ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΡΓΟΥ

Φώφη Γεννηματά από τον Πύργο: Η σκυτάλη είναι στα χέρια των προοδευτικών πολιτών (Φώτο)


-Σε εξέλιξη η ομιλία της στο ξενοδοχείο «Ιόνιο»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στο ξενοδοχείο «Ιόνιο» στον Πύργο, παρουσία μεγάλου αριθμού στελεχών και φίλων του Κινήματος.

Η υποψήφια για την προεδρία του νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς , το πρωί της Κυριακής παρέστη στο 40ήμερο μνημόσυνο του Σπύρου, γιου του Γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Σάκη Γιατρά, που έχασε πρόωρα τη ζωή του σε τροχαίο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Στην ομιλία της στον Πύργο η κ. Γεννηματά ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η νέα Αλλαγή ξεκίνησε συντρόφισσες και σύντροφοι, ο κύβος ερρίφθη και πλέον η σκυτάλη είναι στα χέρια σας, είναι στα χέρια των προοδευτικών πολιτών.

Εμείς θέλουμε μεγάλη συμμετοχή στις 5 του Νοέμβρη και δεν πρέπει να πάμε μετά τις 5 του Νοέμβρη.

Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε αυτόν τον τόπο για να ασχολούμαστε εμείς επί μακρόν με τα εσωτερικά μας.

Δεν υπάρχει περιθώριο  λοιπόν για άλλες καθυστερήσεις. Πρέπει να τελειώνουμε με τις διαδικασίες να προχωρήσουμε στην εκλογή των νέων οργάνων γιατί το στοίχημα είναι η ενιαία λειτουργία, το αξιόμαχο της παράταξης.

Λένε πολλοί «Και τι θα γίνει μετά; Θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Θα διαλυθούν τα Κόμματα; Θα είναι ενιαίος ο φορέας; Θα είναι νέος ο φορέας;»

Να τελειώνουμε με τα ψευτοδιλήμματα. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ο νέος ενιαίος φορέας να λειτουργεί αυτόνομα, με εκλεγμένο Πρόεδρο, με εκλεγμένα όργανα, όχι διευθετήσεις κορυφής,  όχι συνεννοήσεις των ελίτ.

Η Κεντροαριστερά είναι κινηματική διαδικασία, είναι υπόθεση των προοδευτικών πολιτών, δεν είναι υπόθεση των Προέδρων και των επικεφαλής.

Και αν αυτό το εγχείρημα αποκτήσει δυναμική το επόμενο διάστημα και υπάρξει και η κατάλληλη όσμωση μεταξύ μας και εμπιστοσύνη, τότε θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας και θα τις πάρουμε εμείς για το Κόμμα μας και κανένας άλλος δεν θα αποφασίσει για μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ και πάλι την εμπιστοσύνη σας. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί.

Μπορώ να εγγυηθώ ότι ενωμένοι θα φτάσουμε στη νίκη, την πραγματική ελπίδα. Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη δυναμική».

–Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:  

Συντρόφισσες και σύντροφοι πριν απ’ όλα θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη σας, για την αγάπη σας, για τη στήριξή σας και θέλω να δεσμευτώ ότι θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ σε αυτή την εμπιστοσύνη.

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να κάνουμε μαζί  και πάλι μεγάλη την Κεντροαριστερά.

Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μας λέει ότι κολυμπούν στη θάλασσα με το κεφάλι έξω.  Το πρόβλημα είναι ότι τα έχουν κάνει θάλασσα και μάλιστα μαύρη θάλασσα και στην κυριολεξία και μεταφορικά.

Προκάλεσαν πρόσφατα μια τεράστια οικολογική καταστροφή, ακριβώς γιατί αδιαφόρησαν, γιατί είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση.

Καθυστέρησαν να περιορίσουν την ρύπανση.

Ο Πρωθυπουργός ασχολήθηκε μόλις έξι μέρες μετά με το πρόβλημα, ο αρμόδιος Υπουργός ήταν στο εξωτερικό και δεν θεώρησε σκόπιμο να διακόψει το ταξίδι του και το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου, ο αρμόδιος Υπουργός θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει παραιτηθεί ή να έχει ήδη αποπεμφθεί.

Αλλά δυστυχώς στην Κυβέρνηση αυτή, ευθιξία δεν υπάρχει.

Τι να περιμένει κανείς από αυτή την Κυβέρνηση;

Οδήγησαν σε μονιμοποίηση των Μνημονίων και της επιτροπείας.

Η Ελληνική οικονομία έχασε 86 δις, πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες επιπλέον μέτρα λιτότητας 15 δις και βρίσκεται ενέχυρο η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Δεν θα σας κουράσω λέγοντας πράγματα που τα ζείτε στην καθημερινότητά σας, γιατί ζείτε τις δυσκολίες από τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης.

Ξέρω ότι πολλοί παραπλανήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε κι εμείς ευθύνη γι’ αυτό.

Πικράναμε κόσμο, δεν εξηγήσαμε τις πολιτικές μας επιλογές, δεν μπορέσουμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα των πολιτικών μας αποφάσεων. ‘Όμως σήμερα τα προσωπεία και οι μάσκες έχουν πέσει για την Κυβέρνηση.

Όλοι γνωριζόμαστε και πάλι καλά. Όλοι κατάλαβαν πια τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που έχει μοναδικό στόχο την παραμονή στην εξουσία.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αναγκαιότητα περισσότερο από ποτέ η αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να γίνει τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η αναγέννηση της Παράταξής μας συνδέεται με την ανασυγκρότηση του τόπου. Κάθε φορά που η Δημοκρατική Παράταξη είχε πρόβλημα, είχε πρόβλημα και η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει και τώρα.

Εμείς έχουμε τα στελέχη, έχουμε τη γνώση, έχουμε την ικανότητα, έχουμε την ετοιμότητα να αναλάβουμε ευθύνες και να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από την επιτροπεία, με μια προοδευτική διακυβέρνηση και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος.

Αυτός είναι ο προορισμός μας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Δεν ταιριάζει στην Παράταξή μας να είμαστε συμπλήρωμα κανενός και δεν θα γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ.

Έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία αυτά τα δυο χρόνια και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα. Αυτή η επιλογή μας έχει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές να είστε σίγουροι ότι θα είναι αναμέτρηση για τρεις, θα είναι ντέρμπι για τρεις.

Ο ελληνικός λαός θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή και θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Για όλους αυτούς τους λόγους πήρα την πρωτοβουλία για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.  Έβαλα πριν απ’ όλα τον εαυτό μου στην  κρίση των ανθρώπων της Παράταξης.

Για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος, να μπουν και άλλοι στην προσπάθεια που κάναμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα παίρνω με τη σειρά γιατί πρέπει να τα θυμόμαστε.

Ανέλαβα την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2015 ίσως την πιο δύσκολη στιγμή.

Όλοι με ρωτούσαν τότε σε εκείνη την προεκλογική  περίοδο του Σεπτεμβρίου «μα καλά κα Γεννηματά πιστεύετε στα αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη Βουλή;»

Όχι μόνο μπήκαμε, αυξήσαμε τα ποσοστά μας.  Με  τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη ΔΗΜΑΡ, με τις Κινήσεις Πολιτών κατεβήκαμε στις εκλογές και  αυτή η προσπάθεια επικυρώθηκε από τις εθνικές εκλογές με το 6,5% .

Όμως εμάς δεν μας αρκεί αυτό.

Γι’ αυτό τον Γενάρη πήρα την πρωτοβουλία και απευθύνθηκα σε όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο μας και ζήτησα να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία για να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η πρωτοβουλία συντρόφισσες και σύντροφοι πέρασε από σαράντα κύματα.

Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Προχωρήσαμε σταθερά , προστέθηκαν στις δυνάμεις μας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και η ΕΔΕΜ που είναι ένα Κόμμα νέων ανθρώπων. Έτσι φτάσαμε στο Συνέδριο διευρυμένοι.

Όταν το ’15 ξεκίνησα είχα βάλει τρεις στόχους: Ενότητα, Διεύρυνση, Ανανέωση.

Στο στόχο «Ενότητα» μπορούμε πια να τσεκάρουμε ένα  ναι, επιτεύχθηκε. Και ήταν η  βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να κάνει η Παράταξη το άλμα.

Φτάσαμε ενωμένοι στο Συνέδριο και το Συνέδριό μας κατέληξε σε ομόφωνες αποφάσεις για την ταυτότητά μας, για τις συμμαχίες μας, για τις πολιτικές μας θέσεις και τον προγραμματικό μας λόγο.

Αυτό είναι  το στίγμα μας και είναι ξεκάθαρο, για να απαντήσω σε κάποιους καλοθελητές που  λένε ότι δεν ξέρουμε για τι φορέα μιλάμε. Φτιάχνουμε τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Σε αυτό το χώρο συντρέχουν τα ρεύματα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.

Η σύνθεση ήταν πάντα το μεγάλο πλεονέκτημα που είχαμε στη Δημοκρατική Παράταξη και γι’ αυτό ο χώρος μας ήταν και παραμένει πολυσυλλεκτικός.

Μετά από αυτό το Συνέδριο, συνέδριο  πολιτικό και προγραμματικό που μέσα στο χειρότερο καύσωνα της 20ετίας ήρθαν 2.500 άνθρωποι με δικές τους δαπάνες να μιλήσουν πολιτικά και προγραμματικά, προσχώρησε στο εγχείρημα και το Ποτάμι.

Έτσι τσεκάραμε με ναι και τον στόχο της «Διεύρυνσης».

Και έρχομαι στο στόχο της «Ανανέωσης».

Η ανανέωση σημαίνει  ανανέωση προσώπων, ανανέωση ιδεών και ανανέωση πρακτικών.

Η ανανέωση προσώπων δεν αφορά  μόνο την ηλικία. Έχουμε δει και νέους γερασμένους πολιτικά. Αφορά κυρίως νέα συμμετοχή  ανθρώπων που εντάσσονται στην Παράταξη και  συνεισφέρουν μαζί με αυτούς που έμειναν και στήριξαν την Παράταξη και την κράτησαν όρθια στα δύσκολα.

Με  την εκλογή για την ηγεσία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος και για να μπουν νέοι άνθρωποι  στις τάξεις της Δημοκρατικής Παράταξης.

Να δουλέψουν με πάθος, με όρεξη, με ορμή, με φαντασία, με νέα διάθεση γι’ αυτό το εγχείρημα.

Ανοίγει ο δρόμος για να φέρουμε πίσω όλους αυτούς που είτε αποστασιοποιήθηκαν και έμειναν στον καναπέ τους, είτε παραπλανήθηκαν και αναζήτησαν ελπίδες στο ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχθηκαν φρούδες.

Έχουμε μια αγκαλιά ανοιχτή και τα χέρια απλωμένα για όλους αυτούς. Εκτός από εκείνους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν στασίδι στην εξουσία.  Αυτούς τους χαρίζουμε εκεί που βρίσκονται σήμερα. Δεν τους θέλουμε πίσω. Δεν έχουν καμιά θέση στο χώρο μας.

Η ανανέωση όμως όπως είπα πριν, έχει να κάνει και με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις πρακτικές.

Είμαστε περήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή, το αποτύπωμα είναι θετικό και πρέπει επιτέλους να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, τους ανθρώπους μας, τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που μόνο η Παράταξή μας τόλμησε και υλοποίησε.

Όμως πρέπει να αφήσουμε  πίσω ό,τι μας πλήγωσε.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αφήνουμε πίσω μας τον λαϊκισμό, το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία -όλοι αξιολογούνται-  τις ίντριγκες, τους μηχανισμούς που δεν άφηναν πολλές φορές ανθρώπους που άξιζαν να προχωρήσουν μέσα σε αυτή την Παράταξη.

Να τελειώσουμε με αυτό: θα αναμετρηθούμε σκληρά σε αυτή την εκλογική διαδικασία με αυτές τις λογικές, όπως και αν καμουφλάρονται και είμαι σίγουρη ότι θα τις κερδίσουμε.

Κριτήριο μας το τι θα προσφέρουμε στη χώρα , τι θα δώσουμε σε αυτή την παράταξη  και όχι το τι θα πάρουμε από το χώρο.

Γιατί αυτή η Παράταξη πρέπει να στηθεί στη βάση μιας ηθικής πριν απ’ όλα και αυτό το λάβαρο σηκώνω: το ήθος στην πολιτική μαζί με την ανθρωπιά, μαζί με την πίστη στις αξίες μας και τις αρχές μας.

Με τις αξίες της Αλλαγής ανοίγουμε νέους δρόμους για το μέλλον. Και επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει πολλές φορές, τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας!

Και έρχομαι στην ανανέωση των προτάσεων και του προγραμματικού μας λόγου. Δουλεύουμε πολλοί άνθρωποι τον τελευταίο χρόνο το «Σχέδιο Ελλάδα». Το γενικό του πλαίσιο παρουσιάστηκε στο Συνέδριο, εξειδίκευσή του παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είμαστε το μοναδικό Κόμμα που παρουσίασε πρόγραμμα διακυβέρνησης. Περιγράψαμε ποιο είναι το πρόβλημα, τι πρέπει να γίνει για να το αντιμετωπίσουμε.

Η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο και άλλες ευκαιρίες.

Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, για το κράτος και για την κοινωνική προστασία.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι παραγωγή νέου πλούτου και δίκαιη διανομή του. Αυτοί  είναι οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας, που μας χαρακτηρίζει.

Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι περίπου «οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο». Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό κ. Μητσοτάκη.

Τους τα είπαμε και στη Βουλή και έξω από αυτήν. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη Δεξιά, ότι εμείς παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες οι οποίες μέσα στην κρίση έχουν διευρυνθεί, έχουν μεγαλώσει οι διαφορές, οι αποστάσεις και γι’ αυτό μιλάμε για δίκαιη διανομή του πλούτου.

Και πως θα παραχθεί ο πλούτος; Γιατί κι εδώ έχουμε διαφορά. Τι λέει η Δεξιά; Η Δεξιά λέει να τα αφήσουμε όλα στην αγορά.

Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να φέρουμε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά χρειάζεται να στηρίξουμε και τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που άντεξαν μέσα στην κρίση και που αν τους δώσουμε κίνητρα μπορούν να επενδύσουν στην καινοτομία  και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Είναι μια σημαντική διαφορά αυτή και είναι μεγάλη διαφορά και με το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίηση της, για να μπορέσουν να επιβληθούν με τα συσσίτια και τα επιδόματα.

Δεν είναι αυτό, το μέλλον  που ονειρευόμαστε για τον ελληνικό λαό και για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Στόχος μας, που  πρέπει να γίνει, εθνικός στόχος: να δημιουργήσουμε δουλειές, συνθήκες, προϋποθέσεις, διαδρομές για να μείνουν τα παιδιά στον τόπο τους και να γυρίσουν όλα αυτά που ξενιτεύτηκαν και αναζήτησαν την προκοπή εκτός Ελλάδας.

Δεν είναι αυτός ένας στόχος που μπορεί να μας ενώσει και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας επιτέλους;

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Για να μπορέσουμε όμως να πυροδοτήσουμε τις επενδύσεις, να κάνουμε κράτος φιλοεπενδυτικό, χρειαζόμαστε τη μεγάλη ανατροπή στο κράτος και εδώ είναι που δεν πετύχαμε όσα θέλαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Γι’ αυτό εμείς που κάναμε τόσες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσουμε και τώρα σε μια γενναία αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε όλες οι τοπικές υποθέσεις με ολοκληρωμένη μορφή να περάσουν στους Δήμους, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους και κυρίως η κοινωνική πολιτική και ο σχεδιασμός της και η υλοποίησή της.

Απέδειξαν τα χρόνια της κρίσης ότι μπορούν να σταθούν οι Δήμοι δίπλα στην ελληνική οικογένεια.

Και οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην  υλοποίηση της ανάπτυξης.

Αυτές απορροφούν από τα ΠΕΠ τους πόρους, το ΕΣΠΑ είναι παγωμένο με ευθύνη της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Πρέπει οι Περιφέρειες να βγουν μπροστά.

Η κάθε Περιφέρεια να αποκτήσει μια αναπτυξιακή ταυτότητα, τα είπαμε και στην Αναπτυξιακή Ημερίδα που κάναμε, θέλουμε ένα project ατμομηχανή σε κάθε ελληνική Περιφέρεια.

Και να αντιμετωπιστούν όλες οι επενδύσεις με διαδικασίες fast track όπως κάναμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να αναλάβει η πολιτεία να λύσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να προχωρήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε μηνύματα στους επενδυτές ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι επενδύσεις τους, όπως γίνεται σήμερα που ακούμε συμβούλους του Πρωθυπουργού να λένε «στα τσακίδια οι επενδυτές και να μην στεριώσουν πουθενά». Έτσι δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη κ. Τσίπρα.

Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα για ευρωπαϊκή χώρα.

Έχουμε ανανεωμένο προγραμματικό λόγο και ακριβώς το «Σχέδιο Ελλάδα» είναι  η βάση μας για να προχωρήσουμε.

Το σχέδιο μας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας και απέναντι στους εταίρους.

Τι χρειάζεται για να πείσουμε τους εταίρους; Αξιόπιστη Κυβέρνηση, εμπιστοσύνη.

Αυτό έλειψε και λείπει από την Κυβέρνηση Τσίπρα και φτάσαμε στο επαχθές 3 και 4  μνημόνιο με τους δυσβάσταχτους όρους.

Με ενισχυμένη αξιοπιστία μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%.

Ο στόχος ανέφικτος , δεν αφήνει κανένα περιθώριο, γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρέπει να κατέβει τουλάχιστον στο 2%.

Και δεν μπορώ να ακούω αυτά που λένε ότι τελειώνουμε με τα Μνημόνια. Πως τελειώνουμε με τα Μνημόνια;

Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις μέχρι το 2060 και η δημόσια περιουσία είναι ενέχυρο για 99 χρόνια.

Είναι αστειότητες αυτά που λέγονται.

Είπα πριν ότι θα γίνει η μεγάλη ανατροπή μετά τις εκλογές. Μας ρωτάνε πολλοί «Τι θα κάνετε;». Κανείς δεν ρωτάει τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει μετά τις επόμενες εκλογές, όλοι θέλουν να μάθουν τι θα κάνουμε εμείς.

Λοιπόν ακούστε, πριν απ’ όλα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Γιατί οι συσχετισμοί μετά τις εκλογές δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτούς που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του 2015.

Εμείς με πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούμε να  επιβάλλουμε τη συνεννόηση γύρω από μια εθνική γραμμή, ένα εθνικό σχέδιο. Ένα εθνικό σχέδιο  οφείλουμε σε αυτή την πατρίδα, το οφείλουμε τόσα χρόνια.

Όλες οι άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, τα έλυσαν και είναι πιο μπροστά από εμάς, γιατί κατάφεραν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και εμείς σήμερα. Συμφωνία όμως γύρω από ένα προγραμματικό πλαίσιο, με προοδευτικό πρόσημο. Και αυτός είναι ο δικός μας ο ρόλος.

Ζητάμε τη δύναμη για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση γύρω από μια εθνική γραμμή για τον τόπο.

Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση και αυτό μπορεί να το πετύχει η νέα ισχυρή Κεντροαριστερά.

Η νέα Αλλαγή ξεκίνησε συντρόφισσες και σύντροφοι, ο κύβος ερρίφθη και πλέον η σκυτάλη είναι στα χέρια σας, είναι στα χέρια των προοδευτικών πολιτών.

Εμείς θέλουμε μεγάλη συμμετοχή στις 5 του Νοέμβρη και δεν πρέπει να πάμε μετά τις 5 του Νοέμβρη.

Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε αυτόν τον τόπο για να ασχολούμαστε εμείς επί μακρόν με τα εσωτερικά μας .

Δεν υπάρχει περιθώριο  λοιπόν για άλλες καθυστερήσεις. Πρέπει να τελειώνουμε με τις διαδικασίες να προχωρήσουμε στην εκλογή των νέων οργάνων γιατί το στοίχημα είναι η ενιαία λειτουργία, το αξιόμαχο της παράταξης.

Λένε πολλοί «Και τι θα γίνει μετά ; Θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Θα διαλυθούν τα Κόμματα; Θα είναι ενιαίος ο φορέας; Θα είναι νέος ο φορέας;»

Να τελειώνουμε με τα ψευτοδιλήμματα. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ο νέος ενιαίος φορέας να λειτουργεί αυτόνομα, με εκλεγμένο Πρόεδρο, με εκλεγμένα όργανα, όχι διευθετήσεις κορυφής,  όχι συνεννοήσεις των ελίτ.

Η Κεντροαριστερά είναι κινηματική διαδικασία, είναι υπόθεση των προοδευτικών πολιτών, δεν είναι υπόθεση των Προέδρων και των επικεφαλής.

Και αν αυτό το εγχείρημα αποκτήσει δυναμική το επόμενο διάστημα και υπάρξει και η κατάλληλη όσμωση μεταξύ μας και εμπιστοσύνη, τότε θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας και θα τις πάρουμε εμείς για το Κόμμα μας και κανένας άλλος δεν θα αποφασίσει για μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ και πάλι την εμπιστοσύνη σας. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί.

Μπορώ να εγγυηθώ ότι ενωμένοι θα φτάσουμε στη νίκη, την πραγματική ελπίδα. Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη δυναμική.

Σας ευχαριστώ πολύ.