Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022
21.8 C
Pýrgos

Βαρθολομιό και Σκουροχώρι ένωσαν τις δυνάμεις τους

spot_img

Επιτυχής και δημιουργική υπήρξε η συνεργασία δυο σχολείων της Ηλείας που υλοποιούν προγράμματα ERASMUS+.Το Μουσικό Σχολείο Βαρθαλομιού και ο Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου εμπνεύστηκαν από τη Μουσική και την Αρχαία Ολυμπία.

Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού εκπονεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο SMILE:Sea and Music in Intercultural Lifelong Education. Είναι μια συνεργασία μεταξύ 5 χωρών: της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας , της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.Πραγματεύεται το πώς η Μουσική και η Θάλασσα φέρνουν κοντά ανθρώπους και έθνη. Η Μουσική είναι μαζί με τα Μαθηματικά οι Παγκόσμιες γλώσσες που διαπερνούν τη φυσική γλώσσα, τα πολιτικά και θρησκευτικά σύνορα και όρια. Από την άλλη μεριά η Θάλασσα διευκολύνει τη μεταφορά ιδεών, συνηθειών, κουλτούρας και πολιτισμών και ενώνει χώρες και λαούς.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται με μαθητές διαφορετικών χωρών, πεποιθήσεων και πολιτισμών. Καλλιεργείται η έννοια του Ευρωπαίου Πολίτη και γίνεται κατανοητό ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανάγκες με τους εταίρους μας. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε: η Ευρώπη της συνεργασίας, της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Το Δημοτικό σχολείο Σκουροχωρίου με τη σειρά του εκπονεί πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο School is The Flame και με θέμα τη σχολική αποτυχία και τη σχολική διαρροή. Στόχος του προγράμματος είναι εμπνεόμενοι από τις Ολυμπιακές αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους σε όλη την Υφήλιο να σχεδιαστεί ένας οδηγός σπουδών για το Δημοτικό σχολείο όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, τη μουσική, τον χορό και μέσα από δραστηριότητες έξω από τις διδακτικές αίθουσες.

Τα δύο σχολεία της Ηλείας συνεργάστηκαν για να πετύχουν τους κοινούς τους σκοπούς και για να διαδώσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους στην τοπική κοινωνία της Ηλείας.

Μικροί και μεγάλοι μαθητές, Έλληνες, Κύπριοι, Ισπανοί, Ιταλοί και Πορτογάλοι συναντήθηκαν στις 27 Μαρτίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού όπου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της μουσικής κυρίας Αδαμοπούλου Γεωργίας βίωσαν Μουσικοκινητικές Δράσεις μέσα στον κύκλο. Ο κύκλος είναι αυτός που δίνει ζωντάνια στο σώμα και βάζει στην ψυχή την ιδέα της ομορφιάς και της ευρυθμίας, αναπτύσσοντας έτσι τις αισθητικές τάσεις.

Την επόμενη μέρα συναντήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία, και συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων  του νέου δημαρχείου, για να παρουσιάσουν την αναπαράσταση της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και των αρχαίων αγωνισμάτων.  “Οι δρόμοι της φωτιάς” του Βαγγέλη Παπαθανασίου έντυσαν μελωδικά το ταξίδι  πίσω στον χρόνο… Οι 3 Μουσικοκινητικοί Σχεδιασμοί που ακολούθησαν, έγιναν η γέφυρα που ένωσαν  το παρελθόν με το παρόν.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον  αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιο Δεββέ για την παραχώρηση του χώρου και τη στήριξη του.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα