ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA

Υπό έναν όρο η μείωση προκαταβολής φόρου για δύο χρόνια – Ποιος είναι


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων για δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση της πραγματοποίησης επενδύσεων το 2021.

Η «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για φέτος έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις τελικές αποφάσεις για το ύψος της να λαμβάνονται τον Ιούλιο, σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι θα λαμβάνεται υπόψη η πορεία του τζίρου μέχρι και τον Ιούνιο.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο, εξετάζει, ως κίνητρο, την επέκταση της μειωμένης προκαταβολής φόρου για ένα ακόμα έτος -και το 2021- για τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις τον επόμενο χρόνο.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου είχε συζητηθεί να χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ΑNFAs), εφόσον άλλαζε η χρήση τους από την εξόφληση του χρέους, στις επενδύσεις. Η αλλαγή, όμως, αυτή δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις Βρυξέλλες και παραπέμπεται στο φθινόπωρο.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν μειώσεις στον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου στο 50% ή ακόμη και κάτω από το επίπεδο του 50%, ειδικά για όσες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους υπέστησαν ξαφνικά μεγάλου ύψους οικονομική βλάβη που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητά τους.