ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΩΣ… ΝΕΟ.
Ως πρόγραμμα φτωχό και χωρίς όραμα για το μέλλον της πόλης χαρακτήρισε ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2021 που κατάρτησε και παρουσίασε η Δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του: «Η φετινή κατάθεση του Τεχνικού Προγράμματος μας βρίσκει στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας μας, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία και σίγουρα η παρατεταμένη ύφεση που αναμένεται να επέλθει. Αυτό όμως από μόνο του δεν επιτρέπεται να αποτελεί ένα μόνιμο άλλοθι.
Όσον αφορά στην ουσία του προγράμματος για τη νέα χρονιά, αυτό στερείται αναπτυξιακού χαρακτήρα και οράματος, αφού το μόνο- που παραμένει με ανάλογο χαρακτήρα είναι τα έργα και οι χρηματοδοτήσεις της δικής μας δημοτικής αρχής και μόνο κάποια υποχρεωτικά νέα έργα από την προβλεπόμενη φτωχή ΣΑΤΑ».
ΦΤΩΧΟΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Όπως σημείωσε, το κατατεθέν πρόγραμμα από αποτελεί δικαίωση για την παράταξή ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ και για όσα κατάφερε η προηγούμενη Δημοτική αρχή. «Στην μεγάλη εικόνα φαίνεται το όραμα που είχαμε για τον τόπο και τα εκατομμύρια των έργων που φέραμε, σε σχέση με την απλή διαχείριση την όποιας ΣΑΤΑ γίνεται σήμερα» επεσήμανε με νόημα.
Επίσης, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε στην έκπληξή του από το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εισήγηση που κατατέθηκε από την δημοτική αρχή είναι πανομοιότυπη με την δική του εισήγηση το 2018 για το Τεχνικό πρόγραμμα του 2019, χωρίς να έχει αλλάξει σχεδόν ούτε “και”, κάτι που σημαίνει ότι η τότε εισήγηση ήταν η πλέον αξιόπιστη και τεκμηριωμένη.
Για τους ανωτέρω λόγους η παράταξή μας υπερψήφισε τα συνεχιζόμενα και τα μεταφερόμενα έργα, που έχουν να κάνουν με εγγραφές στον προϋπολογισμό και χρηματοδοτήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ καταψήφισε το φτωχό πρόγραμμα νέων έργων που έχει σημαντικές παραλείψεις και στερείται οράματος και νέων χρηματοδοτήσεων.
ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Επιπλέον, για ακόμα μία φορά εφέτος απουσίαζε η γνωμοδότηση της πόλης επί του τεχνικού προγράμματος, μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας της Επιτροπής Διαβούλευσης, αφού όχι μόνο δεν συνεκλήθη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά ούτε καν έχει γίνει από την αρχή της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής η σύστασή της.
Υπενθυμίζουμε ότι, η γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι θεσμοθετημένη από τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και βάσει του άρθρου 78 έχει την αποκλειστική γνωμοδοτική ευθύνη για το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα έπρεπε -όπως αναφέρει το άρθρο- να έχει συσταθεί μέσα στους πρώτους δύο μήνες θητείας της νέας δημοτικής αρχής.
Για το εν λόγω θέμα, σχολίασε ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ως εξής: «Η δημοκρατία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν κάνει κακό και δεν αποτελεί τροχοπέδη σε σοβαρά και κρίσιμα για το μέλλον του τόπου μας ζητήματα. Αντιθέτως επιβάλλεται περισσότερη δημοκρατία, αφού στην επιτροπή Διαβούλευσης συμμετέχουν 50 εκπρόσωποι της κοινωνίας μας και δεν κατανοώ πως και μία τέτοια σοβαρή δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης».