ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Όταν κάποτε η ΕΠΟ όριζε μπαράζ, έπαιζαν και μετά… τα ακύρωνε!!


Το ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν είχε καλή σχέση με την έννοια της σταθερότητας. Πάντοτε αρεσκόταν σε αλλαγές. Και πάντα να λειτουργεί στο πόδι, την τελευταία στιγμή. Ακόμα και σήμερα, την ίδια ώρα που η UEFA έχει συστήσει ομάδες εργασίας για να επεξεργαστούν λύσεις για κάθε πιθανό σενάριο επανεκκίνησης των αγωνιστικών που έχουν διακοπεί λόγω του covid19, την ώρα που οι άλλες Ομοσπονδίες και αυτές εργάζονται πάνω σε πιθανά σενάρια (ακόμα και εκείνες των οποίων οι χώρες πλήττονται ισχυρά, όπως η Ισπανία και η Ιταλία), η δική μας ΕΠΟ, έχει κατεβάσει ρολά και το μόνο που απασχολεί το ρεπορτάζ της, είναι αν το υπαλληλικό της προσωπικό θα δεχθεί τα 800 ευρώ στήριξης από την Πολιτεία.

Σήμερα θα θυμηθούμε μια ιστορία μνημείο προχειρότητας και αρπακόλας, όταν την Άνοιξη του 2012, διεξήγαγε το Ειδικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, μια μορφή Πλέι Οφ, μεταξύ Πρωταθλητών των τοπικών Ενώσεων, για να αναδειχθούν οι ομάδες που θα ανέβαιναν στη Γ΄ Εθνική (την επονομαζόμενη τότε Δ΄ Εθνική), η οποία δεν ήταν άλλη από τη σημερινή τέταρτη κατηγορία (την οποία παραδόξως, ονομάζουμε Γ΄ Εθνική). Από την Ηλεία, Πρωταθλήτρια ήταν η Δόξα Νέας Μανολάδας, η οποία έπαιξε με Εθνικό Σαγεΐκων, Θύελλα Αμπελοκήπων Ζακύνθου και Διλινάτα Κεφαλληνίας. Εκ των τεσσάρων, ανέβαιναν οι δυο και η Δόξα, τερματίζοντας πρώτη με πέντε νίκες και μια ισοπαλία, πήρε πανηγυρικά την άνοδο.

Έλα όμως που τον Αύγουστο, η ΕΠΟ αποφάσισε να ανεβάσει όλες τις ομάδες. Τσάμπα οι μετακινήσεις, τσάμπα τα παράβολα, τσάμπα τα επιπλέον μηνιάτικα στους παίκτες. Τα μπαράζ αυτά ήταν ως μη γενόμενα.

Το Πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, είχε αρχικά σχεδιαστεί να διεξαχθεί με τη συμμετοχή 96 ομάδων, χωρισμένων σε έξι ομίλους. Τον Αύγουστο όμως η ΕΠΟ με νέα απόφαση, ακύρωσε τη διαδικασία των μπαράζ αποφασίζοντας την άνοδο όλων των πρωταθλητών και τη διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος με 124 ομάδες, χωρισμένες σε 10 ομίλους.

Αφού το νέο Πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι τα παιχνίδια ήταν πολύ λίγα, κάπου στα μισά του δρόμου, η ΕΠΟ αποφάσισε την κατάργηση της Δ΄ Εθνικής και τη συγχώνευσή της με τη Γ΄ Εθνική, την επονομαζόμενη τότε Football League 2. Και ξαφνικά, αντί να ανεβαίνει ο Πρωταθλητής, ανέβαιναν οι πρώτοι έξι και υποβιβάζονταν οι τέσσερις τελευταίοι. Τσάμπα τόσες χιλιάδες ευρώ που είχε δαπανήσει ο ΠΦΟ Πανόπουλου για την πρωτιά. Θα ανέβαινε ούτως ή άλλως, καθώς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα βρισκόταν στην πρώτη εξάδα. Και την ίδια ώρα η Δόξα, εκεί που πάλευε να παραμείνει στην κατηγορία, βρέθηκε ξαφνικά να παλεύει για την άνοδό της στη Γ΄ Εθνική, την οποία και κατέκτησε με νίκη της την τελευταία αγωνιστική σε βάρος του βέβαιου Πρωταθλητή ΠΦΟ Πανόπουλου με σκορ 2-1 στη Νέα Μανολάδα.

 

Η τελική βα8μολογία του ομίλου

  • ΠΦΟ Πανόπουλου 44
  • Ατρόμητος Λάππα 38
  • Εθνικός Σαγεΐκων 26
  • Παναρκαδικός 26
  • Δόξα Ν.Μ. 25
  • Αχαϊκή 24
  • Διαγόρας Βρ. 22
  • Εθνικός Μελιγαλά 20
  • Εράνη 15
  • Πάμισος 8