ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

  • 13
    Shares

Υποχρεωτικά καθίστανται από τον Απρίλιο του 2020 τα ηλεκτρονικά βιβλία για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τότε θα ξεκινήσει παράλληλα σε πρώτη προαιρετική φάση και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία σταδιακά θα γίνει και αυτή υποχρεωτική.

Στόχος, να μειωθεί η ελεγχθεί πληρέστερα η παραοικονομία και να παταχθεί στο βέλτιστο δυνατό μέτρο η φοροδιαφυγή τους.

Κάθε ένας από τους ανωτέρω που θα θεωρείται ύποπτος θα κοκκινίζει η οθόνη του υπολογιστή της ΑΑΔΕ.

Εκτός όμως από τον έλεγχο των ύποπτων ΑΦΜ, θα επιτραπεί στη φορολογική διοίκηση η ανάλυση των δαπανών ανά κλάδο. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, σε ορισμένο επαγγελματικό κλάδο διαπιστωθεί ότι κάποιος ξεπερνάει τον μέσο όρο των δαπανών ή μιας συγκεκριμένης δαπάνης, θα δίνεται εντολή για έλεγχο.

Όσον αφορά τους συνεπείς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, με το νέο αυτό σύστημα θα μπορούν να λάβουν άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται, αντί να περιμένουν μήνες για να τη λάβουν, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, εκτός του ότι αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις και καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.


  • 13
    Shares