14.8 C
Pýrgos
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Χρήστος Αγγελόπουλος: «Παίξαμε στην Α1 για να πάρουν εμπειρίες τα νέα παιδιά»

spot_img

Αποτελεί έναν από τους νέους προπονητές της Ηλείας, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος καθοδήγησε ομάδα της Α1 κατηγορίας. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν άλλωστε οι προπονητές που κράτησαν τη θέση του μέχρι το τέλος. Πέτυχε με την Ολυμπιάδα έναν μικρό άθλο. Να κρατηθεί στη νέα κατηγορία, των 14 ομάδων. Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών μέσα από τη μετριοπαθή στάση του, βάζοντας τον ποδοσφαιρικό του εγωισμό κάτω από τον τελευταίο μικρό παίκτη της ομάδας, προτιμώντας αντί να παίζει, να καθοδηγεί από τον πάγκο. Πέτυχε παράλληλα να αποσπάσει τον σεβασμό και την αναγνώριση, τόσο ο ίδιος, όσο κι το δημιούργημά του, από ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ηλεία.

Ο Χρήστος Αγγελόπουλος, τεχνικός της Ολυμπιάδας, της εφετινής αποκάλυψης του Πρωταθλήματος, μιλά σήμερα αποκλειστικά στο ilia.news, για όλους και για όλα. Για τη σεζόν που έφυγε, την επιτυχία, το μέλλον της ομάδας, αλλά και τις σκέψεις του γύρω από το ποδόσφαιρο. Προχωράει σε μια εντυπωσιακή παραδοχή, που οδηγεί όλους μας σε ένα συμπέρασμα που πρέπει να προβληματίσει και να μας κάνει να κοιτάξουμε το μέλλον του ηλειακού ποδοσφαίρου με διαφορετικό μάτι. Ένα ηλειακό ποδόσφαιρο, για το οποίο μόνιμη επωδός κάποιων είναι ότι στις συνθέσεις των ομάδων κάθε χρόνο παίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, με έναν ακόμα χρόνο στις πλάτες τους.

Όπως λέει, η απόφαση της Ολυμπιάδας να αγωνιστεί στην Α1, έστω και αν δεν υπήρχαν μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια για μεταγραφές, ήταν μόνο και μόνο για να πάρουν εμπειρίες τα νέα παιδιά που διέθετε ο σύλλογος. Αποτέλεσμα αυτής της τολμηρής απόφασης, να παραμείνει στην κατηγορία, υποσκελίζοντας μεγάλες και παραδοσιακές δυνάμεις, φέρνοντας νέο… αέρα στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Τον αέρα της ορεινής Ηλείας!

“Αυτά που πετύχαμε, τα πετύχαμε με τη βοήθεια των ποδοσφαιριστών. Με άκουγαν σαν να τους μιλούσε ένας  φτασμένος προπονητής”

Φέτος εργάστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη τοπική κατηγορία. Ξεκίνησε ως προπονητής το 11-12 από τη Β΄ κατηγορία, στην Ολυμπιάδα, ανεβαίνοντας στην Α2 και φθάνοντας στον Τελικό Κυπέλλου, μαθαίνοντας αρκετά πλάι στον Άρη Ρουμελιώτη, ο οποίος είχε πόστο τεχνικού διευθυντή. Δούλεψε και το 12-13, ανεβαίνοντας με την Ολυμπιάδα από την Α2 στην Α1. Το 13-14, συνέχισε εκεί, έχοντας φτάσει στους οκτώ του Κυπέλλου, αποκλείοντας τον Αστέρα Αμαλιάδας διακόπτοντας ένα αήττητο σερί των Βυσσινί, δεκαεφτά παιχνιδιών. Το 14-15 πήγε στην Πρόοδο Σαλμώνης, σημειώνοντας άνοδο από τη Γ΄στη Β΄. Παρέμεινε και το 15-16 και οδήγησε την ομάδα στα Πλέι Οφ της Α2. Το 2016-17, ανέλαβε την Ολυμπιάδα στα μέσα της σεζόν, στην Α2 κατηγορία, καταφέρνοντας όχι μόνο να σώσει την ομάδα, αλλά και να κάνει και μια πολύ καλή πορεία. Το 2017-18, πήγε ξανά στον δεύτερο γύρο, στα δύσκολα, οπότε και σώθηκε η ομάδα στην Α2 με ένα ντεμαράζ 8χ8 νικών. Πέρσι ήταν στον Άφοβο Βροχίτσας, φτάνοντας στα Πλέι Οφ της Β΄ κατηγορίας και ανεβαίνοντας στην Α2.

Ο ίδιος εξηγεί αυτή τη διαδρομή του στις μικρότερες κατηγορίες:

«Δεν είχα εργαστεί ξανά στην Α1 Είμαι εξάλλου μόλις 35 και έχω ξεκινήσει από τα 30. Οπότε με βόλευε να έχω μια ομάδα μικρότερης κατηγορίας με λιγότερες υποχρεώσεις, γιατί έπαιζα και ποδόσφαιρο. Όμως με ενδιαφέρει το κομμάτι αυτό και μπορώ να πω ότι δουλεύοντας σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών, με βοήθησε αρκετά».

“Την τελευταία βδομάδα είχαμε καταλήξει στην Α2 και την τελευταία μόλις μέρα είπαμε για την Α1”

Σχετικά με την εφετινή πορεία και την απόφαση να κατέβει τελικά η Ολυμπιάδα υπό τις οδηγίες του στη μεγάλη κατηγορία, κάνει μια αναδρομή, περιγράφοντας το σκεπτικό:

«Στην αρχή είχαμε ένα δισταγμό για την Α1 κατηγορία. Με την παρότρυνση κάποιων ανθρώπων, οδηγηθήκαμε να παίξουμε στην Α1, πάνω απ’ όλα για την εμπειρία. Είχαμε κάποιους νέους παίκτες και αυτό θα μας βοηθούσε να πάρουν εμπειρίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστερήσαμε. Υπήρξε βέβαια και αδιέξοδο, το οποίο ξεπεράστηκε. Την τελευταία βδομάδα είχαμε καταλήξει στην Α2 και την τελευταία μόλις μέρα είπαμε για την Α1. Το θέμα ήταν αγωνιστικό, επειδή έφυγαν δέκα παίκτες από το περσινό ρόστερ και είχαμε μείνει με εφτά δελτία. Προωθήσαμε δυο μικρούς από την ακαδημία, τον Νίκο Ροδόπουλο και τον Γιάννη Φωτακόπουλο.  Έγιναν εννέα. Πάνω σε αυτούς χτίσαμε την ομάδα. Επέστρεψαν παιδιά από το Γούμερο, ο Χρυσόστομος Αγγελόπουλος από τον Αφοβο Βροχίτσας, ο Νίκος Γεωργίου από τον Κένταυρο Μαγούλα; και κάναμε και τέσσερις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής».

Η Ολυμπιάδα δεν ξεκίνησε καλά και ο Χρήστος Αγγελόπουλος δίνει την εξήγησή του:

«Ο λόγος που δεν ξεκινήσαμε καλά, ήταν ακριβώς αυτός ο λόγος. Υπήρχαν παιχνίδια που πήγαμε ακόμα και με δώδεκα παίκτες. Παρότι ήταν βατό το πρόγραμμα, δεν ξεκινήσαμε καλά. Όμως όσο περνούσε ο καιρός με υπομονή και δουλειά βελτιωνόμασταν. Φτάσαμε στον πρώτο γύρο τους δεκαέξι βαθμούς, παρά τα προβλήματα αυτά. Και στον δεύτερο γύρο αν και στην αρχή είχαμε δυο πλήγματα με Αγριδιώτη και Πάνο Φωτακόπουλο, οι οποίοι έχασαν τη σεζόν, προχωρήσαμε σε τρεις προσθήκες, αρχές Γενάρη, τον Γιώργο Μπίρμπα από την Α΄ Αχαΐας, τον Βλασσόπουλο από την Πηνεία και επέστρεψε και ο Γιώργος Ροδόπουλος που ήταν φαντάρος. Στον δεύτερο γύρο επιστρατεύτηκα κι εγώ».

“Μπαίναμε στο γήπεδο, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε. Δεν παίξαμε ποτέ στην τύχη!”

Σχετικά με την απόφασή του να κάθεται στον πάγκο στο μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών και όχι να παίζει, απαντάει:

«Ήθελα να διαχειρίζομαι καλύτερα το παιχνίδι από τον πάγκο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν έπαιζα. Η Α1 κατηγορία χρειάζεται εμπειρία και δεν συγχωρούνται λάθη. Γι’ αυτό τον λόγο και έμπαινα σε πολλά παιχνίδια που έπρεπε να ρισκάρουμε. Και κάποιες φορές είχαμε και επιτυχίες. Αν εξαιρέσεις λίγες συμμετοχές του Σοφοκλή Μπίρμπα και του Διαμαντάκου, όλα τα παιδιά ήταν από κατώτερες κατηγορίες. Παρά ταύτα είχαμε πλάνο. Είμαστε τακτικά πολύ καλοί, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι και μπαίναμε στο γήπεδο, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε. Δεν παίξαμε ποτέ στην τύχη.

Ειδικά στον δεύτερο γύρο, φάνηκε ότι η ομάδα ήταν δουλεμένη και γι’ αυτό και είχαμε και αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ειδικά στα μέσα του δευτέρου, όπου πήραμε θετικά αποτελέσματα με μεγάλες ομάδες. Αυτό μας έδωσε μεγάλη ώθηση. Ειδικά τα τέσσερα παιχνίδια, κατά σειρά, με Ηλειακό, με Ξενοφώντα, με Ενιπέα και με Αίαντα. Παρότι πολλοί έλεγαν ότι έχουμε έδρα, δεν την εκμεταλλευτήκαμε τόσο πολύ. Στον δεύτερο γύρο περάσαμε από όλες τις σκληρές έδρες, όπως της Προοδευτικής και των άλλων. Χάσαμε μόνο στην έδρα της Δόξας. Οι εκτός έδρας εμφανίσεις μας έσωσαν. Χτυπήσαμε όλα τα ματς. Δεν διαλέξαμε ματς. Και αν δεν υπήρχε και το δύσκολο παιχνίδι του Επιταλίου, που μας επιβάρυνε αρκετά, ίσως να ήμασταν και στον Τελικό Κυπέλλου».

Ζητήσαμε από τον Χρήστο Αγγελόπουλο να σχολιάσει και τη μάχη της παραμονής, όπως αυτή εκτυλίχθηκε:

«Φέτος έπεφταν πέντε ομάδες. Είχε πολλά χρόνια να ξαναγίνει. Και η παραμονή μας αυτή, είναι άθλος. Φανταστείτε ότι έπεσαν τα Λεχαινά και σώθηκε το Γούμερο. Ήταν δυσάρεστη έκπληξη ο Ηλειακός. Δεν το περίμενε κανείς. Έμειναν κατά την προσωπική μου άποψη στα φιλικά παιχνίδια. Εκεί έπαιξαν με ομάδες της Γ΄ Εθνικής και είχαν εξαιρετική παρουσία. Όταν όμως άρχισε το Πρωτάθλημα και ειδικά στο δεύτερο γύρο, ήταν μια ομάδα χωρίς κίνητρο, καθώς χάθηκε η τετράδα. Και στη συνέχεια υπήρχε πρόβλημα στην ψυχολογία, με αποτέλεσμα να την πατήσουν, επειδή όταν πέφτουν πολλές ομάδες, δεν θέλει πολύ να γίνει το κακό. Για μένα η θέση του Ηλειακού είναι στην Α1, αλλά φαίνεται ότι κάτι δεν έκαναν σωστά. Από εκεί και πέρα, στην τελική ευθεία, ενεπλάκησαν πέντε ομάδες. Και για τις πέντε ήταν άδικο, αλλά θα την πλήρωνε ο ένας. Εμείς, ο Λευκός Αστέρας, το Κουρτέσι, ο Αίας και τα Μακρίσια. Θα ήταν άδικο να πέσει μια ομάδα από αυτές με τις εμφανίσεις που έκαναν. Τελικά, έπεσε ο Λευκός Αστέρας».

“Η Ολυμπιάδα όσο είναι στην Α1 κατηγορία, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τα ταλέντα της ορεινής περιοχής”.

Ο τεχνικός της Ολυμπιάδας, περιγράφει αυτό που έχει στο μυαλό του, ως ένα σχέδιο βιώσιμης παραμονής της Ολυμπιάδας στο μεγάλο τοπικό Πρωτάθλημα:

«Το επίπεδο πιστεύω ότι θα ανέβει αρκετά. Θα είναι ομάδες οι οποίες στη ουσία είναι κωμοπόλεις. Θα είμαστε από τα λίγα μικρά χωριά που θα συμμετάσχουμε. Για να μην έχουμε πρόβλημα,  θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι διεργασίες σε διοικητικό επίπεδο, να μην χαθεί χρόνος. Να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την ομάδα οικονομικά και πάνω στον κορμό της φετινής ομάδας, να γίνουν ενισχύσεις. Έχει φτιαχτεί ένας καλός κορμός, που με λίγες κινήσεις, μπορείς να χτίσεις πάνω σε αυτόν. Βάσεις υπάρχουν. Με τρεις προσθήκες πολύ καλές στον άξονα, μπορεί η ομάδα να καθιερωθεί και να μην έχει κανένα πρόβλημα. Πριν δυο χρόνια, δημιούργησα μια ακαδημία, η οποία πήρε φέτος μέρος και στο πρωτάθλημα. Εκεί ήρθαν φέτος και από τα ορεινά χωριά. Θα ανέβουν ακόμα δυο μικροί του χρόνου. Η Ολυμπιάδα όσο είναι στην Α1 κατηγορία, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τα ταλέντα της ορεινής περιοχής. Όλα τα παιδιά θα θέλουν να αναδειχθούν και να φανούν μέσα από εκεί. Προσωπικά έδωσα χρόνο σε μικρούς και σε παιδιά».

“Η Ολυμπιάδα πέτυχε επειδή δεν το παίξαμε celebrities. Παραμείναμε προσγειωμένοι, ειδικά στις επιτυχίες”

Αν και δεν του αρέσει να περιαυτολογεί, τον προκαλέσαμε μέσα από τη συζήτηση να σχολιάσει και τη δική του παρουσία στον πάγκο της ομάδας, αλλά και την επιτυχία που είχε:

«Αυτά που πετύχαμε, τα πετύχαμε με τη βοήθεια των ποδοσφαιριστών. Με άκουγαν σαν να τους μιλούσε ένας μεγάλος και φτασμένος προπονητής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτό. Επίσης είχαμε μια διοίκηση χαμηλών τόνων, η οποία με εμπιστεύτηκε. Είχαμε πολύ καλό κλίμα στην ομάδα. Η Ολυμπιάδα πέτυχε επειδή δεν το παίξαμε celebrities. Παραμείναμε προσγειωμένοι, ειδικά στις επιτυχίες. όλοι για έναν και ένας για όλους. Επίσης προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ομάδα σε ένα καλό επίπεδο. Σίγουρα σε ένα παιχνίδι θα εκνευριστείς, θα διαμαρτυρηθείς, αλλά ποτέ εγώ προσωπικά και εν συνεχεία οι παίκτες μας δεν επιχειρήσαμε να δικαιολογήσουμε τις δικές μας αποτυχίες, ρίχνοντας τα βάρη στους διαιτητές. Από την αρχή της σεζόν, επιδίωξα τέτοια φαινόμενα και τέτοιες νοοτροπίες να τις αποβάλλω από την ομάδα».

“Ο Ενιπέας είναι ήδη πετυχημένος.Ξενοφών και Ζαχάρω έχουν πιο πλούσια ρόστερ, με ποιοτικούς παίκτες”

Για τέλος, κάναμε στον Χρήστο Αγγελόπουλο και μια επίκαιρη ερώτηση που αφορά στα «ψηλά πατώματα» της βαθμολογίας. Ένας νέος και πετυχημένος προπονητής, ο οποίος παρακολουθεί, ενημερώνεται, έχει σίγουρα ιδιαίτερα βαρύνουσα άποψη για τα Πλέι Οφ που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, για την κατάκτηση του τίτλου και την άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Ο ίδιος, διαβλέπει όπως είπε, αμφίρροπη μάχη μεταξύ τριών ομάδων:

«Σίγουρα θα γίνει μάχη μεταξύ τριών. Αυτό είδαμε στις πρώτες δυο αγωνιστικές. Σίγουρα και οι τέσσερις ομάδες είναι πετυχημένες. Και είναι πετυχημένοι και οι προπονητές που εργάζονται εκεί και τις οδήγησαν στην τετράδα. Δημιουργούνται στις ομάδες κάποια εσωτερικά προβλήματα, τα οποία ο κόσμος δεν τα γνωρίζει. Για παράδειγμα ο Ενιπέας δεν έχει πολύ μεγάλο ρόστερ. Του έφυγαν ο Βαγγόπουλος και ο Γκρίλλας για φαντάροι. Είχε 1-2 απουσίες με κάρτες. Για ομάδα που βρίσκεται στην πρώτη θέση, αυτό είναι πρόβλημα. Οπότε η δουλειά του Νίκου Γκρίλλα, άσχετα αν θα ανέβει ή όχι, είναι πετυχημένη 100%. Όπως και η προσπάθεια ολόκληρης της ομάδας είναι πετυχημένη.

Ο Ξενοφών και η Ζαχάρω έχουν πλούσια ρόστερ, με πιο ποιοτικούς παίκτες. Ήδη ο Ξενοφών έκανε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του, παίρνοντας το Κύπελλο μετά από συνεχόμενους Τελικούς. Είναι μεγάλο επίτευγμα από τη στιγμή που απέκλεισε και τον ΠΑΟΒ. Και οι δυο ομάδες, Ξενοφών και Ζαχάρω, δείχνουν σε καλή κατάσταση και ότι έχουν φορμαριστεί στο ιδανικότερο σημείο, στην τελική ευθεία. Και πιστεύω ότι ο τίτλος θα κριθεί στις λεπτομέρειες, δηλαδή στο λάθος.

Τέλος ο Αλφειός, αν αναλογιστούμε ότι είχε όλη τη σεζόν πολλές απουσίες με τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, είναι επιτυχημένος φτάνοντας μέχρι την τελική τετράδα».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα