• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Έφτασε το μεγάλο παιχνίδι του Αστέρα-Γνωριμία με τον Αήττητο Σπάτων

Έφτασε το μεγάλο παιχνίδι του Αστέρα-Γνωριμία με τον Αήττητο Σπάτων

Το πρώτο του εντός έδρας παιχνίδι δίνει  ο Αστέρας Αμαλιάδας, για τα μπαράζ ανόδου στη Φούτμπολ Λιγκ. Αντιμετωπίζει τον Αήττητο Σπάτων. Ο Αστέρας Αμαλιάδας μπαίνει στο ματς αυτό με μοναδικό στόχο τη νίκη. Μπαίνει στο ματς αυτό με νέο τεχνικό στον πάγκο του. Ο Θεόδωρος Γκάτζιος, ανέλαβε να οδηγήσει τον Αστέρα σε αυτά τα παιχνίδια, αντικαθιστώντας τον Σούλη Παπαδόπουλο.

Οι Βυσσινί, στο παιχνίδι αυτό μπαίνουν χωρίς τους τιμωρημένους Ρόβα, Μαρουκάκη και Κασνέτση, με τον Γκάτζιο να καλείται να ανακατέψει την τράπουλα και να παρουσιάσει μια ομάδα ικανή να καλύψει τα κενά και να φτάσει στη νίκη.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο Αστέρας αναμένεται να έχει και τη συμπαράσταση των φιλάθλων του, σε ένα ματς που ίσως τα 1.500 εισιτήρια εξαντληθούν. Είναι η πρώτη φορά μετά από 47 ολόκληρα χρόνια, που το γήπεδο της Αμαλιάδας φιλοξενεί παιχνίδι για την άνοδο στη Β΄ Εθνική και αναμένεται πολύ μεγάλη κινητοποίηση από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, αλλά και των τριγύρω νομών.

Το παιχνίδι, αρχίζει στις 5μ.μ. και διαιτητής θα είναι ο Ανδρέας Γκάμαρης, από την ΕΠΣ Αθηνών.

 

Το πρόγραμμα

2η αγωνιστική

  • Εθνικός-Ηρόδοτος
  • Αστέρας-Αήττητος

 

Βαθμολογία

  • Ηρόδοτος 3 (3-0)
  • Αήττητος 1 (1-1)
  • Εθνικός 1 (1-1)
  • Αστέρας 0 (0-3)

*Στη Φούτμπολ Λιγκ ανεβαίνουν οι πρώτοι δυο

*Κριτήρια ισοβαθμίας: Βαθμοί, διαφορά τερμάτων μεταξύ των ισοβαθμούντων-Καλύτερη επίθεση μεταξύ των ισοβαθμούντων-Συνολική διαφορά τερμάτων-Καλύτερη επίθεση-Καλύτερη άμυνα-Μπαράζ.

Γνωριμία με τον Αήττητο Σπάτων

Ο Αήττητος είναι μια ομάδα με έμπειρους ποδοσφαιριστές, όπως οι Κατσικογιάννης, Φαρινόλα, Νικλητσιώτης, Τσιλιγκίρης και Κρητικός. Μια ομάδα, η οποία έκανε περίπατο στο Πρωτάθλημα που αγωνίστηκε και ανέμενε να μάθει τους αντιπάλους της. Στο πρώτο ματς απέναντι στον Εθνικό Πειραιά, δεν τα κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Έμεινε στο 1-1 και αύριο στην Αμαλιάδα, δίνει το πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι της.

Ο αυριανός αντίπαλος του Αστέρα, είναι η πιο άσημη ομάδα από τις τρεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ιστορία. Κάθε ομάδα έχει τις ρίζες της, την καταγωγή της, αλλά και ορισμένα γεγονότα που έχουν σημαδέψει την ιστορία της. Φυσικά, οι μεγαλύτερες κατακτήσεις του Αήττητου είναι πρόσφατες, μόλις πέρυσι ανέβηκε για πρώτη φορά στη Γ΄ Εθνική, ενώ έχει και ένα Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ. Αντίθετα, το 2007 είχε κατακτήσει άλλη μια φορά το Πρωτάθλημα, παίζοντας στην τότε Δ΄ Εθνική.

Τα πρώτα χρόνια

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 εμφανίζονται στην πόλη δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, με υποτυπώδη φυσικά οργάνωση, οι “Μεσογειακός” και “Αήττητος Σπάτων” και χρησιμοποιούσαν ως γήπεδο την αυλή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, όπου άρχισαν να παίζουν παιχνίδια με ομάδες των γειτονικών πόλεων. Το γεγονός αυτό, ως πρωτόγνωρο, κέντρισε το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των κατοίκων που συνέρεαν κατά εκατοντάδες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Οι δύο ομάδες μάλιστα έπαιξαν έναν αγώνα μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ήταν 8-2 υπέρ του Μεσογειακού. Ο Μεσογειακός ήταν ισχυρότερη ομάδα μεν, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων δε, υποστήριζε τον Αήττητο Σπάτων.

Η ύπαρξη των δύο ομάδων στη πόλη, όπως ήταν φυσικό, έφερε έριδες και τις γνωστές  κόντρες που υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ευτυχώς όμως γρήγορα οι δύο ομάδες ενώθηκαν και έφτιαξαν μία νέα ομάδα, την οποία ονόμασαν “Αήττητος Σπάτων”. Αυτό έγινε, κατά μαρτυρία του Ευάγγελου Λουκά, το 1935-1936. Η ιδέα να ονομασθεί η ομάδα Αήττητος Σπάτων ήταν του Αναστασίου Ιωαν. Σούντρη (Μαρίνη) και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα άλλα μέλη της ομάδας και ιδιαίτερα από τον Γιάννη Καλλιμάνη, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ίδρυση της ομάδας όσο και στην εν συνεχεία διαχείριση της. Πρώτος Πρόεδρος της ομάδας αυτής ήταν ο Μιχάλης Κουτσούκος, ανάπηρος πολέμου – ένας ήρωας του έπους του 1940, που το έτος 2006 έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών.

Από το 1935 λοιπόν μέχρι το 1946 και της κατοχής συμπεριλαμβανομένης, ο Αήττητος Σπάτων ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα παίζοντας παιχνίδια με τις ομάδες κυρίως των Μεσογείων, αλλά και των Αθηνών. Καθιερώθηκαν αγώνες κυπέλλου Μεσογείων με μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα. Ο Αήττητος Σπατών αναδείχθηκε αρκετές φορές κυπελλούχος Μεσογείων μετά από ομηρικές ποδοσφαιρικές μάχες με τις άλλες Μεσογείτικες ομάδες και ιδιαίτερα την ομάδα του Κορωπίου  που ως κεφαλοχώρι, είχε πάντα πανίσχυρη ομάδα.

Την περίοδο της κατοχής 1941-1944 διεξήχθησαν αρκετά παιχνίδια με ομάδες του Γερμανικού Στρατού. Μάλιστα ορισμένα παιχνίδια ηθελημένα τα έχαναν οι παίκτες του Αήττητου Σπάτων για να καλοπιάσουν τους Γερμανούς και να τους επιστρέψουν τα επιταγμένα ζώα (άλογα και μουλάρια) προκειμένου να καλλιεργήσουν τα κτήματα τους.

Δυστυχώς, για την περίοδο 1935-1946, δεν υπάρχουν καθόλου γραπτά στοιχεία της δράσης του ΑΗΤΤΗΤΟΥ ΣΠΑΤΩΝ παρά μόνο λίγες φωτογραφίες. Η ομάδα συνεχίζει τη δραστηριότητα της και τους αγώνες της στο γήπεδο της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Τα χρόνια περνούν, φθάνουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οπότε αρχίζει να παρουσιάζεται έντονα το πρόβλημα της κατασκευής νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου αφού η αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες που υπήρχαν. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν με απόφαση της Δημοτικής Εκπαίδευσης απαγορεύτηκε στον Αήττητο Σπάτων να χρησιμοποιεί το χώρο του σχολείου για αγώνες

Η επίσημη ίδρυση

Στις 23 Απριλίου1947 ιδρύεται επισήμως ο “Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Αήττητος Σπάτων” με καταστατικό που εγκρίθηκε με την 4.463/1947 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το επόμενο διάστημα ο Αήττητος Σπάτων έπαιζε όλα τα παιχνίδια του στις έδρες των αντίπαλων ομάδων. Τότε ο Δήμος Σπάτων με τις 27/18-2-1954 και 48/4-4-1954 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την αγορά 33.349,48 τμ (33,5 στρέμματα περίπου) για την δημιουργία του νέου γηπέδου στη θέση που είναι σήμερα. Τα 21.842,78τμ ήταν ιδιοκτησία δημοτών Παιανίας και το 11.506,70 τμ Σπαταναίων. Η αποζημείωση που δόθηκε ήταν 6.500δρχ/στρέμμα για τους Παιανίωτες ιδιοκτήτες και 3.000δρχ/στρέμμα για τους Σπαταναίους ιδιοκτήτες: «κατόπιν εκφρασθείσης υπό τούτων επιθυμίας να βοηθήσουν τον Δήμο εις την προσπάθειαν του ταύτην χορηγούντες τα κτήματα των εις μειωμένην τιμήν έναντι των Παιανιαίων», όπως γράφεται στην απόφαση του ΔΗμοτικού Συμβουλίου. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς 1954-1955 διαμορφώθηκε ο χώρος και άρχισαν να γίνονται οι αγώνες του Αήττητου Σπάτων.

Το 1958 έγιναν στο γήπεδο Σπάτων αγώνες κυπέλλου με την συμμετοχή και των άλλων Μεσογείτικων ομάδων με ένα πρωτοποριακό σύστημα διεξαγωγής τους. Οι ομάδες έπαιζαν με έξι (6) παίκτες η κάθε μία σε δύο (2) εικοσάλεπτα ημίχρονα. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Αήττητος Σπατών νικώντας στο τελικό την ομάδα του Κορωπίου με 2-0 με γκολ που πέτυχαν ο Γιάννης Μπέλμπας (Καφές) και ο Σεραφείμ Μαγγανάς.

Τα μέχρι τότε δεδομένα όμως άλλαξαν. Οι ομάδες των Μεσογείων η μία μετά την άλλη έμπαιναν στο πρωτάθλημα τη Ένωσης Αθηνών (ΕΠΣΑ). Οι διοικούντες τότε τον Αήττητο Σπάτων δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ γιατί όπως λέγεται δεν ήθελαν να μοιράζονται τα έσοδα των αγώνων με τις ομάδες των Αθηνών, που δεν είχαν πολλούς φιλάθλους. Αφού όμως όλες σχεδόν οι τότε ομάδες και των Μεσογείων και των Αθηνών συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ, αφ΄ ενός μεν δεν υπήρχαν διαθέσιμες ομάδες να παίξει ο Αήττητος Σπάτων, αφ΄ ετέρου δε ένας-ένας οι ποδοσφαιριστές του Αήττητου Σπάτων υπέγραφαν δελτία σε ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ.

Αναστολή λειτουργίας

Έτσι το 1961 ο Αήττητος Σπάτων αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του. Από το 1961 μέχρι και το 1966 μια ποδοσφαιρική νέκρα επικρατούσε στην πόλη μας. Το γεγονός ότι κάποιο καλοκαίρι που δεν είχαν υποχρεώσεις στις ομάδες των Αθηνών, όπου έπαιζαν οι ποδοσφαιριστές της πόλης μας, έγιναν μερικοί αγώνες του Αηττήτου Σπάτων αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λειτουργία συλλόγου.

Τα τελευταία χρόνια

Επίσης, η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης ομάδας το 1962-1963 με την ονομασία “Θύελλα” Σπάτων δεν είχε καμία τύχη αφού μετά από λίγα παιχνίδια και η ομάδα αυτή σταμάτησε την λειτουργία της.

Το 1965 όμως μερικά παιδιά που είχαν την νεανική δίψα για ποδόσφαιρο έφτιαξαν μια ομάδα <<γειτονιάς>> που την ονόμασαν “Ολυμπιακό Σπάτων” και έπαιζαν μπάλα στο εγκαταλελειμμένο γήπεδο Σπάτων με ανεξάρτητες ομάδες των Αθηνών, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα οδοιπορικά των φιλοξενούμενων ομάδων. Η κίνηση αυτή έμελε να είναι η απαρχή, η σπίθα να ανάψει η φλόγα για την άμεση επαναλειτουργία του Αήττητου Σπάτων το 1966.

Τότε τα ίδια τα παιδιά αυτά την άνοιξη του 1966 πρότειναν σε μια παρέα νέων ανθρώπων της πόλης μας με επικεφαλής τον Κώστα Στάμου, τον Νίκο Γιαννάκη, τον Βασίλη Παπαχρήστου κ.α. να αναλάβουν την διοίκηση της ομάδας. Αυτοί δέχτηκαν με την προϋπόθεση ότι θα επαναλειτουργούσε ο Αήττητος Σπάτων. Και έτσι έγινε. Προκηρύχθηκαν και έγιναν εκλογές την 1-5-1966 όπου και εκλέχτηκε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Αήττητου Σπάτων 1966-1967 οπότε και αρχίζει η λεγόμενη νέα περίοδο (τρίτη δηλαδή) του συλλόγου, που διαρκεί μέχρι σήμερα, 48 χρόνια από τότε.

Εντάχτηκε η ομάδα στα επίσημα πρωταθλήματα όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας: Ο Δήμος Ήλιδα να ανακαλέσει την απόφασή για τους λογαριασμούς ύδρευσης

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας συνεδρίασε απόψε 13-4-2024 και ώρα 18:00 μ.μ. σε έκτακτη συνεδρίαση και εξέδωσε το πιο …

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας: Η Περιφερειακή Αρχή μεταφέρει πιστώσεις από την Μισθοδοσία των υπαλλήλων

Η Περιφερειακή Αρχή μεταφέρει πιστώσεις από την Μισθοδοσία των υπαλλήλων στις Λειτουργικές Δαπάνες- Το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι …

«MyCoast» η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

Κ. Χατζηδάκης: Εκδόθηκαν αμέσως όλες οι Αποφάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας …

Ροή ειδήσεων
Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Popular posts:

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Έφτασε το μεγάλο παιχνίδι του Αστέρα-Γνωριμία με τον Αήττητο Σπάτων

Έφτασε το μεγάλο παιχνίδι του Αστέρα-Γνωριμία με τον Αήττητο Σπάτων

Το πρώτο του εντός έδρας παιχνίδι δίνει  ο Αστέρας Αμαλιάδας, για τα μπαράζ ανόδου στη Φούτμπολ Λιγκ. Αντιμετωπίζει τον Αήττητο Σπάτων. Ο Αστέρας Αμαλιάδας μπαίνει στο ματς αυτό με μοναδικό στόχο τη νίκη. Μπαίνει στο ματς αυτό με νέο τεχνικό στον πάγκο του. Ο Θεόδωρος Γκάτζιος, ανέλαβε να οδηγήσει τον Αστέρα σε αυτά τα παιχνίδια, αντικαθιστώντας τον Σούλη Παπαδόπουλο.

Οι Βυσσινί, στο παιχνίδι αυτό μπαίνουν χωρίς τους τιμωρημένους Ρόβα, Μαρουκάκη και Κασνέτση, με τον Γκάτζιο να καλείται να ανακατέψει την τράπουλα και να παρουσιάσει μια ομάδα ικανή να καλύψει τα κενά και να φτάσει στη νίκη.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο Αστέρας αναμένεται να έχει και τη συμπαράσταση των φιλάθλων του, σε ένα ματς που ίσως τα 1.500 εισιτήρια εξαντληθούν. Είναι η πρώτη φορά μετά από 47 ολόκληρα χρόνια, που το γήπεδο της Αμαλιάδας φιλοξενεί παιχνίδι για την άνοδο στη Β΄ Εθνική και αναμένεται πολύ μεγάλη κινητοποίηση από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, αλλά και των τριγύρω νομών.

Το παιχνίδι, αρχίζει στις 5μ.μ. και διαιτητής θα είναι ο Ανδρέας Γκάμαρης, από την ΕΠΣ Αθηνών.

 

Το πρόγραμμα

2η αγωνιστική

  • Εθνικός-Ηρόδοτος
  • Αστέρας-Αήττητος

 

Βαθμολογία

  • Ηρόδοτος 3 (3-0)
  • Αήττητος 1 (1-1)
  • Εθνικός 1 (1-1)
  • Αστέρας 0 (0-3)

*Στη Φούτμπολ Λιγκ ανεβαίνουν οι πρώτοι δυο

*Κριτήρια ισοβαθμίας: Βαθμοί, διαφορά τερμάτων μεταξύ των ισοβαθμούντων-Καλύτερη επίθεση μεταξύ των ισοβαθμούντων-Συνολική διαφορά τερμάτων-Καλύτερη επίθεση-Καλύτερη άμυνα-Μπαράζ.

Γνωριμία με τον Αήττητο Σπάτων

Ο Αήττητος είναι μια ομάδα με έμπειρους ποδοσφαιριστές, όπως οι Κατσικογιάννης, Φαρινόλα, Νικλητσιώτης, Τσιλιγκίρης και Κρητικός. Μια ομάδα, η οποία έκανε περίπατο στο Πρωτάθλημα που αγωνίστηκε και ανέμενε να μάθει τους αντιπάλους της. Στο πρώτο ματς απέναντι στον Εθνικό Πειραιά, δεν τα κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Έμεινε στο 1-1 και αύριο στην Αμαλιάδα, δίνει το πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι της.

Ο αυριανός αντίπαλος του Αστέρα, είναι η πιο άσημη ομάδα από τις τρεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ιστορία. Κάθε ομάδα έχει τις ρίζες της, την καταγωγή της, αλλά και ορισμένα γεγονότα που έχουν σημαδέψει την ιστορία της. Φυσικά, οι μεγαλύτερες κατακτήσεις του Αήττητου είναι πρόσφατες, μόλις πέρυσι ανέβηκε για πρώτη φορά στη Γ΄ Εθνική, ενώ έχει και ένα Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ. Αντίθετα, το 2007 είχε κατακτήσει άλλη μια φορά το Πρωτάθλημα, παίζοντας στην τότε Δ΄ Εθνική.

Τα πρώτα χρόνια

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 εμφανίζονται στην πόλη δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, με υποτυπώδη φυσικά οργάνωση, οι “Μεσογειακός” και “Αήττητος Σπάτων” και χρησιμοποιούσαν ως γήπεδο την αυλή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, όπου άρχισαν να παίζουν παιχνίδια με ομάδες των γειτονικών πόλεων. Το γεγονός αυτό, ως πρωτόγνωρο, κέντρισε το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των κατοίκων που συνέρεαν κατά εκατοντάδες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Οι δύο ομάδες μάλιστα έπαιξαν έναν αγώνα μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ήταν 8-2 υπέρ του Μεσογειακού. Ο Μεσογειακός ήταν ισχυρότερη ομάδα μεν, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων δε, υποστήριζε τον Αήττητο Σπάτων.

Η ύπαρξη των δύο ομάδων στη πόλη, όπως ήταν φυσικό, έφερε έριδες και τις γνωστές  κόντρες που υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ευτυχώς όμως γρήγορα οι δύο ομάδες ενώθηκαν και έφτιαξαν μία νέα ομάδα, την οποία ονόμασαν “Αήττητος Σπάτων”. Αυτό έγινε, κατά μαρτυρία του Ευάγγελου Λουκά, το 1935-1936. Η ιδέα να ονομασθεί η ομάδα Αήττητος Σπάτων ήταν του Αναστασίου Ιωαν. Σούντρη (Μαρίνη) και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα άλλα μέλη της ομάδας και ιδιαίτερα από τον Γιάννη Καλλιμάνη, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ίδρυση της ομάδας όσο και στην εν συνεχεία διαχείριση της. Πρώτος Πρόεδρος της ομάδας αυτής ήταν ο Μιχάλης Κουτσούκος, ανάπηρος πολέμου – ένας ήρωας του έπους του 1940, που το έτος 2006 έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών.

Από το 1935 λοιπόν μέχρι το 1946 και της κατοχής συμπεριλαμβανομένης, ο Αήττητος Σπάτων ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα παίζοντας παιχνίδια με τις ομάδες κυρίως των Μεσογείων, αλλά και των Αθηνών. Καθιερώθηκαν αγώνες κυπέλλου Μεσογείων με μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα. Ο Αήττητος Σπατών αναδείχθηκε αρκετές φορές κυπελλούχος Μεσογείων μετά από ομηρικές ποδοσφαιρικές μάχες με τις άλλες Μεσογείτικες ομάδες και ιδιαίτερα την ομάδα του Κορωπίου  που ως κεφαλοχώρι, είχε πάντα πανίσχυρη ομάδα.

Την περίοδο της κατοχής 1941-1944 διεξήχθησαν αρκετά παιχνίδια με ομάδες του Γερμανικού Στρατού. Μάλιστα ορισμένα παιχνίδια ηθελημένα τα έχαναν οι παίκτες του Αήττητου Σπάτων για να καλοπιάσουν τους Γερμανούς και να τους επιστρέψουν τα επιταγμένα ζώα (άλογα και μουλάρια) προκειμένου να καλλιεργήσουν τα κτήματα τους.

Δυστυχώς, για την περίοδο 1935-1946, δεν υπάρχουν καθόλου γραπτά στοιχεία της δράσης του ΑΗΤΤΗΤΟΥ ΣΠΑΤΩΝ παρά μόνο λίγες φωτογραφίες. Η ομάδα συνεχίζει τη δραστηριότητα της και τους αγώνες της στο γήπεδο της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Τα χρόνια περνούν, φθάνουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οπότε αρχίζει να παρουσιάζεται έντονα το πρόβλημα της κατασκευής νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου αφού η αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες που υπήρχαν. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν με απόφαση της Δημοτικής Εκπαίδευσης απαγορεύτηκε στον Αήττητο Σπάτων να χρησιμοποιεί το χώρο του σχολείου για αγώνες

Η επίσημη ίδρυση

Στις 23 Απριλίου1947 ιδρύεται επισήμως ο “Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Αήττητος Σπάτων” με καταστατικό που εγκρίθηκε με την 4.463/1947 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το επόμενο διάστημα ο Αήττητος Σπάτων έπαιζε όλα τα παιχνίδια του στις έδρες των αντίπαλων ομάδων. Τότε ο Δήμος Σπάτων με τις 27/18-2-1954 και 48/4-4-1954 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την αγορά 33.349,48 τμ (33,5 στρέμματα περίπου) για την δημιουργία του νέου γηπέδου στη θέση που είναι σήμερα. Τα 21.842,78τμ ήταν ιδιοκτησία δημοτών Παιανίας και το 11.506,70 τμ Σπαταναίων. Η αποζημείωση που δόθηκε ήταν 6.500δρχ/στρέμμα για τους Παιανίωτες ιδιοκτήτες και 3.000δρχ/στρέμμα για τους Σπαταναίους ιδιοκτήτες: «κατόπιν εκφρασθείσης υπό τούτων επιθυμίας να βοηθήσουν τον Δήμο εις την προσπάθειαν του ταύτην χορηγούντες τα κτήματα των εις μειωμένην τιμήν έναντι των Παιανιαίων», όπως γράφεται στην απόφαση του ΔΗμοτικού Συμβουλίου. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς 1954-1955 διαμορφώθηκε ο χώρος και άρχισαν να γίνονται οι αγώνες του Αήττητου Σπάτων.

Το 1958 έγιναν στο γήπεδο Σπάτων αγώνες κυπέλλου με την συμμετοχή και των άλλων Μεσογείτικων ομάδων με ένα πρωτοποριακό σύστημα διεξαγωγής τους. Οι ομάδες έπαιζαν με έξι (6) παίκτες η κάθε μία σε δύο (2) εικοσάλεπτα ημίχρονα. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Αήττητος Σπατών νικώντας στο τελικό την ομάδα του Κορωπίου με 2-0 με γκολ που πέτυχαν ο Γιάννης Μπέλμπας (Καφές) και ο Σεραφείμ Μαγγανάς.

Τα μέχρι τότε δεδομένα όμως άλλαξαν. Οι ομάδες των Μεσογείων η μία μετά την άλλη έμπαιναν στο πρωτάθλημα τη Ένωσης Αθηνών (ΕΠΣΑ). Οι διοικούντες τότε τον Αήττητο Σπάτων δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ γιατί όπως λέγεται δεν ήθελαν να μοιράζονται τα έσοδα των αγώνων με τις ομάδες των Αθηνών, που δεν είχαν πολλούς φιλάθλους. Αφού όμως όλες σχεδόν οι τότε ομάδες και των Μεσογείων και των Αθηνών συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ, αφ΄ ενός μεν δεν υπήρχαν διαθέσιμες ομάδες να παίξει ο Αήττητος Σπάτων, αφ΄ ετέρου δε ένας-ένας οι ποδοσφαιριστές του Αήττητου Σπάτων υπέγραφαν δελτία σε ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ.

Αναστολή λειτουργίας

Έτσι το 1961 ο Αήττητος Σπάτων αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του. Από το 1961 μέχρι και το 1966 μια ποδοσφαιρική νέκρα επικρατούσε στην πόλη μας. Το γεγονός ότι κάποιο καλοκαίρι που δεν είχαν υποχρεώσεις στις ομάδες των Αθηνών, όπου έπαιζαν οι ποδοσφαιριστές της πόλης μας, έγιναν μερικοί αγώνες του Αηττήτου Σπάτων αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λειτουργία συλλόγου.

Τα τελευταία χρόνια

Επίσης, η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης ομάδας το 1962-1963 με την ονομασία “Θύελλα” Σπάτων δεν είχε καμία τύχη αφού μετά από λίγα παιχνίδια και η ομάδα αυτή σταμάτησε την λειτουργία της.

Το 1965 όμως μερικά παιδιά που είχαν την νεανική δίψα για ποδόσφαιρο έφτιαξαν μια ομάδα <<γειτονιάς>> που την ονόμασαν “Ολυμπιακό Σπάτων” και έπαιζαν μπάλα στο εγκαταλελειμμένο γήπεδο Σπάτων με ανεξάρτητες ομάδες των Αθηνών, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα οδοιπορικά των φιλοξενούμενων ομάδων. Η κίνηση αυτή έμελε να είναι η απαρχή, η σπίθα να ανάψει η φλόγα για την άμεση επαναλειτουργία του Αήττητου Σπάτων το 1966.

Τότε τα ίδια τα παιδιά αυτά την άνοιξη του 1966 πρότειναν σε μια παρέα νέων ανθρώπων της πόλης μας με επικεφαλής τον Κώστα Στάμου, τον Νίκο Γιαννάκη, τον Βασίλη Παπαχρήστου κ.α. να αναλάβουν την διοίκηση της ομάδας. Αυτοί δέχτηκαν με την προϋπόθεση ότι θα επαναλειτουργούσε ο Αήττητος Σπάτων. Και έτσι έγινε. Προκηρύχθηκαν και έγιναν εκλογές την 1-5-1966 όπου και εκλέχτηκε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Αήττητου Σπάτων 1966-1967 οπότε και αρχίζει η λεγόμενη νέα περίοδο (τρίτη δηλαδή) του συλλόγου, που διαρκεί μέχρι σήμερα, 48 χρόνια από τότε.

Εντάχτηκε η ομάδα στα επίσημα πρωταθλήματα όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας: Ο Δήμος Ήλιδα να ανακαλέσει την απόφασή για τους λογαριασμούς ύδρευσης

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας συνεδρίασε απόψε 13-4-2024 και ώρα 18:00 μ.μ. σε έκτακτη συνεδρίαση και εξέδωσε το πιο …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων