Όραμα Ανεξαρτησίας… με σχέδιο γενιάς!

spot_img

Προτεινόμενα

Κι ενώ ο Δήμος Ήλιδας, ζει μέρες απείρου «πολιτικού» κάλλους, ανάμεσα σε τακτικές και πρακτικές… σχετικών με ρουσφέτια και «βολέματα» ημετέρων… από τη μια, με χιλιάδες και τελικά εκατομμύρια ευρώ οφειλών από την άλλη, κάπου μεταξύ εξόφλησης προεκλογικών γραμματίων και ελεγκτικών Σωμάτων. Ένας Δήμος που τύποις, μπορεί να μην θεωρείται οικονομικά χρεοκοπημένος, αλλά το πρόβλημα επί της ουσίας, είναι πως μοιάζει… πολιτικά πτωχευμένος.

   Σ’ ένα -πολιτικά- δυσχερές περιβάλλον, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της νέας γενιάς, θέλοντας να δώσει ένα όραμα στην τοπική κοινωνία της Αμαλιάδας, της Ήλιδας αλλά και ολόκληρης της Ηλείας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την εκπόνηση μιας πολιτικής… μελέτης (!!!), για την αναπτυξιακή προοπτική της Αρχαίας Ήλιδας, της Αμαλιάδας και της περιοχής, καθώς και της πολιτιστικής σύνδεσης στον άξονα του ιστορικού τρίπτυχου «Ήλιδα – Ολυμπία – Ηλεία». Μια Πρόταση πολιτών και όχι τεχνοκρατών, γιατί η πόλη μας, ο Δήμος μας, ο τόπος μας, χρειάζεται το μεράκι και την τρέλα, όσων αγαπάμε και πονάμε τα χώματά μας.

   Ήδη, έχουμε -κατά καιρούς- θέσει και καταθέσει ορισμένες προτάσεις μας, σε θεσμικό επίπεδο, σημεία που θεωρούμε πως μπορεί να στηριχθεί μια τέτοια Πολιτική Πρόταση. Ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας, αναφέρουμε ενδεικτικά και κωδικοποιημένα, ορισμένα σημεία, όπου θα βασίζεται το πολιτικό μας σχέδιο:

– Ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα, με ενδεικτικά προτεινόμενα σημεία χρηματοδότησης.

– Δρόμος Χάβαρι – Αρχαία Ήλιδα, όπου θα δώσει νέα ώθηση σ’ όλη την περιοχή, στη βάση της προσέγγισης της Αμαλιάδας με την Ήλιδα.

– Δημιουργία Πάρκου Αρχαίας Ελλάδας στην Αμαλιάδα. Με ιστορικές αναφορές αλλά και μυθολογικές, ανθρώπινες μορφές και αναπαραστάσεις γεγονότων. Με στοιχεία Φιλοσοφίας και αποτύπωση ρητών πνευματικής καλλιέργειας. Αναφέρονται… χαρακτηριστικά: Ιππίας, Φαίδων, Πύρρων, οι φιλόσοφοι.

– Διαμόρφωση και ανάδειξη των Ολυμπιακών Μονοπατιών της αρχαιότητας, ώστε να μπορεί να περπατάει κάποιος στα χνάρια των αθλητών που λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

– Χάραξη και εκπόνηση Στρατηγικού σχεδιασμού, για τη διεθνή αναγνώριση της Αρχαίας Ήλιδας και την ανάδειξή της, ως πηγής του Ολυμπισμού, σε συνδυασμό βεβαίως με την αξία της ξακουστής Ολυμπίας, για την πρόοδο μιας ένδοξης Ηλείας.

– Ολυμπιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, διαδημοτικής αναφοράς σε όλη την Ηλεία, συμβολίζοντας το κοινό μέλλον της Ηλείας.

– Φεστιβάλ Νεολαίας, με το παραθαλάσσιο θέρετρο της Κουρούτας ως επίκεντρο, σε συνδυασμό με την Ήλιδα και τον ιστορικό της ρόλο, αλλά και άλλα σημεία της Αμαλιάδας και της περιοχής, ως κέντρο αναφοράς των νέων του κόσμου.

– Ολυμπιακός Δρόμος, από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία. Μια δραστηριότητα στα χνάρια των αθλητών και ολυμπιονικών της αρχαιότητας.

– Στρατηγική πολιτισμική σύνδεση Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας και για όλη την Ηλεία.

– Η θάλασσα, δεν μπορεί παρά να έχει απόλυτο και πρωτεύοντα ρόλο, στην αναπτυξιακή στρατηγική της περιοχής μας. Πολιτιστική, περιβαλλοντική και τουριστική σύνδεση της Αρχαίας Ήλιδας, της κοιτίδας του Ολυμπισμού, με την παραλιακή ζώνη. Πού αλλού στον κόσμο μπορεί να υπάρξει τέτοιος συνδυασμός;

 Αντιστοίχως και με την Λίμνη του Φράγματος Πηνειού. Το ζωοποιό στοιχείο του νερού, θα πρέπει να επισημανθεί! Όπως και τα ποτάμια της ηλειακής γης.

 Η επέκταση του παραλιακού δρόμου προς τ’ άλλα σημεία των παραλιών μας, (Αγίας Μαρίνας Δουναιΐκων, Μαραθιάς, Ροβιάτας, Σαβαλίων κ.τ.λ.), είναι ένα σημαντικό στοιχείο βάσης.

– Σημεία αναφοράς στην Αμαλιάδα και τον δήμο Ήλιδας, συνδεδεμένα τόσο με πρόσωπα όσο και με γεγονότα, ή (και) με τη φύση βεβαίως. Εντελώς ενδεικτικά, αναφέρονται: Οικία Τατάνη (Αμαλιάδα / Καλίτσα, ως Κέντρο Τύπου & Απόδημου Ελληνισμού), Κτήριο Μπελογιάννη (Αμαλιάδα), Πηγάδα (Αμαλιάδα) & Μαρτυρικά Χωριά (Κεραμιδιά, Δάφνη, Γεράκι), Δένδρο Αγίου Γεωργίου (Αμαλιάδα), Παλούκι (επίνειο παραδοσιακής σύνδεσης με τη Ζάκυνθο, πέρασμα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη), Χαβαρόβρυση, Μυκηναϊκό Νεκροταφείο (Δάφνη), Κάπελη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας (Αμαλιάδα, ως Διεθνές Μουσείο Ραδιοφώνου), ανάδειξη του Κρυονερίου, στη βάση της κατάφυτης περιβαλλοντικής φύσης, αλλά και της πλατείας με την περίφημη βρύση του (και με την προοπτική, να υπάρξει άμεση οδική σύνδεση με την Αρχαία Ήλιδα, μέσω Χαβαρίου).

– Πολιτιστική και ιστορική σύνδεση της αρχαίας Ήλιδας και κατ’ επέκταση της αρχαίας Ελλάδας, με μνημεία της Χριστιανοσύνης (βυζαντινά ή μη), αλλά και σημεία αναφοράς λόγω ιδιαίτερων στοιχείων, όπως για παράδειγμα, η Παναγία της Φραγκαβίλλας (Αμαλιάδα), ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Ακρόπολη Αρχαίας Ήλιδας), η Παναγία η Λοπεσιώτισσα (Κρυονέρι), η Παναγίτσα (Δαφνιώτισσα), το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου (Αμαλιάδα), η Ι.Μ. Αναλήψεως (Ανάληψη / Γεράκι), ο Άγιος Διονύσιος (Πετρούλες / Καρδαμάς), καθώς αντιστοίχως και οι εκκλησιές της παραλιακής ζώνης (με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά καθεμιάς).

– Αξιοποίηση και δημιουργία ολυμπιακών αθλητικών κέντρων και εγκαταστάσεων, για την προετοιμασία εθνικών ολυμπιακών αποστολών και αθλητικών ομάδων, σε περιοχές των δυο δημοτικών ενοτήτων, Αμαλιάδας και Πηνείας (ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ανά περίπτωση), ώστε να αναβιώσει η παράδοση των αρχαίων ολυμπιάδων… περί προετοιμασίας των αθλητών στην Ήλιδα, προτού ξεκινήσουν… για τη δόξα της Ολυμπίας.

 Φόρος Τιμής στην διοργανώτρια πόλη των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας.

– Τίποτα δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε, αν πρώτα δεν εξασφαλίσουμε την ιατρική περίθαλψη, καθώς και την οδική πρόσβαση. Εδώ βεβαίως, να αναφέρουμε πως είναι αυτονόητη η ανάγκη ολοκλήρωσης της οδικής σύνδεσης Αμαλιάδα – Πηνεία – 111.

– Ο κοινός αναπτυξιακός άξονας, στηρίζεται στο τρίπτυχο «Ήλιδα – Ολυμπία – Ηλεία». Στη βάση «Ήλιδα – Ολυμπία», θα συνθέσουμε ένα πλαίσιο που θα εντάξουμε το Κάστρο Χλεμούτσι, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, τη λίμνη του Καϊάφα, τη λίμνη – φράγμα Πηνειού, το Δρυοδάσος Φολόης – Κάπελης, εδώ είναι η βάση για τις παραλίες μας, για τα λιμάνια μας, όπως βέβαια και για τα χριστιανικά μας στοιχεία, με τις Θείες «φωλιές» & γωνιές της Ορθοδοξίας, καθώς και για τόσα άλλα σημεία αναφοράς της ηλειακής γης. Της φύσης! Της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της μυθολογίας.

   Απευθυνόμαστε λοιπόν στον λαό της Αμαλιάδας, της Ήλιδας, της Ηλείας, καλώντας όποιον επιθυμεί να συμβάλλει, με τις ιδέες και προτάσεις του, σε αυτή την προσπάθεια, να καταθέσει εγγράφως προς την Ανεξαρτησία, τις σκέψεις του (Για επικοινωνία & πληροφορίες: anexartisiailidas@yahoo.gr / 6976724303 – 6986769123 – 6906059693 – 6906604939).

   Φίλες & φίλοι,

   Αφήστε τους… «κουμπάρους» να… τσακώνονται. Εμείς πάμε να φτιάξουμε την Ήλιδα των ονείρων μας. Και σε ότι με αφορά, μην σας φοβίζει οτιδήποτε… ιδιοτελές. Να είστε σίγουροι, ότι θα φύγω εγκαίρως. Ακριβώς επειδή μ’ ενδιαφέρει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αλλά να είστε επίσης βέβαιοι και να το ξέρετε εκ προοιμίου, ότι οι ιδέες της Ανεξαρτησίας, θα μείνουν! Γιατί ‘ναι αυτές που χαράσσουν τα μονοπάτια του πνεύματος, ανοίγοντας τους δρόμους του μέλλοντος. Την Ήλιδα λοιπόν, με τα πιο αγνά αισθήματα και αξιακά προτάγματα, όπως προστάζει η ιστορία που «ακτινοβολεί» ακόμη, για κάθε γωνιά της οικουμένης. Ο Ολυμπισμός, της ιδέας και του πνεύματος. Τα υψηλά ιδανικά και τα ταπεινά ιδεώδη. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, η προοπτική μας… βρίσκεται στα χώματά μας!

Με όραμα… γενιάς

Νικόλαος Διαμαντόπουλος

Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ»

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα