ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Φρένο κατασχέσεων στην Πατρών – Πύργου η κίνηση «ματ» του υπ. Οικονομικών.
Περίπου 2.000 ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων ακινήτων στην υπό κατασκεύη Πατρών – Πύργου διεκδικούν αποζημιώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών σηκώνει τείχος προστασίας απέναντι στο τσουνάμι κατασχέσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ.
«Οι μετοχές της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ‘’Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ’’ που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο είναι ακατάσχετες». Με αυτή τη λιτή διάταξη (αρ. 107) που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών σηκώνει τείχος προστασίας έναντι διεκδικήσεων δεκάδων εκατ. ευρώ, που έχουν εγείρει 2.000 ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων ακινήτων στην κατασκευαζόμενη Πατρών – Πύργου και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα.
Με άλλα λόγια το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει και δεν πληρώνει, παγώνοντας οποιαδήποτε κατάσχεση εναντίον του, ενώ από την άλλη, ασκεί όλα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος, όταν οι πολίτες τού χρωστούν. Δηλαδή, ένα κράτος κοτζαμπάσης, που τα θέλει μονά – ζυγά δικά του.
Η «Πελοπόννησος» αποκαλύπτει ότι το υπ. Οικονομικών, ενώ είχε υποσχεθεί προ μηνός να δώσει ένα μικρό ποσό για να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων σε Αχαΐα και Ηλεία, φέρνει από το παράθυρο διάταξη, για να προστατευθεί από το τσουνάμι διαταγών πληρωμής και αιτήσεων κατάσχεσης μετοχών του ΟΤΕ, που ασκούν εναντίον του δικηγορικά γραφεία της Πάτρας και του Πύργου.
Οι 2.000 ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων ακινήτων διεκδικούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς να υπολογίζονται τα πανωτόκια.
Ο δικηγόρος Γιώργος Βλάχος, που έχει προβεί και ο ίδιος σε παρόμοιες ενέργειες για λογαριασμό πελατών του, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι μέχρι σήμερα έχουν δεσμευθεί μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό κράτος, εκτιμώμενης αξίας 30 εκατ. ευρώ. Κατά τον κ. Βλάχο, η συγκεκριμένη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει φρένο στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, είναι αντισυνταγματική και θα προσβληθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Οι εκκρεμότητες του ελληνικού Δημοσίου έναντι ιδιοκτητών απαλλοτριωμένων ακινήτων είναι πολλές στην Πατρών – Πύργου» είπε ο κ. Βλάχος, ο οποίος αποκάλυψε ότι δικαστικές διαφορές εκκρεμούν ακόμα και από την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, αλλά και από την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ. Την ερχόμενη Πέμπτη, δικάζεται στο Εφετείο της Πάτρας ομαδική προσφυγή ιδιοκτητών για απαλλοτριώσεις που είχε κάνει ο ΟΣΕ στα Βαλιμίτικα και στα Νικολέικα Αιγίου, ενώ μετά από αναίρεση που ασκήθηκε το 2015, έρχονται προς επανεκτίμηση οι αποζημιώσεις που είχαν δοθεί για απαλλοτριώσεις στα διόδια του Ρίου.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανακοίνωσε επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωση απαλλοτριωμένων εκτάσεων της Αχαΐας, στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Πατρών-Πύργου. Το ποσό που εγκρίθηκε είναι ύψους 1.542.805,20 ευρώ και αφορά δικηγορικές αμοιβές και δικαστικά έξοδα, καθώς, επίσης, κάποιες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις σε Παραλία, Βραχνέικα, Ριόλο, Απιδεώνα, Καγκάδι, Αλισσό, Κάτω Αλισσό, Αγιοβλασίτικα, Πετροχώρι, Κάτω Αχαΐα και Καραίικα.
Το ποσό αυτό δεν φτάνει για να ικανοποιήσει τους εκατοντάδες θιγόμενους της Πατρών-Πύργου, όπως είπε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Βλάχος, καθώς εμπαίζονται από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο με περισσή θρασύτητα προβαίνει σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου, για τις αποφάσεις του Εφετείου με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι τιμές μονάδας των απαλλοτριωμένων ακινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, για τις κύριες απαλλοτριώσεις της Πατρών-Πύργου οφείλονται ακόμα στους δικαιούχους μεγάλα ποσά αποζημίωσης, αλλά το ελληνικό Δημόσιο αρνείται την καταβολή τους. Για τον λόγο αυτό, οι θιγόμενοι έχουν προβεί σε κατασχέσεις σε βάρος του και μάλιστα με ετήσιο τόκο υπερημερίας 7%.
«Κάποια ακίνητα έχουν καταληφθεί εδώ και 14 χρόνια και το ελληνικό Δημόσιο εμπαίζει ακόμα τους ιδιοκτήτες τους. Είναι ντροπή» τόνισε στην «Π» ο κ. Βλάχος.
Οπως είπε, για το Πάτρα-Πύργος υπάρχουν 16 δικαστικές αποφάσεις για τις κύριες απαλλοτριώσεις που έγιναν το 2008 και τις συμπληρωματικές που ακολούθησαν το 2012 και το 2022. Εχουν βγει οριστικές αποφάσεις από τα Εφετεία για τις τιμές μονάδας και επειδή το Δημόσιο δεν συμφωνεί με αυτές, δεν πληρώνει και έχει προσφύγει στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να μειωθούν οι αξίες των περιουσιών που κατέλαβε.
pelop.gr