Άκης Τσελέντης από την Ανδραβίδα: «Προσεισμική ακολουθία ενός μεσαίας τάξης σεισμού»

spot_img

Προτεινόμενα

«Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι ασφαλής πολίτης είναι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης» ήταν το πρώτο πράγμα που είπε ο  καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης στον κόσμο που είχε «πλημμυρίσει» το απόγευμα της Παρασκευής την κεντρική πλατεία της Ανδραβίδας.

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε στον κόσμο ότι η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών οφείλεται σε «ντόμινο» που προκάλεσε ο σεισμός της Ζακύνθου: «Σε τέτοια περιστατικά έχουμε είτε εκτόνωση της ενέργειας, είτε μετατόπιση της ενέργειας σε ένα κοντινό σημείο, όπως η περιοχή σας» είπε ο κ. Τσελέντης και συνέχισε: «Τα σήματα που έχουμε καταγράψει από τον Ιανουάριο με την ομάδα Van μας δείχνουν ότι όλες αυτές οι δονήσεις είναι μια προσεισμική ακολουθία μιας μεσαίας τάξης σεισμού. Η περιοχή είναι πολύ φορτισμένη τεκτονικά και μπορεί να δώσει ένα μεγαλύτερο γεγονός της τάξης του 5 με 5,5R».

Θέλοντας να καθησυχάσει τον κόσμο της Ανδραβίδας που τους τελευταίους μήνες έχει χάσει… τη γη κάτω από τα πόδια του, ο κ. Τσελέντης είπε: «Το πιο σημαντικό είναι η αντισεισμική προστασία του εσωτερικού των σπιτιών σας και όχι των ίδιων των σπιτιών σας. Τα σπίτια δεν πέφτουν εύκολα. Αλλά δεν είναι δυνατόν πάνω από τις κούνιες των μωρών να έχουμε βαριές βιβλιοθήκες και άλλα τέτοια. Χαμηλώνουμε τα βαριά αντικείμενα και τα μεγάλα έπιπλα τα στερεώνουμε στους τοίχους. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν μόνα τους στην παραλία. Ακόμα και ένα μικρό κύμα 20 εκατοστών μετά από σεισμό, μπορεί να προκαλέσει μια τραγωδία. Και κάτι ακόμα, ακούμε τους ειδικούς σεισμολόγους και όχι τους γεωλόγους».

Σε ότι αφορά στο «βράσιμο» και στο «βουητό» της γης, ο κ. Τσελέντης είπε: «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν μας απασχολεί καθόλου. Το υπέδαφός σας είναι από ασβεστολιθικό πέτρωμα γι’ αυτό δημιουργούνται αυτοί οι ήχοι. Αυτό που πρέπει να γίνει και να προσέξουν οι Δημοτικές Αρχές είναι ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων. Εξεπλάγην ότι με τόσο μικρές δονήσεις έχουμε τέτοιες ζημιές, άρα κάτι δεν έχει γίνει καλά. Επίσης, χρειάζεται έλεγχος και ιδιαίτερη προσοχή στο φράγμα του Πηνειού».

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, ο κ. Τσελέντης άκουσε και απάντησε όλες τις απαντήσεις που του υπέβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα