23.6 C
Pýrgos
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ψήφισμα ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων Ηλείας – Πηνείας

spot_img

Προτεινόμενα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΝΕΙΑΣ

Εμείς οι κτηνοτρόφοι μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας στις 28-3-2018 συγκεντρωθήκαμε στο Σιμόπουλο Πηνείας εξαιτίας των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, των αποφάσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο γάλα και το κρέας.

Η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ παίρνουν από τις τσέπες τους πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος τους.

Οι τιμή πώλησης γάλατος και κρέατος καταγράφουν συνεχόμενη μείωση ενώ το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο με τις τιμές στις ζωοτροφές, την υπέρογκη τιμή του ρεύματος, τον κτηνίατρο εκτροφής, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις και τα εμβόλια που βαραίνουν αποκλειστικά την τσέπη του κτηνοτρόφου.

Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής μια χούφτα μεγαλοβιομήχανοι στο χώρο του γάλατος καθορίζουν τις χαμηλές τιμές στο προϊόν μειώνοντας συνεχώς το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Ακριβώς αυτή είναι η περίφημη οικονομία της αγοράς, ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, ότι «η αγορά καθορίζει τις τιμές» που ακούνε οι κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση. Είναι η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να αγοράζουν πάμφθηνά από τον κτηνοτρόφο και να πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση το γάλα και το κρέας.

Να επισημανθεί ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στην αθρόα εισαγωγή γάλατος κυρίως από χώρες της Ε.Ε καθώς  η συνθήκη του Μάαστριχτ επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή εμπορευμάτων και προϊόντων από τις χώρες της Ε.Ε, και σε καμιά περίπτωση δεν τηρείται το ισοζύγιο εισαγωγής του γάλατος.

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η τιμή στο κρέας και σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να το διαθέσουν και να πουλήσουν. Και στο κρέας γίνονται αθρόες εισαγωγές κυρίως από χώρες της Ε.Ε και «ελληνοποιήσεις» χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

Η δημιουργία διεπαγγελματικής στο γάλα που διαφημίζεται ως επιτυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στον γάλα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής χωρίς «φέσια» στους κτηνοτρόφους. Βάζουν στην διεπαγγελματική κυριολεκτικά τον λύκο (μεγάλες βιομηχανίες) να φυλάει το πρόβατο (κτηνοτρόφοι που θα ξεκληριστούν αλλά και μικροί τυροκόμοι που θα καταστραφούν από τον ανταγωνισμό).  Καμιά διεπαγγελματική οργάνωση σε κανένα προϊόν δεν έλυσε αυτά τα ζητήματα.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες όμως και σε συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων ΠΕΚ-ΣΕΚ, άλλες Ομοσπονδίες, που βάζουν πλάτη να περάσουν όλες αυτές οι πολιτικές, και πάνω από όλα δεν κάνουν καμιά προσπάθεια για ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση των κτηνοτρόφων. Είτε είναι άφαντες, είτε στηρίζουν «με τα μπούνια» αυτές τις πολιτικές ως δήθεν λύση όπως κάνουν με την διεπαγγελματική.

Η αναγραφή του ΑΤΑΚ στις αιτήσεις ΟΣΔΕ είναι ένα ακόμη μέτρο της κυβέρνησης με σκοπό την μείωση των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, ενόψει και της διαφαινόμενης περικοπή τους κατά 15% με την εφαρμογή της υπό διαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ στην οποία συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση. Η μείωση αυτή λόγω της αναγραφής του ΑΤΑΚ θα προκύψει καθώς θα υπάρχει αναντιστοιχία στην έκταση των αγροτεμαχίων μεταξύ της δηλωμένης έκτασης στο Ε9 στο οποίο τα αγροτεμάχια δηλώνονται κατά προσέγγιση η από παλιά συμβόλαια και στις αίτησης ΟΣΔΕ που τα αγροτεμάχια είναι χαρτογραφημένα και από εκεί προκύπτει η έκταση τους. Επίσης σε αγροτεμάχια που υπάρχει μικρό αριθμός δένδρων (π.χ ελιές) η έκταση τους στο Ε9 χωρίζεται σε μονοετής και πολυετής καλλιέργειες με διαφορετικά ΑΤΑΚ. Επομένως στην αίτηση ΟΣΔΕ που το αγροτεμάχιο λαμβάνεται ως ενιαίο να προκύπτει με μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με το Ε9 αφού θα δηλώσουμε ένα αριθμό ΑΤΑΚ.

Ο ΑΤΑΚ δεν μπορεί να λύσει τα θέματα με την ψευδή δήλωση αγροτεμαχίων όπως δηλώνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς αυτοί που δηλώνουν ψευδώς στο ΟΣΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τους ελέγχει μπορούν με τον ίδιο τρόπο να το δηλώσουν στο Ε9 και να πάρουν ΑΤΑΚ. Επίσης ο υπουργός μίλησε για το φόβο προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτά έχουν να κάνουν με την έλλειψη Κτηματολογίου και η αναγραφή του ΑΤΑΚ παραπλανητικά θα «λύσει» το πρόβλημα.

Εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε από όλους αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς να σκύψουν πάνω στα πραγματικά προβληματά μας και να δώσουν λύσεις με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που καταθέτουμε:

  1. Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
  2. Επαναφορά των τιμών στο γάλα και το κρέας στις τιμές προ διετίας καθώς και την θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουμε τα κοπάδια.
  3. Μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση στη τιμή του αγροτικού ρεύματος και την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών, με ευθύνη του κράτους να γίνεται η υγειονομική παρακολούθηση των κοπαδιών, τα εμβόλια, η σήμανση.
  4. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και για την παραγωγή και για το κεφάλαιο.
  5. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.
  6. Να μην ισχύσει η αναγραφή του ΑΤΑΚ στις αιτήσεις ΟΣΔΕ έως ότου λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την αγροτική ιδιοκτησία (κτηματολόγιο, αναδασμοί, κληρονομικό δίκαιο κ.α).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΑΣΗ                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Α.Σ ΠΗΝΕΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                                            ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα