• ΗΛΕΙΑ
  • Υπόμνημα στον Χρυσοχοΐδη από την ένωση αστυνομικών Ηλείας

Υπόμνημα στον Χρυσοχοΐδη από την ένωση αστυνομικών Ηλείας

Από την 03/09/2020 η Ένωσή μας έχει αποστείλει Υπόμνημα προς τον υπουργό Προστασίας του πολίτη κο  Χρυσοχοίδη με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση  μας συμπεριλαμβάνοντας και την ενίσχυση της με προσωπικό στις έκτακτες μεταθέσεις , ζητώντας μάλιστα και ραντεβού από τον κο Υπουργό και τον κο Αρχηγό το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει οριστεί.

Δυστυχώς οι ελλείψεις που παρουσιάζει σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό  η αστυνομία της Ηλείας έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία της . Οι υπηρεσίες που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες της Ηλείας την αστυνομία είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και δεν αφορούν μόνο τους αστυνομικούς .

 

Κύριε Υπουργέ: Σας υποβάλουμε υπόμνημα με τα σημαντικότερα αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού της Διευθύνσεως μας :                                                                             

  • Προβληματικός Μηχανοκίνητος στόλος Δ.Α. Ηλείας.

Η ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου της Δ.Α. Ηλείας είναι φλέγον ζήτημα που πρέπει να τύχει της κατάλληλης μεταχείρισης από το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι γεγονός ότι τελευταία φορά που οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσής μας, πλην της Τροχαίας, προμηθεύτηκαν καινούργια οχήματα ήταν πριν από αρκετά χρόνια. Και φυσικά όταν αναφερόμαστε σε καινούρια οχήματα δεν κάνουμε λόγο για οχήματα μεταχειρισμένα ή ακινητοποιημένα για χρόνια από τον Ο.Δ.Δ.Υ.. Η αδράνεια αυτή της Κυβέρνησης να μεριμνήσει για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων των αστυνομικών τμημάτων της διεύθυνσής μας, έχει ως αποτέλεσμα όλα τα εναπομείναντα περιπολικά οχήματα να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την χιλιομετρική τους ικανότητα, να παρουσιάζουν πολλά τεχνικά και μηχανικά προβλήματα και ως εκ τούτου να έχουν καταστεί «τεχνικώς ανασφαλή» και επικίνδυνα τόσο για τους συναδέλφους μας, όσο και για τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε πλέον ως επιτακτική ανάγκη τον άμεσο εφοδιασμό της Διεύθυνσής μας με καινούργια και κατάλληλα προς χρήση οχήματα.

 

  • Κτηριακό πρόβλημα της Δ.Α .ΗΛΕΙΑΣ

Ανάμεσα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, έρχεται να προστεθεί και το κτηριακό πρόβλημα. Είναι επιτακτική η άμεση επιδιόρθωση των κτηριακών δομών ακόμα και η μετεστέγαση των ακατάλληλων κτηρίων με μόνη εξαίρεση το  κτήριο της Διευθύνσεως στον Πύργο, το οποίο επισκευάστηκε  κατά την περίοδο 2018 – 2019. Μετά από ενέργειες του σωματείου μας, προσήλθε στην Διεύθυνση και η επιτροπή μελετών & κτηριακών υποδομών του Υπουργείου προστασίας του πολίτη, η οποία αφού επιθεώρησε όλα τα αστυνομικά κτήρια, πλην των Α.Τ. Πηνειού και Ανδρίτσαινας, αποφάνθηκε ότι είναι ακατάλληλα τόσο για την προσέλευση και παραμονή του κοινού όσο και για την εργασιακή διαβίωση και επιχειρησιακή δράση του προσωπικού.

Ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στην δομική αποπεράτωση  των κτηρίων  που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου και του ΟΑΕΔ, όπως είναι το παλαιό Ειρηνοδικείο του ΔΔ  Κρεστένων για να στεγαστεί το ομώνυμο αστυνομικό τμήμα καθώς και το κτήριο του ΟΑΕΔ στην πόλη των Λεχαινών.

 

 3 Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα. Επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012. Διαφάνεια και αξιοκρατία στις μετακινήσεις των αστυνομικών .

Δυστυχώς κατά την περίοδο της έξαρσης των  κρουσμάτων του  Convid-19 (κοροναϊού) στην χώρα μας και ενώ υπήρξε πολύμηνη έλλειψη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας εξαιτίας της απουσίας υπηρεσίας καθαριότητας σε αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, οι αστυνομικοί κατάφεραν υπερβάλλοντας εαυτόν, ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες εργασίας αλλά και την κούραση, καθώς υπήρξε ανάκληση των αδειών τους, να κρατήσουν την δημόσια τάξη και ασφάλεια στη χώρα θέτοντας τον εαυτό τους ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους πολίτες της χώρας μας. Και όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα έδιναν μάχη στα νησιά και  στα σύνορα της πατρίδας μας υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία. Δυστυχώς η πολιτεία δεν αντάμειψε τους Έλληνες αστυνομικούς. Ζητάμε την δίκαιη αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο αστυνομικός υπάλληλος από την πολιτεία και την υλοποίηση ενός  χρόνιου ζητήματος που έγκειται στο να υπαχθεί το επάγγελμά του  στις διατάξεις που διέπουν  την αναγνώρισή του  ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Περαιτέρω ζητάμε να υπάρξουν τροποποιητικές διορθώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και να θεσμοθετηθεί ως ευεργέτημα η αναγνώριση της τριετίας, έτσι όπως έχει νομοθετηθεί πέραν της 5ετίας, καθώς και αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας στους επιτυχόντες της υπ’ αριθμ: 6000/2/10-στ από 11-01-1989 προκήρυξης, που με υπαιτιότητα της Πολιτείας δεν κλήθηκαν προς κατάταξη ήδη από το έτος 1989, παρά μόνο κατατάχθηκαν στο Σώμα κατά τα έτη 1994 και 1995 σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, δυνάμει της διάταξης του άρθρου 40 του Ν. 2190/94. Επίσης ζητάμε την επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012 ή την διαμόρφωση ενός βαθμολογίου που θα ρυθμίζει τη βαθμολογική εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού και θα κινείται προς το οικονομικό όφελος των αστυνομικών του κατώτερου προσωπικού σε σχέση με το υπάρχον. Και τούτο διότι με το ισχύον βαθμολογικό καθεστώς οι συνάδελφοι μας δεν μπορούν να έχουν οικονομική ανέλιξη και μισθολογική αύξηση, καθώς τερματίζουν την προαγωγική τους εξέλιξη κλιμακωτά ενώ εξακολουθούν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργοί αστυνομικοί.

Σημαντικό είναι ακόμα να επικρατήσει επιτέλους ένα αξιοκρατικό σύστημα και για τις εσωτερικές μεταθέσεις – αποσπάσεις εντός διευθύνσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός αξιοκρατίας στις εν λόγω αποσπάσεις και στις μεταθέσεις του προσωπικού καθώς παγιωμένη πλέον κατάσταση αποτελούν οι συχνές μετακινήσεις των αστυνομικών εκτός Διεύθυνσης προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων της χώρας που αδυνατούν να καλύψουν τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Εμείς από τη θέση μας ζητάμε να τηρείται σειρά προτεραιότητας και αξιοκρατίας στους Αστυνομικούς που δηλώνουν επιθυμία συμμετοχής, σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

 

4- “Χορήγηση ατομικών εφοδίων στο αστυνομικό προσωπικό.”

Είναι τραγικό γεγονός η στάση της Πολιτείας που δεν ενδιαφέρεται για τον εφοδιασμό του αστυνομικού προσωπικού με τα κατάλληλα και απαραίτητα για την καθημερινή επιχειρησιακή του δράση ατομικά εφόδια. Συγκεκριμένα, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα που η Υπηρεσία δεν έχει προβεί σε χορήγηση υλικού  στο προσωπικό. Για παράδειγμα οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην ομάδα ΔΙΑΣ δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης τον ειδικό για την οδήγηση μηχανών, με αποτέλεσμα να εκτελούν υπηρεσία με απλές φόρμες εκστρατείας, οι οποίες δεν σε καμία περίπτωση δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ελλείψεις παρατηρούνται και στη διμοιρία υποστήριξης της ΔΑ Ηλείας,  η οποία λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας και η οποία λειτουργεί με πεπαλαιωμένο και φθαρμένο αμυντικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αστυνομικοί να μην μπορούν ευχερώς να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα .

 

5- Δεν εκδίδεται η εβδομαδιαία υπηρεσία στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας

Το σωματείο μας  έχει προβεί  σε επίσημες διαμαρτυρίες και καταγγελίες, καθώς  δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή θεσπίζεται στο Π.Δ. 394/2001 και αφορά στον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και την έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας. Μάλιστα, το αστυνομικό τμήμα, το οποίο αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχοντας και αυτό ως αιτία την υπόστελέχωση που υφίσταται στην υπηρεσία, είναι αυτό του Τμήματος Τροχαίας Ήλιδας, όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας λειτουργεί σχεδόν σε μόνιμη βάση σε μεικτή περιπολία μαζί με τον αστυνομικό του Τμήματος ‘Ηλιδας. Δηλαδή, καλείται να αναλαμβάνει ταυτόχρονα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας αλλά και εποχούμενης περιπολίας. Δυστυχώς, η παράνομη κατάσταση στην οποία  λειτουργεί η υπηρεσία αυτή αποτυπώνεται και αποδεικνύεται και από τα φύλλα υπηρεσίας της.

 

6- Εξουθένωση των Αστυνομικών της Ηλείας λόγω της διευρυμένης περιοχής ευθύνης  του προσωπικού και της υποστελέχωσης.

Η υπερστελέχωση υπηρεσιών με επιπλέον αστυνομικούς από το ήδη υπάρχον προσωπικό, οι οποίοι υπολείπονται από τις θέσεις που υπηρετούσαν στα τμήματα της Ηλείας, οι συνεχείς αποσπάσεις αστυνομικών στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές σε συνδυασμό με τις άδειες οργανικές θέσεις δημιουργούν μεγάλα κενά στις  αυξημένες  ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν στα τμήματα της Διεύθυνσης Ηλείας. Η εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας Ηλείας έχει κλονιστεί. Για παράδειγμα ένα περιπολικό όχημα, όπως και τα περισσότερα που υπάρχουν στο Νομό, έχοντας φτάσει στα όρια της μηχανικής του λειτουργίας και έχοντας ξεπεράσει τις 500.000 χλμ, μη υποβαλλόμενο στον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ και απολύμανση, λειτουργεί κάτω από συνθήκες επικινδυνότητας για τις  ζωές των αστυνομικών. Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει όταν για παράδειγμα περιπολικό όχημα καλείται σε σήμα στην περιοχή αρμοδιότητας του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας  και έχει για  πλήρωμα δύο αστυνομικούς, από δύο άλλα διαφορετικά τμήματα, άλλοτε από το Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού και άλλοτε από το Αστυνομικό τμήμα  Ανδραβίδας – Κυλλήνης , προκειμένου το πλήρωμα αυτό να αστυνομεύσει μια  περιοχή που εκτείνεται από τα σύνορα του Νομού Ηλείας – Αχαΐας  μέχρι και την περιοχή της Γαστούνης. Προφανώς, μιλάμε για μια τεράστια εδαφική έκταση που περιλαμβάνει τρεις Δήμους  και σχεδόν το 40% της έκστασης του Νομού και που είναι αναμφίβολα δύσκολο να επιτηρήσει η περιπολία. Στην δεύτερη μεγάλη πόλη του Νομού μας, την  πόλη της Αμαλιάδας, η κατάσταση είναι επίσης τραγική καθώς δεν υπάρχει επάρκεια στην αστυνόμευση γενικά και πολύ περισσότερο στο κομμάτι της Τροχαίας και του Τμήματος Τάξης, καθότι τα τοπικά  τμήματα λειτουργούν με μικτές περιπολίες και μεθόδους που παρανομούν  καταστρατηγώντας αναγκαστικά όσα ορίζουν τα Π.Δ. και την νομιμότητα του εργασιακού καθεστώτος του αστυνομικού προσωπικού. Στον Πύργο, στην πρωτεύουσα του Νομού, υπάρχει και εκεί σοβαρή έλλειψη αστυνόμευσης.  Ειδικά τις βραδινές ώρες που η πόλη μένει με μόνο ένα περιπολικό όχημα και πλήρωμα που απαρτίζεται από έναν αστυνομικό της Τροχαίας και ένα αστυνομικό του αστυνομικού τμήματος τάξης και οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θέματα που θα προκύψουν στο αντικείμενό τους και για τις δύο υπηρεσίες σε μια περιοχή ευθύνης 50.000 κατοίκων. Στα υπόλοιπα τμήματα όπως αυτά της Κρέστενας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας η κατάσταση είναι το ίδιο  δραματική με τις περιοχές της Βόρειας Ηλείας, όπου για να εξασφαλισθεί μια υποτυπώδης λειτουργία των τμημάτων γίνονται αλχημείες με μετακίνηση αστυνομικών από άλλες υπηρεσίες, ενώ το παράτυπο σχέδιο Περσέας, με το οποίο οι περιπολίες των υπηρεσιών λειτουργούν υπό παράνομο καθεστώς (όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας φαίνεται στην υπηρεσία αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν πλήρωμα της περιπολίας πάγια σε υπηρεσίες όπως η Υ.Α. Πύργου, το Τμήμα Τροχαίας Ήλιδας, το Τμήμα  Ασφάλειας Ήλιδας και άλλες περιπτώσεις που εναλλάσσονται, ή όπως οι σκοποί που φαίνονται πλήρωμα σε περιπολίες που δεν υπάρχουν, ενώ  ο αστυνομικός έχει διαταχθεί σε υπηρεσία  μεταγωγής κρατουμένων και άλλα καθήκοντα) είναι ακόμα  σε εφαρμογή. Είναι λοιπόν γεγονός ότι οι αστυνομικοί αφενός θέτουν σε κίνδυνο την  σωματική τους ακεραιότητα, αφετέρου όμως δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα όταν χρειάζεται να επέμβουν για να αποτρέψουν έκνομες ενέργειες αφού δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι στο έγκλημα.

Επίσης, καθημερινά κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, υπό συνθήκες κανονικότητας μόνο και μόνο ο όγκος των τουριστών και των παραθεριστών, καθιστά την αστυνομική ενίσχυση επιβεβλημένη για  την διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, καθότι  δεν είναι λίγα τα περιστατικά ένοπλων επιθέσεων  στο παρελθόν από εγκληματικές ομάδες σε καταστήματα τουριστικών περιοχών αλλά και σε χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Με λίγα λόγια το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της περιοχής πόσο μάλλον όταν αυτή επιφορτίζεται με περισσότερες ευθύνες!!! Παρόλα αυτά και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας προς τους αρμόδιους φορείς, στις μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού κατά τα έτη 2019-2020 η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας έμεινε σχεδόν στο απόλυτο μηδέν!

Δυστυχώς, η Αστυνομία Ηλείας βιώνει συνεχώς την απώλεια αστυνομικού προσωπικού με «μετοικίσεις» συναδέλφων σε άλλες διευθύνσεις και συνταξιοδοτήσεις αλλά και με πάρα πολλές αποσπάσεις με αποτέλεσμα να αδυνατεί  να αναπληρώσει το απολεσθέν προσωπικό. Άλλωστε είναι αναπότρεπτο γεγονός ότι στο προσωπικό υπάρχει  ένα  μεγάλο κομμάτι αστυνομικών που έχουν συμπληρώσει τα έτη υπηρεσίας προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τείνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα σε αποστράτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών, το τρέχον αριθμητικό δυναμικό της Δ.Α. Ηλείας να είναι 35 θέσεις  κάτω από την νέα οργανική του δύναμη  και 130 σύμφωνα με το παλαιό οργανόγραμμα της αναδιάθρωσης μετά την κατάργηση των 6700 θέσεων αστυνομικών.

Για τους λόγους αυτούς  ζητάμε άμεση ενίσχυση  με έμψυχο δυναμικό και   την επαναφορά των καταργημένων οργανικών θέσεων του νομού μας, διότι με την υπάρχουσα κατάσταση καθίσταται άκρως δυσχερής η αυτοτελής και ανεξάρτητη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Ζητάμε ακόμα την ενίσχυση της Αστυνομίας Ηλείας με νέα μηχανοκίνητα μέσα και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μέσω της συνεχούς παρουσίας, της δράσης και του έργου του προσωπικού του Σώματος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

ΔΗΜ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Δήμος Ήλιδας χρειάζεται ολική αλλαγή – Επίσκεψη στο ΛΑΤΑ

«Όλοι μαζί θα παλέψουμε και θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε στον τόπο μας τις αξίες που έχουν χαθεί» δήλωσε ο επικεφαλής …

Τεράστιες οι καταστροφές από τη φωτιά – Απαιτείται τώρα στήριξη των πληγέντων

ΣΤΗ ΒΑΛΜΗ Ο υπ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ   Τεράστιες οι καταστροφές από τη φωτιά – Απαιτείται τώρα στήριξη των …

ΕΛΣΑ ΤΣΑΓΚΑΝΟΥ – ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μπορεί την ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Ήλιδας!

ΕΛΣΑ ΤΣΑΓΚΑΝΟΥ – ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΔΕΕΠ ΗΛΕΙΑΣ   Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μπορεί την ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Ήλιδας! …

Αυτοκίνητο παρέσυρε και διαμέλισε Πεζό

Λίγο πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα στον Πύργο, τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο ύψος του κόμβου της Φιλοθέης. Θανάσιμος τραυματισμός για …

Ενότητα και συσπείρωση στην πρώτη διευρυμένη της ΔΕΕΠ Ηλείας

Κατάμεστα τα γραφεία της ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας Ηλείας στον Πύργο στη σημερινή, πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση, στην οποία ανακοινώθηκε και …

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μοναδική  ελπίδα για να αλλάξει πορεία ο τόπος μας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο. Ν.Δ. ΠΥΡΓΟΥ Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μοναδική  ελπίδα για να αλλάξει πορεία ο τόπος μας ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Υπόμνημα στον Χρυσοχοΐδη από την ένωση αστυνομικών Ηλείας

Υπόμνημα στον Χρυσοχοΐδη από την ένωση αστυνομικών Ηλείας

Από την 03/09/2020 η Ένωσή μας έχει αποστείλει Υπόμνημα προς τον υπουργό Προστασίας του πολίτη κο  Χρυσοχοίδη με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση  μας συμπεριλαμβάνοντας και την ενίσχυση της με προσωπικό στις έκτακτες μεταθέσεις , ζητώντας μάλιστα και ραντεβού από τον κο Υπουργό και τον κο Αρχηγό το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει οριστεί.

Δυστυχώς οι ελλείψεις που παρουσιάζει σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό  η αστυνομία της Ηλείας έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία της . Οι υπηρεσίες που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες της Ηλείας την αστυνομία είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και δεν αφορούν μόνο τους αστυνομικούς .

 

Κύριε Υπουργέ: Σας υποβάλουμε υπόμνημα με τα σημαντικότερα αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού της Διευθύνσεως μας :                                                                             

  • Προβληματικός Μηχανοκίνητος στόλος Δ.Α. Ηλείας.

Η ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου της Δ.Α. Ηλείας είναι φλέγον ζήτημα που πρέπει να τύχει της κατάλληλης μεταχείρισης από το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι γεγονός ότι τελευταία φορά που οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσής μας, πλην της Τροχαίας, προμηθεύτηκαν καινούργια οχήματα ήταν πριν από αρκετά χρόνια. Και φυσικά όταν αναφερόμαστε σε καινούρια οχήματα δεν κάνουμε λόγο για οχήματα μεταχειρισμένα ή ακινητοποιημένα για χρόνια από τον Ο.Δ.Δ.Υ.. Η αδράνεια αυτή της Κυβέρνησης να μεριμνήσει για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων των αστυνομικών τμημάτων της διεύθυνσής μας, έχει ως αποτέλεσμα όλα τα εναπομείναντα περιπολικά οχήματα να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την χιλιομετρική τους ικανότητα, να παρουσιάζουν πολλά τεχνικά και μηχανικά προβλήματα και ως εκ τούτου να έχουν καταστεί «τεχνικώς ανασφαλή» και επικίνδυνα τόσο για τους συναδέλφους μας, όσο και για τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε πλέον ως επιτακτική ανάγκη τον άμεσο εφοδιασμό της Διεύθυνσής μας με καινούργια και κατάλληλα προς χρήση οχήματα.

 

  • Κτηριακό πρόβλημα της Δ.Α .ΗΛΕΙΑΣ

Ανάμεσα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, έρχεται να προστεθεί και το κτηριακό πρόβλημα. Είναι επιτακτική η άμεση επιδιόρθωση των κτηριακών δομών ακόμα και η μετεστέγαση των ακατάλληλων κτηρίων με μόνη εξαίρεση το  κτήριο της Διευθύνσεως στον Πύργο, το οποίο επισκευάστηκε  κατά την περίοδο 2018 – 2019. Μετά από ενέργειες του σωματείου μας, προσήλθε στην Διεύθυνση και η επιτροπή μελετών & κτηριακών υποδομών του Υπουργείου προστασίας του πολίτη, η οποία αφού επιθεώρησε όλα τα αστυνομικά κτήρια, πλην των Α.Τ. Πηνειού και Ανδρίτσαινας, αποφάνθηκε ότι είναι ακατάλληλα τόσο για την προσέλευση και παραμονή του κοινού όσο και για την εργασιακή διαβίωση και επιχειρησιακή δράση του προσωπικού.

Ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στην δομική αποπεράτωση  των κτηρίων  που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου και του ΟΑΕΔ, όπως είναι το παλαιό Ειρηνοδικείο του ΔΔ  Κρεστένων για να στεγαστεί το ομώνυμο αστυνομικό τμήμα καθώς και το κτήριο του ΟΑΕΔ στην πόλη των Λεχαινών.

 

 3 Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα. Επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012. Διαφάνεια και αξιοκρατία στις μετακινήσεις των αστυνομικών .

Δυστυχώς κατά την περίοδο της έξαρσης των  κρουσμάτων του  Convid-19 (κοροναϊού) στην χώρα μας και ενώ υπήρξε πολύμηνη έλλειψη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας εξαιτίας της απουσίας υπηρεσίας καθαριότητας σε αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, οι αστυνομικοί κατάφεραν υπερβάλλοντας εαυτόν, ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες εργασίας αλλά και την κούραση, καθώς υπήρξε ανάκληση των αδειών τους, να κρατήσουν την δημόσια τάξη και ασφάλεια στη χώρα θέτοντας τον εαυτό τους ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους πολίτες της χώρας μας. Και όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα έδιναν μάχη στα νησιά και  στα σύνορα της πατρίδας μας υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία. Δυστυχώς η πολιτεία δεν αντάμειψε τους Έλληνες αστυνομικούς. Ζητάμε την δίκαιη αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο αστυνομικός υπάλληλος από την πολιτεία και την υλοποίηση ενός  χρόνιου ζητήματος που έγκειται στο να υπαχθεί το επάγγελμά του  στις διατάξεις που διέπουν  την αναγνώρισή του  ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Περαιτέρω ζητάμε να υπάρξουν τροποποιητικές διορθώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και να θεσμοθετηθεί ως ευεργέτημα η αναγνώριση της τριετίας, έτσι όπως έχει νομοθετηθεί πέραν της 5ετίας, καθώς και αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας στους επιτυχόντες της υπ’ αριθμ: 6000/2/10-στ από 11-01-1989 προκήρυξης, που με υπαιτιότητα της Πολιτείας δεν κλήθηκαν προς κατάταξη ήδη από το έτος 1989, παρά μόνο κατατάχθηκαν στο Σώμα κατά τα έτη 1994 και 1995 σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, δυνάμει της διάταξης του άρθρου 40 του Ν. 2190/94. Επίσης ζητάμε την επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012 ή την διαμόρφωση ενός βαθμολογίου που θα ρυθμίζει τη βαθμολογική εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού και θα κινείται προς το οικονομικό όφελος των αστυνομικών του κατώτερου προσωπικού σε σχέση με το υπάρχον. Και τούτο διότι με το ισχύον βαθμολογικό καθεστώς οι συνάδελφοι μας δεν μπορούν να έχουν οικονομική ανέλιξη και μισθολογική αύξηση, καθώς τερματίζουν την προαγωγική τους εξέλιξη κλιμακωτά ενώ εξακολουθούν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργοί αστυνομικοί.

Σημαντικό είναι ακόμα να επικρατήσει επιτέλους ένα αξιοκρατικό σύστημα και για τις εσωτερικές μεταθέσεις – αποσπάσεις εντός διευθύνσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός αξιοκρατίας στις εν λόγω αποσπάσεις και στις μεταθέσεις του προσωπικού καθώς παγιωμένη πλέον κατάσταση αποτελούν οι συχνές μετακινήσεις των αστυνομικών εκτός Διεύθυνσης προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων της χώρας που αδυνατούν να καλύψουν τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Εμείς από τη θέση μας ζητάμε να τηρείται σειρά προτεραιότητας και αξιοκρατίας στους Αστυνομικούς που δηλώνουν επιθυμία συμμετοχής, σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

 

4- “Χορήγηση ατομικών εφοδίων στο αστυνομικό προσωπικό.”

Είναι τραγικό γεγονός η στάση της Πολιτείας που δεν ενδιαφέρεται για τον εφοδιασμό του αστυνομικού προσωπικού με τα κατάλληλα και απαραίτητα για την καθημερινή επιχειρησιακή του δράση ατομικά εφόδια. Συγκεκριμένα, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα που η Υπηρεσία δεν έχει προβεί σε χορήγηση υλικού  στο προσωπικό. Για παράδειγμα οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην ομάδα ΔΙΑΣ δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης τον ειδικό για την οδήγηση μηχανών, με αποτέλεσμα να εκτελούν υπηρεσία με απλές φόρμες εκστρατείας, οι οποίες δεν σε καμία περίπτωση δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ελλείψεις παρατηρούνται και στη διμοιρία υποστήριξης της ΔΑ Ηλείας,  η οποία λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας και η οποία λειτουργεί με πεπαλαιωμένο και φθαρμένο αμυντικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αστυνομικοί να μην μπορούν ευχερώς να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα .

 

5- Δεν εκδίδεται η εβδομαδιαία υπηρεσία στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας

Το σωματείο μας  έχει προβεί  σε επίσημες διαμαρτυρίες και καταγγελίες, καθώς  δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή θεσπίζεται στο Π.Δ. 394/2001 και αφορά στον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και την έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας. Μάλιστα, το αστυνομικό τμήμα, το οποίο αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχοντας και αυτό ως αιτία την υπόστελέχωση που υφίσταται στην υπηρεσία, είναι αυτό του Τμήματος Τροχαίας Ήλιδας, όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας λειτουργεί σχεδόν σε μόνιμη βάση σε μεικτή περιπολία μαζί με τον αστυνομικό του Τμήματος ‘Ηλιδας. Δηλαδή, καλείται να αναλαμβάνει ταυτόχρονα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας αλλά και εποχούμενης περιπολίας. Δυστυχώς, η παράνομη κατάσταση στην οποία  λειτουργεί η υπηρεσία αυτή αποτυπώνεται και αποδεικνύεται και από τα φύλλα υπηρεσίας της.

 

6- Εξουθένωση των Αστυνομικών της Ηλείας λόγω της διευρυμένης περιοχής ευθύνης  του προσωπικού και της υποστελέχωσης.

Η υπερστελέχωση υπηρεσιών με επιπλέον αστυνομικούς από το ήδη υπάρχον προσωπικό, οι οποίοι υπολείπονται από τις θέσεις που υπηρετούσαν στα τμήματα της Ηλείας, οι συνεχείς αποσπάσεις αστυνομικών στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές σε συνδυασμό με τις άδειες οργανικές θέσεις δημιουργούν μεγάλα κενά στις  αυξημένες  ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν στα τμήματα της Διεύθυνσης Ηλείας. Η εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας Ηλείας έχει κλονιστεί. Για παράδειγμα ένα περιπολικό όχημα, όπως και τα περισσότερα που υπάρχουν στο Νομό, έχοντας φτάσει στα όρια της μηχανικής του λειτουργίας και έχοντας ξεπεράσει τις 500.000 χλμ, μη υποβαλλόμενο στον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ και απολύμανση, λειτουργεί κάτω από συνθήκες επικινδυνότητας για τις  ζωές των αστυνομικών. Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει όταν για παράδειγμα περιπολικό όχημα καλείται σε σήμα στην περιοχή αρμοδιότητας του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας  και έχει για  πλήρωμα δύο αστυνομικούς, από δύο άλλα διαφορετικά τμήματα, άλλοτε από το Αστυνομικό Τμήμα Πηνειού και άλλοτε από το Αστυνομικό τμήμα  Ανδραβίδας – Κυλλήνης , προκειμένου το πλήρωμα αυτό να αστυνομεύσει μια  περιοχή που εκτείνεται από τα σύνορα του Νομού Ηλείας – Αχαΐας  μέχρι και την περιοχή της Γαστούνης. Προφανώς, μιλάμε για μια τεράστια εδαφική έκταση που περιλαμβάνει τρεις Δήμους  και σχεδόν το 40% της έκστασης του Νομού και που είναι αναμφίβολα δύσκολο να επιτηρήσει η περιπολία. Στην δεύτερη μεγάλη πόλη του Νομού μας, την  πόλη της Αμαλιάδας, η κατάσταση είναι επίσης τραγική καθώς δεν υπάρχει επάρκεια στην αστυνόμευση γενικά και πολύ περισσότερο στο κομμάτι της Τροχαίας και του Τμήματος Τάξης, καθότι τα τοπικά  τμήματα λειτουργούν με μικτές περιπολίες και μεθόδους που παρανομούν  καταστρατηγώντας αναγκαστικά όσα ορίζουν τα Π.Δ. και την νομιμότητα του εργασιακού καθεστώτος του αστυνομικού προσωπικού. Στον Πύργο, στην πρωτεύουσα του Νομού, υπάρχει και εκεί σοβαρή έλλειψη αστυνόμευσης.  Ειδικά τις βραδινές ώρες που η πόλη μένει με μόνο ένα περιπολικό όχημα και πλήρωμα που απαρτίζεται από έναν αστυνομικό της Τροχαίας και ένα αστυνομικό του αστυνομικού τμήματος τάξης και οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θέματα που θα προκύψουν στο αντικείμενό τους και για τις δύο υπηρεσίες σε μια περιοχή ευθύνης 50.000 κατοίκων. Στα υπόλοιπα τμήματα όπως αυτά της Κρέστενας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας η κατάσταση είναι το ίδιο  δραματική με τις περιοχές της Βόρειας Ηλείας, όπου για να εξασφαλισθεί μια υποτυπώδης λειτουργία των τμημάτων γίνονται αλχημείες με μετακίνηση αστυνομικών από άλλες υπηρεσίες, ενώ το παράτυπο σχέδιο Περσέας, με το οποίο οι περιπολίες των υπηρεσιών λειτουργούν υπό παράνομο καθεστώς (όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας φαίνεται στην υπηρεσία αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν πλήρωμα της περιπολίας πάγια σε υπηρεσίες όπως η Υ.Α. Πύργου, το Τμήμα Τροχαίας Ήλιδας, το Τμήμα  Ασφάλειας Ήλιδας και άλλες περιπτώσεις που εναλλάσσονται, ή όπως οι σκοποί που φαίνονται πλήρωμα σε περιπολίες που δεν υπάρχουν, ενώ  ο αστυνομικός έχει διαταχθεί σε υπηρεσία  μεταγωγής κρατουμένων και άλλα καθήκοντα) είναι ακόμα  σε εφαρμογή. Είναι λοιπόν γεγονός ότι οι αστυνομικοί αφενός θέτουν σε κίνδυνο την  σωματική τους ακεραιότητα, αφετέρου όμως δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα όταν χρειάζεται να επέμβουν για να αποτρέψουν έκνομες ενέργειες αφού δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι στο έγκλημα.

Επίσης, καθημερινά κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, υπό συνθήκες κανονικότητας μόνο και μόνο ο όγκος των τουριστών και των παραθεριστών, καθιστά την αστυνομική ενίσχυση επιβεβλημένη για  την διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, καθότι  δεν είναι λίγα τα περιστατικά ένοπλων επιθέσεων  στο παρελθόν από εγκληματικές ομάδες σε καταστήματα τουριστικών περιοχών αλλά και σε χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Με λίγα λόγια το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της περιοχής πόσο μάλλον όταν αυτή επιφορτίζεται με περισσότερες ευθύνες!!! Παρόλα αυτά και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας προς τους αρμόδιους φορείς, στις μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού κατά τα έτη 2019-2020 η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας έμεινε σχεδόν στο απόλυτο μηδέν!

Δυστυχώς, η Αστυνομία Ηλείας βιώνει συνεχώς την απώλεια αστυνομικού προσωπικού με «μετοικίσεις» συναδέλφων σε άλλες διευθύνσεις και συνταξιοδοτήσεις αλλά και με πάρα πολλές αποσπάσεις με αποτέλεσμα να αδυνατεί  να αναπληρώσει το απολεσθέν προσωπικό. Άλλωστε είναι αναπότρεπτο γεγονός ότι στο προσωπικό υπάρχει  ένα  μεγάλο κομμάτι αστυνομικών που έχουν συμπληρώσει τα έτη υπηρεσίας προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τείνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα σε αποστράτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών, το τρέχον αριθμητικό δυναμικό της Δ.Α. Ηλείας να είναι 35 θέσεις  κάτω από την νέα οργανική του δύναμη  και 130 σύμφωνα με το παλαιό οργανόγραμμα της αναδιάθρωσης μετά την κατάργηση των 6700 θέσεων αστυνομικών.

Για τους λόγους αυτούς  ζητάμε άμεση ενίσχυση  με έμψυχο δυναμικό και   την επαναφορά των καταργημένων οργανικών θέσεων του νομού μας, διότι με την υπάρχουσα κατάσταση καθίσταται άκρως δυσχερής η αυτοτελής και ανεξάρτητη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Ζητάμε ακόμα την ενίσχυση της Αστυνομίας Ηλείας με νέα μηχανοκίνητα μέσα και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μέσω της συνεχούς παρουσίας, της δράσης και του έργου του προσωπικού του Σώματος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

ΔΗΜ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Δήμος Ήλιδας χρειάζεται ολική αλλαγή – Επίσκεψη στο ΛΑΤΑ

«Όλοι μαζί θα παλέψουμε και θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε στον τόπο μας τις αξίες που έχουν χαθεί» δήλωσε ο επικεφαλής …

Τεράστιες οι καταστροφές από τη φωτιά – Απαιτείται τώρα στήριξη των πληγέντων

ΣΤΗ ΒΑΛΜΗ Ο υπ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ   Τεράστιες οι καταστροφές από τη φωτιά – Απαιτείται τώρα στήριξη των …

ΕΛΣΑ ΤΣΑΓΚΑΝΟΥ – ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μπορεί την ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Ήλιδας!

ΕΛΣΑ ΤΣΑΓΚΑΝΟΥ – ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΔΕΕΠ ΗΛΕΙΑΣ   Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μπορεί την ΑΛΛΑΓΗ στον Δήμο Ήλιδας! …

Αυτοκίνητο παρέσυρε και διαμέλισε Πεζό

Λίγο πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα στον Πύργο, τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο ύψος του κόμβου της Φιλοθέης. Θανάσιμος τραυματισμός για …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων