Χρ. Χριστοδουλόπουλος: «Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ, διεκδικούμε και άλλα»

spot_img

Προτεινόμενα

«Ας ξεχάσουμε για λίγο τις κόντρες και ας δούμε την πραγματικότητα. Πετύχαμε ένα μέρος αυτού που προσπαθούσαμε χρόνια, της ίδρυσης μιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην Αμαλιάδα. Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ». Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος την τοποθέτησή του σχετικά με την ίδρυση τμήματος ΑΕΙ Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, μετά από δύο και πλέον ώρες θυελλώδους συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο από το οποίο δεν έλειψε τίποτα. Εντάσεις, φωνές, αντιπαραθέσεις, γιουχαΐσματα,  χειροκροτήματα.

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε; «Όλοι χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή θετική. Δεν θα επαναπαυτούμε όμως σε αυτό. Θα ζητήσουμε αύξηση προσωπικού, θα διεκδικήσουμε όλες τις κατευθύνσεις, θα απαιτήσουμε το γνωστικό αντικείμενο».

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο πρώην δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει κλειστεί ακόμα ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και γιατί ο δήμαρχος κ. Χριστοδουλόπουλος ζήτησε ΑΕΙ με τα τρία τμήματά του από την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Ολυμπία Τελιγιορίδου που επισκέφτηκε προχθές την Αμαλιάδα.

Με τον κ. Χριστοδουλόπουλο να απαντά: «Παρότι ζητήσαμε εγγράφως το ραντεβού από την προηγούμενη Πέμπτη απάντηση δεν έχει έρθει ακόμα και στις τηλεφωνικές επαφές που έχουμε συνέχεια με το γραφείο του Υπουργού μας λένε ότι ακόμα και να πάμε, δεν θα μπορέσουμε να δούμε κανέναν.

Προχθές, στη συνάντηση με την Υφυπουργό πράγματι είπα ότι δεν θα δεχθούμε μια σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και να μην υπάρχει στην Ελλάδα άλλο τέτοιο τμήμα.

Σχολή Γεωπονίας, αυτό θέλαμε, αυτό πήραμε. Είναι μια ιστορική μέρα. Η Αμαλιάδα μπαίνει στον Πανεπιστημιακό χάρτη. Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και με τη δυνατότητα επιλογής για τα παιδιά που φοιτούν να πάρουν πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Η Αμαλιάδα καθίσταται ο μοχλός της αγροτικής ανάπτυξης για όλο το νομό μας. Είναι το μοναδικό τμήμα Γεωπονίας στη Δυτική Ελλάδα. Από την Αμαλιάδα θα βγουν οι πρώτοι Γεωπόνοι του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα έρθουν περισσότεροι φοιτητές καθώς η σχολή θα γίνει πόλος έλξης, γιατί δεν υπάρχει άλλη τέτοια σχολή. Από εκεί και πέρα, δεν θα δεχτούμε καμία δικαιολογία, καμία αμφισβήτηση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Όποιος αμφισβητεί αυτές τις αλήθειες, η πόλη θα τους απομονώσει».

 

«Θέλουμε και τα τρία τμήματα»

 

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Αμαλιάδας κ. Γιάννης Μάρκου ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να επιβάλει σε κανένα Πανεπιστήμιο τη συγχώνευση από τη στιγμή που στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου υπήρξαν 23 ΟΧΙ και 10 ΝΑΙ. Το Πανεπιστήμιο θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα κερδίσει την προσφυγή».

Συνεχίζοντας ο κ. Μάρκου είπε: «Οι γεωπόνοι με την φυτική παραγωγή που φεύγει για την Αιτωλοακαρνανία είναι το ίδιο πράγμα. Εμείς δεν ξέρουμε τι κατεύθυνση θα έχουμε. Ακόμα και οι καθηγητές μας σήμερα μας είπαν ότι θέλουν να φύγουν. Εδώ θα μείνει ένα έρημο κτήριο.

Όλα αυτά τα κάνουμε και για την πόλη, όχι μόνο για μας. Στο Μεσολόγγι υπάρχουν όλες οι υποδομές για τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Θέλουμε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα Γεωπονίας και με τις 3 κατευθύνσεις. Ας φτιάξουμε την επιτροπή με μέλη δικά μας και δικά σας και ας πάμε να τα διεκδικήσουμε όλα αυτά. Στο φινάλε, οι φοιτητές δεν ψηφίζουν στην Αμαλιάδα, δεν έχουν κανένα κέρδος από τις δικές σας εκλογές».

 

«Τι σχολή είναι αυτή που μας σερβίρετε;»

 

«Σαφώς και τέτοια σχολή δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τέτοια σχολή που πάτε να μας σερβίρετε δεν υπάρχει πουθενά» είπε ο πρώην δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης και συνέχισε: «Η Γεωπονική Σχολή έχει τα τμήματα ζωικής παραγωγής, φυτικής παραγωγής, βιοτεχνολογίας, τεχνολόγων τροφίμων, οικονομικού. Αυτή είναι η Γεωπονική Σχολή. Μόνο στην Αμαλιάδα κόπηκε το Τεχνολόγων. Μια σχολή υπάρχει και αυτή είναι στο Μεσολόγγι – Αγρίνιο. Σε εμάς έμεινε ότι περίσσεψε για να χαρούμε. Το 2012 όταν πήραμε τα τμήματα και τα φέραμε εδώ, ο δήμαρχος του Μεσολογγίου έκανε απεργία πείνας. Και εσείς τώρα πανηγυρίζετε που ξαναφεύγουν. Αυτό είναι προδοσία Καλά εγώ λέω ότι θέλω, οι φοιτητές λένε και αυτοί ότι θέλουν; Οι βουλευτές γιατί δεν πανηγυρίζουν αλλά περιμένουν πρώτα να δουν τι θα γίνει;

Καταλήγοντας στην πρότασή του ο κ. Λυμπέρης είπε: «Όλοι ενωμένοι, η πόλη πρέπει να συνεργαστεί με τη Σύγκλητο. Κανένα άλλο σώμα δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα στο Πανεπιστήμιο. Ναι διεκδικήσουμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Σχολή σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι δεν μπορεί να υπάρξει».

 

«Δημαγωγία και λαϊκισμός»

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Αναστάσιος Σμέρος είπε: «Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής είναι μια θετική εξέλιξη για την πόλη είτε το πανηγυρίζουμε είτε όχι. Το θέμα είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, αυτοί που λένε ότι φεύγει η σχολή, φεύγουν οι φοιτητές, θα ερημώσει το κτήριο και συντηρούν όλη αυτή την αβάσιμη κινδυνολογία, αυτά είναι δημαγωγία και λαϊκισμός».

 

«Υποβάθμιση των πτυχίων»

 

«Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς,  είναι γενικότερα όλο το σχέδιο της αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μετατροπή όλων των ΤΕΙ της χώρας σε ΑΕΙ βρίσκεται προς την κατεύθυνση της υποβάθμισης των πτυχίων. Αυτό που λέμε, δια βίου μάθηση, να πληρώνεις μέχρι να πεθάνεις για να παίρνεις πτυχία» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Άγγελος Κολόσακας.

 

Άλλες τοποθετήσεις

 

«Η επιτυχία είναι δικά μας και δικής σας» είπε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μαυρίκος μιλώντας προς τους σπουδαστές και συνέχισε: «Και σήμερα η πόλη μιλάει για επιτυχία».

«Να βάλεις δήμαρχε τον πήχη πιο πάνω και να διεκδικείς κάτι παραπάνω. Αγωνιώ σαν πολίτης αυτού του τόπου» είπε η κα. Νίκη Κοκκαλιάρη.

«Σήμερα χωριστήκαμε σε προδότες και ήρωες. Χρησιμοποιήθηκε η όλη κατάσταση για προεκλογικούς λόγους και βλέπω μια πολύ ζεστή επικοινωνία των σπουδαστών μας με την αντιπολίτευση» είπε η κα. Ρούλα Γκουβίτσα και συνέχισε: «Για σας είναι προβληματισμός. Για μας αγωνία και αγώνας. Δεν μας παίρνουν το ΤΕΙ παιδιά μας, μην ακούτε σειρήνες».

«Η μάχη θα συνεχιστεί δεν τελειώνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου» είπε ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος, ενώ ο κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τα μέλη της αντιπολίτευσης λίγη σοβαρότητα.

 

«Είναι ιστορική μέρα»

 

Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο τέως δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Δημήτρης Κράλλης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι μια ιστορική μέρα. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και θα γραφτεί στις σελίδες της ιστορίας.

Το ερώτημα είναι ποιος κυβερνά την πόλη. Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος είναι αυτοί που νοιάζονται περισσότερο από τον καθένα. Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να καθοδηγήσει θεσμικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο καλοπροαίρετοι και αν είναι οι φοιτητές.

Το νομοσχέδιο περιγράφει μια θετική εξέλιξη για την πόλη.  Να πάμε στη Σύγκλητο, σε μια συντεχνία εκπαιδευτικών να συνεργαστούμε πάνω σε τι; Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι εξελίξεις είναι θετικές».

Τέλος, απαντώντας στον πρώην δήμαρχο κ. Λυμπέρη, ο κ. Κράλλης είπε: «Ο μόνος που δεν μπορεί να μιλήσει για προδοσία είναι ο λαοπροδότης του έπους της Τριανταφυλλιάς».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα