ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η παρέμβαση του Αν. Προέδρου της ΕΠΟ για τις εκλογές σε Ομοσπονδία και ΕΠΣ


Ολόκληρη τη σημερινή του ομιλία στην Ε.Ε. της ΕΠΟ ανήρτησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Βακάλης, στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Μια ομιλία, με την οποία παρενέβη στο θέμα των εκλογών της ΕΠΟ, οι οποίες όπως είχαμε αναφέρει εδώ στο ilia.news, επρόκειτο να πάρουν παράταση για μια βδομάδα (πήγαν στις 27 Μαρτίου). Παράλληλα, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στην ΕΠΣ Ηλείας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτησή του αναφορικά και με τις εκλογές των Ενώσεων. 
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Βακάλη:
“Πριν λίγες ώρες τελείωσε ακόμα μια Εκτελεστική της ΕΠΟ. Επειδή έχουν γίνει πολλά κ θα γίνουν ακόμα περισσότερα, θεωρώ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσω την θέση μου απέναντι στην Ενωση μου κ απέναντι στις υπόλοιπες Ενώσεις. Πρώτη φορά το κάνω , δεν μ αρέσει , αλλά εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Θα παραθέσω επακριβώς τα όσα είπα με θέμα την αναβολή κ τον εκ νέου ορισμό των Εκλογών σύμφωνα με την νεα τροπολογία του Υφ. Αθλητισμού. Το θέμα όμως είναι γενικότερο κ αφορά στα σημεία του Νόμου που καταλύουν το Αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ κ την εως τώρα αδράνεια. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν. Δεν μ ενδιαφέρει. Αυτή είναι η δική μου θέση κ άποψη , είναι πάγια κ διαχρονική κ δεν έχει σχέση με ομάδες , κόμματα , πρόσωπα. Είπα λοιπόν …
Την θέση μου την έχω εκφράσει αρκετές φορές, δεν θα την αλλάξω, θα επιμείνω σ αυτή.Πάνω απ όλους κ απ όλα βάζω το αυτοδιοίκητο κ το συμφέρον της ΕΠΟ κ των Ενώσεων κ δεν πρόκειται να συνεναίσω σ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση όπου σε μια νύχτα καταργούνται διατάξεις Καταστατικών φορέων που λειτουργούν δεκαετίες. Βιώνουμε πρωτοφανείς κ απροκάλυπτα παρεμβατικές συμπεριφορές . Σε καμιά ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν έχουν γίνει τόσο κ τόσες ωμές παρεμβάσεις στις Καταστατικές διαδικασίες Συλλόγων κ Φορέων. Και όλα αυτά γίνονται για έναν κ μοναδικό λόγο. Και αυτός είναι το ότι έχουμε καταστεί κατώτεροι των περιστάσεων. Είμαστε ανύπαρκτοι κ κάποιοι από εμάς είτε εξαντλούμαστε στον ρόλο του αγγελιοφόρου του Υπουργού , είτε χτυπάμε παλαμάκια. Η θέση μου επί του συγκεκριμένου θέματος , είναι να μετατεθεί μεν η ημερομηνία των Εκλογών ,αλλά να μην παρθεί καμία άλλη απόφαση που να αφορά στον τρόπο διεξαγωγής τους πριν έρθουμε σε επαφή με τις FIFA-UEFA . Eπίσης να δώσουμε κ ανάλογες κατευθυντήριες οδηγίες στις Ενώσεις που έχουν εκλογές . Σχετικά δε με την έως τώρα συμπεριφορά των FIFA-UEFA μου δημιουργούνται απορίες αλλά δεν μπορώ να προδικάσω κάτι ,γιατί δεν ξέρω το ποιος φταίει για την αδράνεια τους. Ξέρω πάντως ότι έχουν υποχρέωση να ασκήσουν τον θεσμικό τους ρόλο , αυτόν του θεματοφύλακα των Καταστατικών Αρχών κ Αξιών των μελών τους, όπως είναι κ η ΕΠΟ. Να καταθέσω δε κ κάτι πολύ σημαντικό, που ίσως μας διαφεύγει. Σε κάποιο λοιπόν σημείο του σκεπτκού της απόφασης του CAS που αφορούσε σε υπόθεση που απασχόλησε έντονα το Ελληνικό ποδόσφαιρο,αναφέρεται το εξής πάρα πολύ σημαντικό….΅Η δυνητική απειλή παραβίασης του ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ των Εθνικών Ομοσπονδιών να διατηρούν την αυτονομία κ την ανεξαρτησία τους κ να αποτρέπουν την υπερβολική Κρατική παρέμβαση , είναι σημαντικά μεγαλύτερη από κάθε κρατική επιτροπή ,από κάθε διοικητικό όργανο της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης κ.λ.π, ανεξαρτήτου της ΕΠΟ„
Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει CAS για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. Όπλα λοιπόν έχουμε. Αρκεί να έχουμε την θέληση να τα χρησιμοποιήσουμε. Εγώ νομίζω ότι είναι υποχρέωση μας . Από εκεί κ πέρα ας αναλάβει εδώ μέσα ο καθένας μας τις ευθύνες του απέναντι στην αυτονομία του Ποδοσφαίρου, απέναντι στην υπόσταση της ΕΠΟ κ στην ύπαρξη των Ενώσεων.Και να ξέρετε … πως είτε έτσι , είτε αλλιώς …τα ονόματα όλων μας θα γραφούν σ αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας της ΕΠΟ. Είναι επιλογή του καθενός να επιλέξει τον τρόπο που θα καταγραφεί το όνομα του κ η συμβολή του”.