• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Αύριο το τελευταίο χαρτί του Αστέρα-Κόντρα στον Εθνικό-Γνωριμία με τον ιστορικό αντίπαλο των Βυσσινί

Αύριο το τελευταίο χαρτί του Αστέρα-Κόντρα στον Εθνικό-Γνωριμία με τον ιστορικό αντίπαλο των Βυσσινί

Τον ιστορικό Εθνικό Πειραιώς αντιμετωπίζει αύριο ο Αστέρας. Στις 5μ.μ., οι Βυσσινί της Αμαλιάδας, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την άνοδο, ελπίζοντας σε μια νίκη, η οποία θα τους βάλει ξανά στο παιχνίδι της δεύτερης θέσης. Πρόκειται όμως για ένα παιχνίδι το οποίο και ο Εθνικός κυνηγάει για τους δικούς του λόγους, καθώς με δυο ισοπαλίες έχει ξεμείνει στη τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και με μια νέα απώλεια, θα χάσει σημαντικό έδαφος.

Ο Αστέρας, δεν θα έχει στο παιχνίδι αυτό τον τιμωρημένο Ματθαίο Μαρουκάκη, στο οποίο επιβλήθηκε ποινή τριών αγωνιστικών. Όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές είναι στη διάθεση του Θοδωρή Γάτζιου.

Από την άλλη πλευρά για τον Εθνικό,  εκτός αποστολής λόγω διαστρέμματος έμεινε ο Παυλάκης, όπως επίσης κι ο Κατίδης λόγω καρτών. Ο Νίκος Κουρμπανάς για την αυριανή αναμέτρηση επέλεξε τους: Βλάχο, Βουτσινά, Γερόλυμο, Γκέσιο, Δωματά, Κατσικοκέρη, Κρητικό, Κομνηνό, Κωνσταντίνου, Λεωνιδόπουλο, Μακρυγιάννη, Μάναλη, Micheel, Πεχλιβανίδη, Ρούσση, Στασινό, Σικαλιά, Σωπασή και Τεγούση.

Το παιχνίδι θα διευθύνει ο Κώστας Μπαλατσούκας από τη Θεσπρωτία. Βοηθοί του Μπαλατσούκα θα είναι οι Αντώνης Γκοτσόπουλος από την Αχαΐα και Νίκος Τσιλίκας από την Αιτωλοακαρνανία.

 

Γνωριμία με τον Εθνικό

Ο Εθνικός υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Πειραιώς, στα πρωταθλήματα της οποίας ήταν βασικός πρωταγωνιστής. To 1926, oι διοικούντες του Εθνικού βλέποντας τις διαρκώς ευνοϊκές διαιτησίες προς τον έτερο μεγάλο του Πειραιά, αποφάσισαν ν’ αποσχιστούν από την Πειραϊκή ένωση και να δημιουργήσουν δική τους λίγκα (με τον Ηρακλή, το Μοσχάτο κα τον ΠΟ Θύελλα), για να ξαναγυρίσουν όμως αργότερα.

Στο διάστημα που συμμετείχε κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Πειραιά, το 1928, 1929 και 1939, ενώ καταλάμβανε σχεδόν μόνιμα τη δεύτερη θέση τις υπόλοιπες περιόδους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στο πρωταθλήμα Πειραιά του 1929, ο Εθνικός ανακηρύχθηκε συμπρωταθλητής με τον Ολυμπιακό, αν και το παιχνίδι που θα έκρινε τον πρωταθλητή διακόπηκε από εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού στο 80′ και ενώ ο Εθνικός προηγούταν 2-1. Επίσης, στο πρωτάθλημα του 1935 που πρωταγωνιστούσαν ο Εθνικός και ο Ολυμπιακός δεν ολοκληρώθηκε επειδή η ΕΠΣΠ θεώρησε ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί, θεωρώντας ότι και οι δυο ομάδες θα φτάσουν στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Νότου, ανακηρύσσοντας τους ανεπίσημα αυτήν την φορά, πάλι συμπρωταθλητές.

 

Κυπελλούχος το 1933

Ο Εθνικός υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές των πρώτων πανελλήνιων πρωταθλημάτων της ΕΠΟ. Στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε την περίοδο 1927-28 συμμετείχε ως πρωταθλητής Πειραιά, χάνοντας τελικά το πρωτάθλημα από τον Άρη. Την επόμενη χρονιά (1928-29) κέρδισε πάλι τη συμμετοχή του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα όμως η διοργάνωση δεν διεξήχθη. Την περίοδο 1934-35 αναδείχθηκε πρωταθλητής του νότιου ομίλου, κερδίζοντας τη συμμετοχή του στον τελικό του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Άρη. Ο τελικός όμως δεν διεξήχθη με αιτιολογία την καλύτερη προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο, στερώντας έτσι από τον Εθνικό την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα.Σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του Εθνικού υπήρξε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1933, παίζοντας στον τελικό με τον Άρη σε δύο αγώνες. Η ομάδα αγωνίστηκε στο γήπεδο του Άρη αποσπώντας ισοπαλία 2-2, ενώ τον κέρδισε με 2-1 στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης. Η ενδεκάδα που κατέκτησε το τρόπαιο ήταν, Γιάννης Χέλμης, Βαγγέλης Χέλμης, Νίκος Τσιριτάκης, Δημήτρης Ζουρντός, Π.Τσιριτάκης, Δεληγιώργης, Κωνσταντουδάκης, Mπoυρλετίδης, Αλεξόπουλος, Λαπατός, Ζανιώτης. Σκόρερ για την ομάδα του Εθνικού στον επαναληπτικό ήταν ο Ι. Τσιριτάκης στο 54′ και ο Αλεξόπουλος στο 55′[4]

Πρωτάθλημα 1955-56

Ο Εθνικός εμφανίστηκε πάλι να πρωταγωνιστεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Από τις αρχές της δεκαετίας είχε αναλάβει πρόεδρος του ο μεγαλοβιομήχανος Δημήτρης Καρέλλας, δημιουργώντας μία ισχυρή ομάδα που έφτασε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της περιόδου 1955-56 να τερματίσει στη δεύτερη θέση έναν βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.[5] Ο Καρέλλας ήταν άνθρωπος μεγάλης οικονομικής ευχαίρειας και με φιλοδοξίες για τον Εθνικό, αλλά και λάτρης της νυχτερινής ζωής. Λέγεται μάλιστα ότι στα διάφορα κέντρα έδινε παραγγελίες με παραλλαγμένους τους στίχους του γνωστού τραγουδιού του Μητσάκη.[σημ. 1]

Πρωτάθλημα 1956-57

Την επόμενη χρονιά ο Εθνικός ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και προπορευόταν στη βαθμολογία τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό πλησίαζε. Τον Απρίλιο του 1957, ο πρόεδρος της ομάδας προσκάλεσε στον Πειραιά διεθνείς ποδοσφαιριστές της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας, που είχαν αποφασίσει να καταφύγουν στη δύση έπειτα από τη Σοβιετική εισβολή στη χώρα τους, για διεξαγωγή φιλικών αγώνων. Η πρόθεση του να εντάξει στην ομάδα του Εθνικού κορυφαίους Ούγγρους διεθνείς, όπως ο Φέρεντς Πούσκας και ο Σάντορ Κότσις, θορύβησε τις μεγάλες ομάδες του κέντρου που ζήτησαν από την ΕΠΟ την τιμωρία του Εθνικού. Ο Εθνικός κατηγορήθηκε τελικά ως «επαγγελματικό σωματείο» και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του πρωταθλήματος με αιτιολογία την «διεξαγωγή φιλικών αγώνων με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της αυτοεξόριστης εθνικής Ουγγαρίας».[6][7][8] Τελικά το πρωτάθλημα κατέληξε στον Ολυμπιακό, με έντονες τις διαμαρτυρίες των διοικούντων του Εθνικού και αιχμές για τους αντιπάλους τους.

Περίοδος 1960-1990

Ο Εθνικός συμμετείχε ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της πρώτης Εθνικής από την ίδρυσή της κατηγορίας έως την περίοδο 1989-90, όταν υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Β΄ Εθνική. Κορυφαία στιγμή της ομάδας στην Α΄ Εθνική ήταν την σεζόν 1974-75 που τερμάτισε στην τέταρτη θέση, διεκδικώντας την έξοδό της στο κύπελλο UEFA. Δύο χρονιές τερμάτισε στην 5η θέση (1963, 1968) και άλλες δύο τερμάτισε στην 6η θέση (1961,1973). Την περίοδο 1988-89 κινδύνευσε με υποβιβασμό, όμως παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία λόγω της διεξαγωγής αγώνων μπαράζ με σκοπό την αύξηση των ομάδων της Α΄Εθνικής από 16 σε 18. Την επόμενη χρονιά όμως τερμάτισε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και δεν απέφυγε τον υποβιβασμό στη Β΄Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο Εθνικός κατά τη διάρκεια της τριακονταετίας που αγωνιζόταν ανελλιπώς στην Α Εθνική ανέδειξε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, ενώ ανέδειξε και δύο πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Ρομπέρτο Καλκαντέρα (1975) και τον Θανάση Ιντζόγλου (1977). Αγωνίστηκε επίσης και τέσσερις φορές στην ημιτελική φάση του κυπέλλου. Τελευταία του παρουσία σε ημιτελική φάση ήταν την περίοδο 1988-89.

Από την δεκαετία του 1990 ο Εθνικός εισήχθη σε μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Αν και πέτυχε την επιστροφή του στην Α΄ Εθνική τρεις φορές δεν κατάφερε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα. Τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην πρώτη εθνική ήταν την περίοδο 1998-99, που τερμάτισε στην τελευταία θέση χωρίς να καταφέρει να πετύχει ούτε μία νίκη. Στην συνέχεια ακολούθησε ένας αγωνιστικός κατήφορος με τον υποβιβασμό στην Γ΄ Εθνική την περίοδο 1999-2000 και τον υποβιβασμό στη Δ΄ Εθνική την περίοδο 2002-03. Το 2004 μέσω της συγχώνευσής του με τον Α.Ο. Μάνης, μετονομάστηκε σε Εθνικός ΟΦΠΦ Α.Ο. Μάνης και πέτυχε την επιστροφή του στην Γ΄ Εθνική. Μία χρονιά μετά, την περίοδο 2005-06 κερδίζει την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Την περίοδο 2009-10 φτάνει κοντά στην επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία όμως δεν καταφέρνει να διεκδικήσει θέση ανόδου στους αγώνες μπαράζ. Στο τέλος της επόμενης περιόδου τιμωρείται για πλαστογραφία με διοικηση Πιρουνια και υποβιβάζεται στη Δ΄ Εθνική. Το 2011 μετονομάστηκε σε Εθνικός Πειραιά 1923.[9] Αντιμετωπίζοντας σοβαρά διοικητικά προβλήματα δεν καταφέρνει να διατηρηθεί ούτε στην Δ΄ Εθνική και υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά.[10] Εκεί ξεκινά η αναγέννηση του συλλόγου με την διοίκηση του Α. Αγγελόπουλου να προσφέρει σιγουριά οικονομική, άνοδο στην Γ΄ Εθνική και επιστροφή στον ΟΦΠΦ.

Ο Εθνικάρας

Ο Γιάννης Μαντζουράνης (γεννηθείς το 1935) είναι ο γνωστότερος οπαδός όχι μόνο ανάμεσα στους φίλους του Εθνικού, αλλά και στους οπαδούς όλων των ομάδων. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία του σωματείου και κατά τα λεγόμενά του από το 1956 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 έχει παρακολουθήσει όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του, εκτός από 12. Τον πρώτο το 1973 λόγω του γάμου του και τους υπόλοιπους πολύ πρόσφατα, κατόπιν ρητής απαγόρευσης των γιατρών.

Είναι αγαπητός σε όλο το φίλαθλο κοινό για το φίλαθλο πνεύμα του και την γνωστή ιαχή «Εθνικάρα». Γι αυτόν γράφτηκε και τραγούδι το 1985 από τον Νίκο Καρβέλα.

Πηγή: Wikipedia.org

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Αύριο το τελευταίο χαρτί του Αστέρα-Κόντρα στον Εθνικό-Γνωριμία με τον ιστορικό αντίπαλο των Βυσσινί

Αύριο το τελευταίο χαρτί του Αστέρα-Κόντρα στον Εθνικό-Γνωριμία με τον ιστορικό αντίπαλο των Βυσσινί

Τον ιστορικό Εθνικό Πειραιώς αντιμετωπίζει αύριο ο Αστέρας. Στις 5μ.μ., οι Βυσσινί της Αμαλιάδας, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την άνοδο, ελπίζοντας σε μια νίκη, η οποία θα τους βάλει ξανά στο παιχνίδι της δεύτερης θέσης. Πρόκειται όμως για ένα παιχνίδι το οποίο και ο Εθνικός κυνηγάει για τους δικούς του λόγους, καθώς με δυο ισοπαλίες έχει ξεμείνει στη τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και με μια νέα απώλεια, θα χάσει σημαντικό έδαφος.

Ο Αστέρας, δεν θα έχει στο παιχνίδι αυτό τον τιμωρημένο Ματθαίο Μαρουκάκη, στο οποίο επιβλήθηκε ποινή τριών αγωνιστικών. Όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές είναι στη διάθεση του Θοδωρή Γάτζιου.

Από την άλλη πλευρά για τον Εθνικό,  εκτός αποστολής λόγω διαστρέμματος έμεινε ο Παυλάκης, όπως επίσης κι ο Κατίδης λόγω καρτών. Ο Νίκος Κουρμπανάς για την αυριανή αναμέτρηση επέλεξε τους: Βλάχο, Βουτσινά, Γερόλυμο, Γκέσιο, Δωματά, Κατσικοκέρη, Κρητικό, Κομνηνό, Κωνσταντίνου, Λεωνιδόπουλο, Μακρυγιάννη, Μάναλη, Micheel, Πεχλιβανίδη, Ρούσση, Στασινό, Σικαλιά, Σωπασή και Τεγούση.

Το παιχνίδι θα διευθύνει ο Κώστας Μπαλατσούκας από τη Θεσπρωτία. Βοηθοί του Μπαλατσούκα θα είναι οι Αντώνης Γκοτσόπουλος από την Αχαΐα και Νίκος Τσιλίκας από την Αιτωλοακαρνανία.

 

Γνωριμία με τον Εθνικό

Ο Εθνικός υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Πειραιώς, στα πρωταθλήματα της οποίας ήταν βασικός πρωταγωνιστής. To 1926, oι διοικούντες του Εθνικού βλέποντας τις διαρκώς ευνοϊκές διαιτησίες προς τον έτερο μεγάλο του Πειραιά, αποφάσισαν ν’ αποσχιστούν από την Πειραϊκή ένωση και να δημιουργήσουν δική τους λίγκα (με τον Ηρακλή, το Μοσχάτο κα τον ΠΟ Θύελλα), για να ξαναγυρίσουν όμως αργότερα.

Στο διάστημα που συμμετείχε κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Πειραιά, το 1928, 1929 και 1939, ενώ καταλάμβανε σχεδόν μόνιμα τη δεύτερη θέση τις υπόλοιπες περιόδους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στο πρωταθλήμα Πειραιά του 1929, ο Εθνικός ανακηρύχθηκε συμπρωταθλητής με τον Ολυμπιακό, αν και το παιχνίδι που θα έκρινε τον πρωταθλητή διακόπηκε από εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού στο 80′ και ενώ ο Εθνικός προηγούταν 2-1. Επίσης, στο πρωτάθλημα του 1935 που πρωταγωνιστούσαν ο Εθνικός και ο Ολυμπιακός δεν ολοκληρώθηκε επειδή η ΕΠΣΠ θεώρησε ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί, θεωρώντας ότι και οι δυο ομάδες θα φτάσουν στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Νότου, ανακηρύσσοντας τους ανεπίσημα αυτήν την φορά, πάλι συμπρωταθλητές.

 

Κυπελλούχος το 1933

Ο Εθνικός υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές των πρώτων πανελλήνιων πρωταθλημάτων της ΕΠΟ. Στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε την περίοδο 1927-28 συμμετείχε ως πρωταθλητής Πειραιά, χάνοντας τελικά το πρωτάθλημα από τον Άρη. Την επόμενη χρονιά (1928-29) κέρδισε πάλι τη συμμετοχή του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα όμως η διοργάνωση δεν διεξήχθη. Την περίοδο 1934-35 αναδείχθηκε πρωταθλητής του νότιου ομίλου, κερδίζοντας τη συμμετοχή του στον τελικό του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Άρη. Ο τελικός όμως δεν διεξήχθη με αιτιολογία την καλύτερη προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο, στερώντας έτσι από τον Εθνικό την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα.Σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του Εθνικού υπήρξε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1933, παίζοντας στον τελικό με τον Άρη σε δύο αγώνες. Η ομάδα αγωνίστηκε στο γήπεδο του Άρη αποσπώντας ισοπαλία 2-2, ενώ τον κέρδισε με 2-1 στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης. Η ενδεκάδα που κατέκτησε το τρόπαιο ήταν, Γιάννης Χέλμης, Βαγγέλης Χέλμης, Νίκος Τσιριτάκης, Δημήτρης Ζουρντός, Π.Τσιριτάκης, Δεληγιώργης, Κωνσταντουδάκης, Mπoυρλετίδης, Αλεξόπουλος, Λαπατός, Ζανιώτης. Σκόρερ για την ομάδα του Εθνικού στον επαναληπτικό ήταν ο Ι. Τσιριτάκης στο 54′ και ο Αλεξόπουλος στο 55′[4]

Πρωτάθλημα 1955-56

Ο Εθνικός εμφανίστηκε πάλι να πρωταγωνιστεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Από τις αρχές της δεκαετίας είχε αναλάβει πρόεδρος του ο μεγαλοβιομήχανος Δημήτρης Καρέλλας, δημιουργώντας μία ισχυρή ομάδα που έφτασε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της περιόδου 1955-56 να τερματίσει στη δεύτερη θέση έναν βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.[5] Ο Καρέλλας ήταν άνθρωπος μεγάλης οικονομικής ευχαίρειας και με φιλοδοξίες για τον Εθνικό, αλλά και λάτρης της νυχτερινής ζωής. Λέγεται μάλιστα ότι στα διάφορα κέντρα έδινε παραγγελίες με παραλλαγμένους τους στίχους του γνωστού τραγουδιού του Μητσάκη.[σημ. 1]

Πρωτάθλημα 1956-57

Την επόμενη χρονιά ο Εθνικός ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και προπορευόταν στη βαθμολογία τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό πλησίαζε. Τον Απρίλιο του 1957, ο πρόεδρος της ομάδας προσκάλεσε στον Πειραιά διεθνείς ποδοσφαιριστές της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας, που είχαν αποφασίσει να καταφύγουν στη δύση έπειτα από τη Σοβιετική εισβολή στη χώρα τους, για διεξαγωγή φιλικών αγώνων. Η πρόθεση του να εντάξει στην ομάδα του Εθνικού κορυφαίους Ούγγρους διεθνείς, όπως ο Φέρεντς Πούσκας και ο Σάντορ Κότσις, θορύβησε τις μεγάλες ομάδες του κέντρου που ζήτησαν από την ΕΠΟ την τιμωρία του Εθνικού. Ο Εθνικός κατηγορήθηκε τελικά ως «επαγγελματικό σωματείο» και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του πρωταθλήματος με αιτιολογία την «διεξαγωγή φιλικών αγώνων με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της αυτοεξόριστης εθνικής Ουγγαρίας».[6][7][8] Τελικά το πρωτάθλημα κατέληξε στον Ολυμπιακό, με έντονες τις διαμαρτυρίες των διοικούντων του Εθνικού και αιχμές για τους αντιπάλους τους.

Περίοδος 1960-1990

Ο Εθνικός συμμετείχε ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της πρώτης Εθνικής από την ίδρυσή της κατηγορίας έως την περίοδο 1989-90, όταν υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Β΄ Εθνική. Κορυφαία στιγμή της ομάδας στην Α΄ Εθνική ήταν την σεζόν 1974-75 που τερμάτισε στην τέταρτη θέση, διεκδικώντας την έξοδό της στο κύπελλο UEFA. Δύο χρονιές τερμάτισε στην 5η θέση (1963, 1968) και άλλες δύο τερμάτισε στην 6η θέση (1961,1973). Την περίοδο 1988-89 κινδύνευσε με υποβιβασμό, όμως παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία λόγω της διεξαγωγής αγώνων μπαράζ με σκοπό την αύξηση των ομάδων της Α΄Εθνικής από 16 σε 18. Την επόμενη χρονιά όμως τερμάτισε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και δεν απέφυγε τον υποβιβασμό στη Β΄Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο Εθνικός κατά τη διάρκεια της τριακονταετίας που αγωνιζόταν ανελλιπώς στην Α Εθνική ανέδειξε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, ενώ ανέδειξε και δύο πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Ρομπέρτο Καλκαντέρα (1975) και τον Θανάση Ιντζόγλου (1977). Αγωνίστηκε επίσης και τέσσερις φορές στην ημιτελική φάση του κυπέλλου. Τελευταία του παρουσία σε ημιτελική φάση ήταν την περίοδο 1988-89.

Από την δεκαετία του 1990 ο Εθνικός εισήχθη σε μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Αν και πέτυχε την επιστροφή του στην Α΄ Εθνική τρεις φορές δεν κατάφερε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα. Τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην πρώτη εθνική ήταν την περίοδο 1998-99, που τερμάτισε στην τελευταία θέση χωρίς να καταφέρει να πετύχει ούτε μία νίκη. Στην συνέχεια ακολούθησε ένας αγωνιστικός κατήφορος με τον υποβιβασμό στην Γ΄ Εθνική την περίοδο 1999-2000 και τον υποβιβασμό στη Δ΄ Εθνική την περίοδο 2002-03. Το 2004 μέσω της συγχώνευσής του με τον Α.Ο. Μάνης, μετονομάστηκε σε Εθνικός ΟΦΠΦ Α.Ο. Μάνης και πέτυχε την επιστροφή του στην Γ΄ Εθνική. Μία χρονιά μετά, την περίοδο 2005-06 κερδίζει την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Την περίοδο 2009-10 φτάνει κοντά στην επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία όμως δεν καταφέρνει να διεκδικήσει θέση ανόδου στους αγώνες μπαράζ. Στο τέλος της επόμενης περιόδου τιμωρείται για πλαστογραφία με διοικηση Πιρουνια και υποβιβάζεται στη Δ΄ Εθνική. Το 2011 μετονομάστηκε σε Εθνικός Πειραιά 1923.[9] Αντιμετωπίζοντας σοβαρά διοικητικά προβλήματα δεν καταφέρνει να διατηρηθεί ούτε στην Δ΄ Εθνική και υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά.[10] Εκεί ξεκινά η αναγέννηση του συλλόγου με την διοίκηση του Α. Αγγελόπουλου να προσφέρει σιγουριά οικονομική, άνοδο στην Γ΄ Εθνική και επιστροφή στον ΟΦΠΦ.

Ο Εθνικάρας

Ο Γιάννης Μαντζουράνης (γεννηθείς το 1935) είναι ο γνωστότερος οπαδός όχι μόνο ανάμεσα στους φίλους του Εθνικού, αλλά και στους οπαδούς όλων των ομάδων. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία του σωματείου και κατά τα λεγόμενά του από το 1956 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 έχει παρακολουθήσει όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του, εκτός από 12. Τον πρώτο το 1973 λόγω του γάμου του και τους υπόλοιπους πολύ πρόσφατα, κατόπιν ρητής απαγόρευσης των γιατρών.

Είναι αγαπητός σε όλο το φίλαθλο κοινό για το φίλαθλο πνεύμα του και την γνωστή ιαχή «Εθνικάρα». Γι αυτόν γράφτηκε και τραγούδι το 1985 από τον Νίκο Καρβέλα.

Πηγή: Wikipedia.org

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων