ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όνειρο θερινής νυκτός η 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους

  • 32
    Shares

«Φεύγει ο παλιός ο χρόνος…..» και μαζί του παίρνει και την 13η σύνταξη, αφήνοντας τους συνταξιούχους με το όνειρο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μία και μοναδική φορά τον περασμένο Μάη.

Καταργείται λοιπόν οριστικά και δια νόμου η 13 σύνταξη και αντ’ αυτής θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων.

Το ύψος τώρα της «στήριξης», αλλά και το εύρος των δικαιούχων θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται στο υπουργείο Εργασίας, ενόψει της κατάρτισης του σχεδίου νόμου για την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας.

Επ’ αυτού άλλωστε έχουν δεσμευθεί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της στους εκπροσώπους των δανειστών.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να καταργήσει την παροχή που δόθηκε, ύψους 971 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020, όπως εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό που αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται, ένα μέρος από το περίπου 1 δισ. ευρώ πιθανότατα θα χρηματοδοτήσει τις αλλαγές που προωθούνται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό εξέταση σενάριο δημιουργίας ενός μηχανισμού ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ποσό που θα διατεθεί στον μηχανισμό θα πηγαίνει σε αυτούς που το υπουργείο θα κρίνει ότι το έχουν πραγματικά ανάγκη και θα πρέπει να παραμείνει στους συνταξιούχους.


  • 32
    Shares