Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022
22.2 C
Pýrgos

Φυτοϋγειονομική ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) σε φυτά ελιάς

spot_img

Φυτοϋγειονομική ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) σε φυτά ελιάςΗ ∆/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε φυτά ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής Αλικάντε (Περιφέρεια της Βαλένθιας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου.

Ειδικότερα οι εμπλεκόμενοι έχουν να κάνουν με φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες διεθνών μεταφορών, παραγωγούς, συνεταιρισμούς, γεωπόνους του δημοσίου και ιδιώτες, τελωνεία, Δήμους και Εργολάβους δημοσίων κηποτεχνικών έργων, κ.α.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το παθογόνο έχει καταγραφεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Γερµανία και στην Ισπανία, επικαιροποιηµένη κατάσταση -κατάλογος οριοθετημένων περιοχών που είναι εγκατεστημένες στο έδαφος της Ένωσης για την παρουσία της Xylella fastidiosa

 

Επίσης ο χάρτης κατανοµής του παθογόνου στις 26ης Ιουλίου 2018 απεικονίζεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισµού Φυτοπροστασίας [European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO)]: https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA/distribution

Υπογραμμίζουμε ότι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου των ανωτέρω παθογόνων είναι η χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού σε περιοχές όπου η ασθένεια δεν υπάρχει ακόμη.

Τονίζεται ότι στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xyllela fastidiosa. Η διατήρηση της χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου, παρακαλούνται οι παραγωγοί, για την άμεση ενημέρωση της παραπάνω υπηρεσίας στην περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα