28.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Χρηματοδότηση 17 εκατ. ευρώ – Δήλωση του Δημάρχου Ήλιδας και προέδρου του ΦοΔΣΑ

spot_img

Προτεινόμενα

Χρηματοδότηση 17 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανακοινώνουν χρηματοδότηση 17 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Ηλεία.

Το έργο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), με απόφαση την οποία υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα.

Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τον/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΑ Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ),  στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:

«Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Ηλείας για την επίτευξη βιώσιμης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Συμβάλλει στη διασφάλιση του περιβαλλοντικού κεφαλαίου και στον περιορισμό του κόστους, ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι βασικός πυλώνας της Αναπτυξιακής μας Στρατηγικής.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες με όλα τα διαθέσιμα μέσα και δίνουμε λύση στα χρόνια προβλήματα των απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις παθογένειες του παρελθόντος».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος,  ανέφερε:

«Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονα έργα απορριμμάτων, με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη και κλείνοντας το κεφάλαιο χωματερές.

Όταν αναλάβαμε ο νομός Ηλείας ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνου για την δημόσια υγεία. Δώσαμε διέξοδο με την Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς Φέτος έκλεισαν και οι 5 ΧΑΔΑ της Ηλείας και σταμάτησε η χώρα μας να πληρώνει πρόστιμα γι’ αυτούς.

Τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την κυκλική οικονομία. Η ΜΕΑ Ηλείας θα είναι ένα μεγάλο  σύγχρονο έργο, με κίνητρα για την ανακύκλωση, πολλές θέσεις εργασίας και σεβασμό στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Διαπραγματευτήκαμε ξανά το έργο και πετύχαμε μια συμφωνία προς όφελος των πολιτών της Ηλείας και της ανακύκλωσης με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Η Ηλεία αλλάζει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων».


Δήλωση του Δημάρχου Ήλιδας και προέδρου του ΦοΔΣΑ Χρήστου Χριστοδουλόπουλου

Ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του έπειτα από τις ανακοινώσεις του Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου για την χρηματοδότηση με 17 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Νομού Ηλείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστοδουλόπουλος:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την τελευταία εξέλιξη, αφού έπειτα από μαραθώνιο προσπαθειών επετεύχθη η χρηματοδότηση των 17 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, όπου θα λύσει οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό Ηλείας.

Επόμενο βήμα από εμάς είναι να σταλεί άμεσα ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και πιστεύω ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα που απαιτούνται για να υπογραφεί η σύμβαση του έργου.

Όλα αυτά τα χρόνια, πάντα προσηλωμένοι στον στόχο και με την επιμονή μας για νέα διαπραγμάτευση, καταφέραμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, πάντα προς όφελος των κατοίκων της Ηλείας.

Παρά την αμφισβήτηση στην νέα διαπραγμάτευση που ξεκινήσαμε τέσσερα χρόνια πριν και τα εμπόδια που βρήκαμε στο διάβα μας, καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το έργο, να παραμείνει ο ΧΥΤΥ ως έχει, και τελικώς πετύχαμε την επαναχρηματοδότησή του.

Πλέον μπορούμε να ομιλούμε μετά λόγου γνώσεως για οριστική λύση στο θέμα διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και να ατενίζουμε το μέλλον του τόπου μας με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στο να λάβει αίσιο τέλος το θέμα  της χρηματοδότησης, αλλά και όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας όλο αυτό το διάστημα.» 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα