Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
25.1 C
Pýrgos

Ψήφισμα της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας

spot_img

Τη συνδρομή του πρωθυπουργού στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας ζητά η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, με επιστολή – ψήφισμα το οποίο θα του επιδώσει αύριο, στην Αρχαία Ολυμπία.

Αναλυτικότερα, η επιστολή της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρει:

«Ο Νομός μας τα τελευταία χρόνια πληγώθηκε  από τις φωτιές με τους αγρότες να οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή αφού στην προσπάθεια τους   να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την μανία της φύσης. Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση  και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από τον χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο.

Κύριε Πρόεδρε

Θέλουμε την παρέμβασή σας στα σοβαρά Αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε την φετινή χρονιά.

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Η Οργάνωσή μας έδινε μέχρι το 2008 την Σταφίδα στους Ιδιώτες. Το 2008 προσφύγαμε στα δικαστήρια για να πάρουμε τα χρήματα. Κατόπιν και μέχρι σήμερα είχαμε σύμβαση με την ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ. Όλα τα χρόνια μέχρι 31 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ  μας επαιρνε την Σταφίδα και μας εξοφλούσε. Τον Απρίλιο του 2021 μας ενημέρωσε ότι έχει αποθέματα από το 2020 και εάν δεν αποσυρθούν θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή του τρέχοντος έτους. Εμείς αμέσως ενημερώσαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητήσαμε  να παρθούν μέτρα για να μην έχουμε πρόβλημα κατά την παράδοση του προϊόντος. Μέχρι  3/11/2021 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει παρθεί   καμία απόφαση. Οι Σταφίδες παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών , οι εργάτες  που εργάσθηκαν δεν έχουν πληρωθεί, και κάθε βράδυ στα  καφενεία των χωριών έχουμε αψιμαχίες Σταφιδοπαραγωγών με τους εργάτες. Υπάρχει μια κοινωνική αναστάτωση που δεν ξέρουμε ποια κατάληξη θα έχει.

Το Υπουργείο δέχεται  την άποψη των Ιδιωτών εμπόρων όπου δηλώνουν ότι 1 ΕΥΡΩ το κιλό είναι φυσιολογική τιμή τι στιγμή που τα έξοδα είναι το λιγότερο 1.30 ΕΥΡΩ ανά κιλό.  Επίσης οι Ιδιώτες έμποροι ισχυρίζονται ότι η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ πήρε την Σταφίδα των παραγωγών το 2020 με 1,50 ΕΥΡΩ ανά κιλό το οποίο αυτοί δεν μπορούν να δώσουν.  ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ. Αυτή η Σταφίδα εάν δεν την έπαιρνε η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ θα ήταν  ακόμη στις αποθήκες των παραγωγών.

Κύριε Πρόεδρε

Εμείς είμαστε παραγωγοί. Με την προηγούμενη Κυβέρνηση επιδιώκαμε την  ανασύσταση  Σταφίδας κάτι το οποίο δεν είχε γίνει. Με την δική σας Κυβέρνηση το πετύχαμε (και σε αυτό πρέπει να επαινέσουμε την πολιτική ηγεσία Βορίδη-Λιβανό). Πως θα γίνει η ανασύσταση  με αυτές τις συνθήκες. Οι Σταφιδοπαραγωγοί προχωρούν και εγκαταλείπουν την Σταφίδα. Πρέπει να παρθούν μέτρα σήμερα. Η Σταφίδα είναι πολυετές φυτό και είναι δύσκολο να επανέλθει.    αίτημα Το Υπουργείο ( πολύ σωστά) στις 3/11/2021 πήρε απόφαση να στείλει στην Ε.Ε. για απόσυρση αποθεμάτων 2020. Ζητάμε την παρέμβαση σας έτσι ώστε η έγκριση να έρθει σύντομα .

 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ- ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Αυτά τα 3 προϊόντα στηρίζουν το εισόδημα των παραγωγών μας στο Νομό . Ενημερωθήκαμε ότι πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αυτά τα 3 προϊόντα  από το 2023 να μην  είναι σε αυτά που θα ενισχύονται από την συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό θα είναι  καταστροφή για το Νομό μας.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ    

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο , στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρια. Οι νέες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες. Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν θα αποτύχει. Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Θέλουμε να σας επαινέσουμε διότι πραγματικά στηρίζεται τα συλλογικά όργανα.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των συλλογικών οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα , έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

 

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ-ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ-ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

 

Ήρθε η ώρα οι αγρότες να ενωθούν και να αντιδράσουν. Ήρθε η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς υποστηρίζουμε και κάνουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ότι οι Αγρότες θα γίνουν ισχυροί και θα μπορέσουν να στηρίξουν τα προϊόντα τους μόνο μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών. Κάθε προϊόν χρειάζεται και μία δυνατή Οργάνωση Παραγωγών. Μόνο μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προγράμματα,  τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα στους παραγωγούς. Οι οργανώσεις μόνο κέρδος έχουν να προσθέσουν στον αγροτικό κόσμο και ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν οι παραγωγοί από στενόμυαλες λογικές του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά να κοιτάξουν το μέλλον με άλλη προοπτική. Δυνατές Οργανώσεις συνεπάγεται ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, που θα τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δώσουν στους αγρότες τη δυνατότητα να γίνουν κυρίαρχοι στον κλάδο».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα