντάς τη με μόνο έναν ειδικευμένο παθολόγο!

Είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν το ταχύτερο τα εξής:

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ώστε να θωρακιστεί όλο το σύστημα υγείας του νομού και να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα πιθανό δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας το φθινόπωρο.
  • Γενναία χρηματοδότηση των μονάδων υγείας του νομού μας.
  • Επανασχεδιασμός της λειτουργίας των τριών νοσοκομείων και ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας (Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ)
  • Αύξηση κρεβατιών στη ΜΕΘ Πύργου με τον απαραίτητο εξοπλισμό (αναπνευστήρες και λοιπά μέσα) και ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.
  • Επαρκής κάλυψη όλων των τμημάτων με υγειονομικά υλικά και μέσα ατομικής προστασίας

Από την πρώτη στιγμή της έξαρσης του κορονοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – και όχι με δημαγωγικό και λαϊκίστικο τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ. Κατέθεσε έγκαιρα ένα σύνολο προτάσεων, το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», στο οποίο προβλέπεται η διάθεση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, «έβαλε πλάτη» ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της. Άλλο όμως αυτό και άλλο η στάση απέναντι στην υπονόμευση του ΕΣΥ που ακολουθεί η ΝΔ. Για τη στάση αυτή και φυσικά για την αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών και τις μπίζνες με «ημετέρους» κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες θα λογοδοτήσουν!

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας