Κύριοι.Διαβάζοντας (γιατί πολύ δύσκολα μελετώνται επιμελώς 77 σελίδες που αφορούν τη λειτουργία ενός οργανισμού του Δημοσίου) ,ένιωθα πως επιτελώ μια διπλωματική εργασία σε κάποιο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το να καλούνται οι παρατάξεις να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα κείμενο τόσο σοβαρό εντός 15 ημερών είναι άκρως υποτιμητικό για το θεσμό τον ίδιο Δεν είμαστε φοιτητές μεταπτυχιακού στο ανοικτό πανεπιστήμιο να παραδίδουμε εργασίες εντός 15 ημερών.Είμαστε εκπρόσωποι του Πυργιώτικου λαού και για να εκφέρουμε γνώμη σε τόσο σοβαρά θέματα θα πρέπει να μας προσκομίσετε μετρήσιμα μεγέθη της αξιόπιστης λειτουργίας του μοντέλου διοίκησης το οποίο πρεσβεύετε.Για παράδειγμα πόσες αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν, για απορρίμματα ή για λακκούβες ή για δημοτική ενημερότητα;Τι ποσοστό υλοποίησης των Τεχνικών Προγραμμάτων έχουμε κάθε φορά ; Εκτός αν για άλλη μια φορά το “θεάρεστο έργο σας” σκόνταψε στους <τεμπέληδες> υπαλλήλους και <μηδενικά> όπως δεν διστάζετε να τους αποκαλείτε οποτεδήποτε σας δοθεί η ευκαιρία.
Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος είναι ανίκανος να διοικήσει 200 ψυχές, είναι πολύ πιο εύκολο να τους βγάλει όλους άχρηστους για να κρύψει την ανικανότητά του να ηγείται, παρά να στρώσει τον κώλο του κάτω και με αγάπη για το καθήκον του να συνδράμει με τον καλύτερό του εαυτό στη δημιουργία καλών συνθηκών εργασίας.
Προφανώς οι λέξεις που χρησιμοποίησα στην τελευταία παράγραφο είναι παντελώς άγνωστες για σας.Δεν είναι απλά λόγια.Είναι τα έργα και οι ημέρες σας!!
Πάμε όμως στο θέμα μας και στις προτάσεις-παρατηρήσεις μας για να γίνουμε και ωφέλιμοι στους συμπολίτες μας:
Οι παρατηρήσεις μου εντοπίζονται κυρίως στα εξής σημεία:
- Δεν αναφέρεται πουθενά η επαναλειτουργία του ΓΥΠ (γραφείου υποδοχής πολιτών). Το γραφείο αυτό εξυπηρετούσε αφενός στην αποφόρτιση του πρωτοκόλλου από αιτήματα απλά (λάμπες – λακκούβες), αφετέρου μέσω αυτού του συστήματος μπορούσες να έχεις μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς την απόδοση των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Το γραφείο αυτό πρέπει να εντάσσεται απ’ ευθείας στο γενικό γραμματέα ο οποίος θα ελέγχει την ανταπόκριση των υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών (όταν δεν είναι απασχολημένος να ανακαλύπτει σκάνδαλα και ίντριγκες που συμβαίνουν ή που συνέβησαν)..
- Αυτοτελές γραφείο εξεύρεσης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης δράσεων,ακόμα και στα πρότυπα της ΑΝΟΛ ή συνεργασία με εξωτερικό συμβουλευτικό οίκο ο οποίος θα αναλαμβάνει την διεκπεραίωση των υποθέσεων.Η μεταμόρφωση των πιο πολλών πόλεων στην Ελλάδα(μέσα σε καιρούς μνημονίων!!) προς το καλύτερο ,οφείλεται ακριβώς σε αυτό και η αποτελμάτωση άλλων(το ίδιο χρονικό διάστημα) Πόλεων(σε αυτές φυσικά περιλαμβανόμαστε και εμείς-να μη πω είμαστε στη κορυφή της λίστας του τέλματος) ,οφείλεται ακριβώς στη ΜΗ ΣΩΣΤΉ-έως ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΉ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ύπαρξη και λειτουργία του εν λόγω γραφείου.
- Υπερεξουσίες στο τμήμα προγραμματισμούσε σημείο να εμπλέκονται οι αρμοδιότητες με το τμήμα πρασίνου!! Το τμήμα στην τρέχουσα φάση στελεχώνεται από Δ/ντρια (ΠΕ) +2 στελέχη (ΠΕ+ΤΕ) + 1 διοικητική υπάλληλο (ΔΕ). Πως τόσο λίγοι άνθρωποι θα ανταποκριθούν σε τόσο σημαντικό έργο που θα τους ανατεθεί με την ψήφιση του ΟΕΥ?
- Γιατί να απαιτείται το τμήμα καθαριότητας να στελεχωθεί με τεχνικούς υπαλλήλους? Από τη μια λέμε ότι έχουμε λίγους ανθρώπους στην Τεχνική υπηρεσία(που όντως έχουμε) από την άλλη όλοι οι υπάλληλοι της τεχνικής είναι εν δυνάμει υποψήφιοι για «τιμωρητικές» μετακινήσεις ή παράλληλα καθήκοντα στην καθαριότητα;
* Έλλειψη ίδρυσης γραφείου Νομικής υποστήριξης.Υπάλληλοι και αιρετοί έρμαια στη δαιδαλώδη νομολογία και ένας Δήμος να σπαταλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε κάθε θητεία!!.Το θέμα είναι ύψιστης σοβαρότητας και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ καθώς εκτός από τα ελάχιστα εξειδικευμένα θέματα(που θεωρώ ότι και αυτά αντιμετωπίζονται ,από το πλήθος και εύρος των Νομικών της Πόλης μας) καλούμαστε κάθε τόσο να πληρώνουμε ποσά ,απλώς για ανακοπές κλπ.Φρονώ ότι σε συνεννόηση με το τοπικό σύλλογο δικηγόρων(που θα μπορεί εκ περιτροπής να στελεχώνει το μόνιμο γραφείο στο Δήμο) και με τη απόδοση των θεμάτων σε πλήθος νομικών, τελειώνουμε και με τη γραφειοκρατία ,σε θέματα που χρονίζουν και κάνουμε μέγιστη οικονομία!
Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα και ως προς τις «καλές προθέσεις» της Δημοτικής αρχής να θέσει σε κίνηση τη μηχανή που λέγεται Υπηρεσίες του Δήμου, διότι μετά τα τελευταία γεγονότα όπου ο Γ.Γ. βγαίνει και κατακεραυνώνει δημόσια την σθεναρά υπερασπιζόμενη απόφαση του Δημάρχου για την τοποθέτηση του κου Βαρουξή στη θέση του Προέδρου του ΔΛΤΠ, τη στιγμή όπου θα μπορούσε ο ίδιος ο Δήμαρχος να τον είχε ορίσει ως Διευθύνοντα σύμβουλο άμισθο (τον ΓΓ του) στο ΔΛΤΠ με εξουσίες «ζωής και θανάτου» και να έκανε εξυγίανση και κάθαρση εκ των έσω σιωπηρά.Άλλωστε έχουμε πλήθος <άμισθων> για πιο επουσιώδη θέματα και πολλοί από αυτούς είναι ώση παρών.Μια θητεία(ΔΣ ΔΛΤΠ) που ανανεώθηκε πιστεύω (όπως προβλέπεται) στο πρόσφατο παρελθόν μετά επαίνων από εσάς τους ίδιους!!!
Πως πάνε τα άλλα Νομικά Πρόσωπα;Έχουμε κάποιους δείκτες απόδοσης ή αποτελεσματικότητας; Η δουλεύουμε τα παλιά καλά συστήματα <όλοι μπρος και όλοι πίσω> ή το πασίγνωστο σύστημα <πλημμύρα>;Τεχνοκρατικά είμαστε 50 χρόνια τουλάχιστον πίσω.Το Ελληνικό φιλότιμο(που υπάρχει) ,το καρότο-μαστίγιο και το <Βοήθα Παναγιά> δεν επαρκεί για να στηθεί πλέον ένας σύγχρονος Δήμος. Εάν ρωτήσουμε για μερικά απλά πράγματα(π.χ παραλαβή Κούβελου-Ποτόκι κλπ) θα μας πείτε ότι δεν φτάνουν 5 χρόνια θητείας;Πόσα θέλει μια Δημοτική αρχή;20 χρόνια για να δείξει κάτι;
Θεωρούμε ότι η παρούσα είναι απλά μια επικαιροποίηση του υπάρχοντος οργανισμού σύμφωνα με τις αλλαγές που επιτάσσει η ψήφιση των νέων νόμων περί δημόσιας διοίκησης καθώς και των κατά καιρούς νομοσχεδίων για καταργούμενες αρμοδιότητες και καθήκοντα.
Αν η δημοτική αρχή σκεφτόταν σοβαρά να σκύψει πάνω από το πρόβλημα της λειτουργίας και της λειτουργικότητας των υπηρεσιών που διοικεί, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει -μια και ο κος ΓΓ είναι απασχολημένος με το να ανακαλύπτει σκάνδαλα τη στιγμή που ο ρόλος του είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που σήμερα επιτελεί- είναι η ανάθεση των καθηκόντων ελέγχου σε μια εταιρεία που εξιδεικεύεται να πιστοποιεί κατά iso τις εσωτερικές λειτουργίες των δομών – οργανισμών. Μέσω των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου (internalaudit) των τμημάτων θα δινόταν η ευκαιρία να μάθει η δημοτική αρχή για πρώτη φορά τα πραγματικά και ρεαλιστικά προβλήματα των υπαλλήλων των τμημάτων και με την εταιρεία σύμβουλο να γίνει θεραπεία αυτών.
Θεωρούμε τέλος ότι για άλλη μια φορά η ιστορία θα μας δικαιώσει, όταν ΜΟΝΟ η δική μας παράταξη βγήκε και κατέκρινε συμπεριφορές αιρετών και μη κατά υπαλλήλων. Από τη στιγμή που η παράταξή σας δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τμήματα και υπηρεσίες που να λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το νόμο, παρά να αφήνετε δικλείδες για πολιτικές παρεμβάσεις και χατηράκια, εμείς είμαστε άκρα αντίθετοι σε ότι μεθοδεύετε με την αναθεώρηση του ΟΕΥ.
ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ—ΧΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ