• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Βασίλης Νιπεργιάλης: «Πιθανό τα επόμενα χρόνια να τεθούμε αντίπαλοι με τον Κόροιβο»

Βασίλης Νιπεργιάλης: «Πιθανό τα επόμενα χρόνια να τεθούμε αντίπαλοι με τον Κόροιβο»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Βασίλης Νιπεργιάλης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο basket.gr. Μια συνέντευξη, στην οποία περιγράφει πώς  «κουβέντα στην κουβέντα», κάποιοι φίλοι τον έπεισαν να δημιουργήσει μια ομάδα μπάσκετ με ντόπιους παίκτες, καλύπτοντας ένα κενό το οποίο είχε αφήσει ο Κόροιβος με την άνοδό του στη Basket League. Μίλησε για τον εαυτό του, για το πώς αντιμετώπισε την προπονητική, τις φιλοδοξίες του οι οποίες εκπληρώθηκαν με τον Κόροιβο και την άνοδο στη Basket League, αλλά και για το όραμα που έχει για το ηλειακό μπάσκετ. Ένα ηλειακό μπάσκετ το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο, με τον ΑΣΣ Αμαλιάδας να έρχεται να συνδυάσει αφενός την πρωταγωνιστική πορεία στις εθνικές κατηγορίες, αφετέρου την ανάδειξη νέων παικτών από την περιοχή.

Ας δούμε αυτά που είπε ο Βασίλης Νιπεγιάλης αναλυτικά:

 

-Κόουτς κατά πόσο σε έχει επηρεάσει το δεύτερο lockdown τόσο στο αθλητικό κομμάτι, όσο και στο κύριο κομμάτι εργασίας σου που είναι η εστίαση;

«Σίγουρα η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν κάτι που το περιμέναμε, βάση των κρουσμάτων που ανέβαιναν πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Βέβαια το περιμέναμε λίγο αργότερα, είναι η αλήθεια. Το περιμέναμε λίγο αργότερα από την περίοδο που είχαμε υπολογίσει. Από εκεί και πέρα σίγουρα επηρέασε γιατί μη ξεχνάμε ότι οι αθλητές έρχονται από μια εξάμηνη αποχή, από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου, οπότε ήταν δύσκολο να επανέλθουν στην κανονική κατάσταση. Οπότε τώρα, μια νέα διακοπή πάει όλο αυτό το προπονητικό πρόγραμμα πολύ πίσω. Από εκεί και πέρα,  στο αγωνιστικό κομμάτι εμείς δε μπορώ να πω ότι είχαμε βρει τον ρυθμό που θέλαμε. Ήμασταν πάντως σε κατάσταση βελτίωσης από παιχνίδι σε παιχνίδι και ειδικά μετά το δεύτερο παιχνίδι με τον Ήφαιστο Αιγίου που δείξαμε σαφή σημάδια βελτίωσης. Κάναμε και το ρεπό μας. Η διακοπή μας βρίσκει σε ένα σημείο που ψάχναμε να βρούμε τα πατήματα μας, τα είχαμε βρει και θέλαμε να βελτιωθούμε.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το κομμάτι της εστίασης το γνωρίζετε όλοι είναι το πιο ταλαιπωρημένο κομμάτι αυτής την πανδημίας. Έχει στοχευθεί άδικα από την πρώτη στιγμή. Ίσως είναι και το Νο1 σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αυτό έχει καταρριφθεί μέσα από τα νούμερα, όχι από εμάς. Δηλαδή η εστίαση άνοιξε από τις 20 Μαΐου έως τέλος Ιουλίου που λειτουργούσαν όλα κανονικά, τα κρούσματα ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Όταν άνοιξαν τα σύνορα είδαμε όλοι τι έγινε. Και πάλι τώρα που πήγε να στοχεύθει η εστίαση και να γίνει ένα lockdown μερικό, είδαμε τι έγινε στην εστίαση και μαζί και στον αθλητισμό, που μπορώ να πω αμέσως μετα την εστίαση, ο επόμενος στόχος είναι ο αθλητισμός. Και πάλι βλέπω όμως οτι δεν τους βγαίνει αυτό το σενάριο, γιατί βλέπουμε τα κρούσματα να εξακολουθούν να ανεβαίνουν επικίνδυνα δεν είναι έτσι απλή αυτή η εξήγηση. Αυτή η εξήγηση είναι ότι τη δίνουν οι λοιμωξιολόγοι, δεν είναι ότι τη δίνουν οι πολιτικοί, ούτε εμείς ούτε ο καθένας. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θέλει σοφές αποφάσεις και σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Τώρα το να στοχεύουμε είτε την εστίαση, είτε τον αθλητισμό, είτε κάποιο άλλο κομμάτι της κοινωνίας είναι παρα πολύ άδικο.
Θα πω ένα απλό παράδειγμα. Στην εστίαση, το όριο των μαγαζιών ήταν συνήθως περίπου τα πενήντα η εβδομήντα άτομα, φανταστείτε ένα απλό λεωφορείο στην Αθήνα πόσα άτομα μεταφέρει την κάθε στιγμή, βάλτε επι πόσα δρομολόγια γίνονται την ημέρα, βάλτε έναν συρμό του μετρό και θα καταλάβετε όλοι ότι δεν είναι καλό να ρίχνουμε ευθύνες πουθενά. Καλό είναι να βρούμε τη λύση και να δούμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα».

 

-Πως σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις τον ΑΣΣ Αμαλιάδας;

«Τα αρχικά του συλλόγου προέρχονται από τις λέξεις Αθλητικός Σύλλογος Σφήκα Αμαλιάδας. Τα αρχικά είναι ΑΣΣ Αμαλιάδας και επειδή εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην κοινωνία αλλά και την πόλη από την οποία προερχόμαστε χρησιμοποιούμε τα αρχικά και το Αμαλιάδα. Από εκεί και πέρα, η ιδέα δεν ήταν δική μου, ήταν ιδέα φίλων. Εγώ μετά και τη μεγάλη επιτυχία με τον Κόροιβο και την άνοδο στην Α1 εθνική κατηγορία μπορώ να πω ότι είχα εκπληρώσει έτσι ένα μεγάλο μέρος των ονείρων που είχαν να κάνουν με τη ιδιότητα μου ως προπονητής. Με δεδομένο πάντα ότι εγώ έχω ξεκάθαρή στάση, ότι δεν μπορώ να φύγω από την Αμαλιάδα, γιατί εδώ είναι η έδρα μου και επιχειρήσεις μου και οποιαδήποτε μετακίνηση ήταν αδύνατη από το μέρος το οποίο ζω. Οπότε είχα εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ονείρων μου προπονητικά, με την άνοδο από τις εθνικές κατηγορίες στην Α1 εθνική κατηγορία. Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα μέσα το μεράκι. Διάφοροι φίλοι θέλησαν να φτιάξουμε ένα καινούριο σωματείο, το οποίο θα έδινε αφενός μεγάλη βάση στις ακαδημίες που έχουμε, «Τα Αστέρια Αμαλιάδας» και αφετέρου να κάνουμε μια ομάδα με ντόπια παιδιά, από τη στιγμή που το μπάσκετ στην Αμαλιάδα είχε γίνει μόνο επαγγελματικό, και να δώσουμε την ευκαιρία στα Ηλειοτόπουλα να δείξουν και αυτά την αξία τους και να είναι στον μπασκετικό χάρτη (να σημειώσω εδώ ότι είμαστε σωματείο που ανήκουμε στα λίγα, στο 5% για τα οποία μιλά ο Λευτέρης Αυγενάκης και ότι έχουμε ελεγχθεί και αναγνωριστεί επίσημα στο μητρώο σωματείων, καθώς και ότι 13 από τους 17 αθλητές μας είναι Ηλείοι). Έτσι κουβέντα στην κουβέντα κάποιοι άνθρωποι με έπεισαν και ξεκινήσαμε και κάνουμε αυτή την προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια».

 

-Φήμες θέλουν να μην έφυγες με τον καλύτερο τρόπο από τον Κόροιβο, ισχύει αυτό;

«Με τον Κόροιβο εκπλήρωσα το μεγαλύτερο μέρος των ονείρων που είχα κάνει. Από εκεί και πέρα, όταν απογοητευθείς από κάτι που αγαπάς οπωσδήποτε αυτό το πράγμα πονάει και δεν αισθάνεσαι καλά. Ειδικότερα όταν αυτό προέρχεται από μια παρέα χρόνων που αντιμετωπίσαμε μαζί δύσκολες καταστάσεις, που περάσαμε μαζί απ’ όλα τα στάδια στο μπάσκετ, καταλαβαίνετε ότι νιώθω μια πικρία. Το ότι δεν έφυγα με τον καλύτερο τρόπο δεν είναι αλήθεια. Ήταν ότι υπήρξε ασυμφωνία στο πως πρέπει να είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα στον Κόροιβο έπρεπε να είναι παιδιά από την περιοχή, από τα παιδιά που αποτελούσαν τον… κορμό της ανόδου εκείνης της εποχής. Και αυτά είναι παιδιά, όπως ο Σάκης Καρύδας, ο Πέτρος Νοέας, ο Νίκος Κακλαμάνος είναι παντρεμένα στην Αμαλιάδα και εκείνη την εποχή αλλά και τώρα μένουν στην Αμαλιάδα. Εγώ ήθελα να κρατήσω εκείνα τα παιδιά, ήθελα να φτιάξω μια βάση με παιδιά δικά μας από την περιοχή. Εγώ δεν έβλεπα μόνο την επόμενη μέρα στην Α1. Έλεγα ότι ακόμα και αν δεν το μεταφέρουμε να έχουμε την ομάδα στην Α1 και την επόμενη χρονιά και την παρά επόμενη θα ήταν εύκολο να επανέλθουμε με πιο γερές βάσεις. Εκείνη τη στιγμή υπήρχε μια διαφωνία, ότι όλοι ήθελαν ένα μοντέλο γρήγορο, ένα μοντέλο το οποίο έπρεπε να φτιαχτεί εκείνη τη στιγμή και ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Υπήρχε μια διαφωνία. Δεν τους κρατάω κακία, δεν είναι κάτι. Πιστεύω ότι εγώ στο μυαλό μου έτσι όπως το είχα σχεδιάσει, ο δρόμος που είχα προτείνει, γιατί ο Κόροιβος ήταν μια ομάδα χωρίς χρέη χωρίς υποχρεώσεις, ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να υπάρχει υγεία στο κομμάτι του Κοροίβου για πολλά χρόνια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εκείνος ήταν ο σωστός ο δρόμος και πιστεύω ότι μέσα από τα χρόνια που περνούν πείθομαι ότι είχα δίκαιο εκείνη τη στιγμή».

 

-Είπατε τη λέξη παρέα, υπάρχουν ακόμα επαφές με εκείνη την παρέα;

«Όχι! Δεν υπάρχουν επαφές. Εκείνη η παρέα για εμένα τελείωσε εκείνο το βράδυ που ζήσαμε αυτό το όνειρο με την Καβάλα. Από εκεί και πέρα την επόμενη μέρα είδα και κατάλαβα ότι εκείνοι οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά από ότι σκέφτομαι εγώ. Εγώ δεν άλλαξα τρόπο σκέψης. Διατήρησα τον τρόπο σκέψης που είχα και έχω ακόμα και τώρα και όχι δεν υπάρχει αυτή η παρέα, εγώ τουλάχιστον δεν είμαι μέλος της».

 

-Πως έπεισες τον Πέτρο Νοέα να έρθει στον ΑΣΣ Αμαλιάδας και να παίξει Γ’ Εθνική;

«Με τον Πέτρο όπως και με όλα τα παιδιά τις χρονιές 2012-2013, 2013-2014 διατηρώ φιλικές σχέσεις. Πραγματικές φιλικές σχέσεις, όχι μόνο στο παρκέ αλλά και έξω από αυτό. Πιστεύω ότι ο Πέτρος είναι μια παρά πολύ καλή επιλογή. Ακόμα και με αυτό το lockdown με δικαιώνει στην πρόταση που του έκανα το καλοκαίρι ότι θα ήταν μια χρόνια δύσκολη και θα ήταν προτιμότερο να είναι κοντά στο σπίτι του και να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση από κοντά. Πέρα από αυτό ο Πέτρος πείστηκε στο όραμα που έχει αυτή η ομάδα, στις γερές βάσεις που έχει αυτή η ομάδα και στη φερεγγυότητα που έχει αυτή η ομάδα. όσο φίλοι και να είμαστε με τον Πέτρο δεν θα τον έπειθα να γίνει μέλος της ομάδας. Η φιλία έτσι και αλλιώς δεν σταματάει με το αν είσαι αθλητής της ομάδα μου ή όχι. Ο Πέτρος είδε ζύγισε και πήρε την καλύτερη επιλογή και έχουμε δρόμο μπροστά μας. το είχα πει και στην συνέντευξη τύπου, ξέρουμε αυτόν τον δρόμο και εγώ και ο Πέτρος και είμαστε έτοιμοι να τον διαβούμε».

 

-Ίσως και να ήρθε και για τον Βασίλη Νιπεργιάλη;
«Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος εγώ δεν μπορώ να το πω».

 

-Έχεις στεφτεί ένα τοπικό ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΣΣΑ και Κόροιβο;
«Εγώ αυτό που ήθελα να κάνω με τον Κόροιβο, δηλαδή να πάρω την ομάδα από τις τοπικές κατηγορίες της Ηλίας και να τις φέρω στα… σαλόνια της Α1, το κατάφερα. Από εκεί και πέρα δεν νιώθω κάτι άλλο του τύπου να αντιμετωπίσω τον Κόροιβο ή κάτι άλλο. Πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να τεθούμε και αντίπαλοι. Δεν είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, θα είναι ένας αντίπαλος όπως όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς και ως αθλητές και ως προπονητές. Δεν νομίζω ότι αποκτά καμία ιδιαίτερη σημασία. Ο ΑΣΣ Αμαλιάδας έχει το δικό του δρόμο είναι ο δρόμος ο οποίος πρέπει να είναι παράλληλος, ο οποίος πρέπει να είναι απέναντι στον Κόροιβο ή δίπλα. Αν είναι να έρθει αυτό το παιχνίδι ας έρθει όπως θα αντιμετωπίσουμε όλα τα παιχνίδια».

 

-Οι στόχοι του ΑΣΣ Αμαλιάδας  ποιοι είναι;
«Εμείς πρώτα από όλα θέλουμε και πρέπει να πατήσουμε στα πόδια μας και να έχουμε τη λειτουργεία και την αγάπη αυτή που μας δείχνουν και μας στηρίζουν. Να έχουμε αυτή την αγάπη που μας δείχνει ο κόσμος και από εκεί και πέρα με τον σωστό τρόπο λειτουργείας έρχονται και οι άνοδοι, έρχονται και μεγαλύτερες κατηγορίες, έρχονται και καλύτερα πράγματα. Εμείς για όσους γνωρίζουν είναι πολύ δύσκολο να φύγει μια ομάδα από την Ένωση της ΕΣΚΑ-Η, είναι μία από τις μεγαλύτερες Ενώσεις της Ελλάδας με πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Δεν ήταν εύκολο να κάνουμε δυο συνεχόμενες ανόδους σε ισάριθμα χρόνια. Από εκεί και πέρα όταν έχει πρόγραμμα, όταν έχεις σωστές βάσεις, όσο είσαι οικονομικά φερέγγυος, που εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή, να πω ότι έχουμε εξοφλήσει και το μήνα Οκτώβριο, όλα τα παιδιά είναι ευχαριστημένα με τη συνεργασία μας, είναι πολύ φυσικό τα επόμενα χρόνια να δούμε τον ΑΣΣΑ σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Είναι μια εξέλιξη, η οποία θα έρθει από μόνη της χωρίς να πιεστούμε, χωρίς να πούμε ότι πρέπει να το κάνουμε. Με πίστη στο πλάνο μας πιστεύω ότι θα έρθει».

 

-Πως πιστεύεις ότι θα εξελιχθούν τα πρωταθλήματα από εδώ και στο εξής;
«Πρέπει να δούμε με ρεαλισμό αυτήν την κατάσταση. Να μην κρυφτούμε πίσω από τα προβλήματα  αλλά να πάρουμε τολμηρές και καίριες αποφάσεις. Εγώ δεν πιστεύω, ότι σε πρώτη φάση θα επανέλθουμε στο τέλος του Νοέμβρη, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Βλέπετε καθημερινά ότι η κατάσταση δεν πηγαίνει προς το καλύτερο αλλά τείνει προς το χειρότερο. Από εκεί και πέρα επειδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι εθνικές κατηγορίες, αλλά και από τοπικές κατηγορίες απασχολούν μεγάλο αριθμό προπονητών και αθλητών, οι οποίοι συμπληρώνουν τα προς το ζην από αυτό το αγαπημένο τους χόμπι, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή. Τα σενάρια για εμένα είναι τρία. Το καλό, είναι να ξεκινήσουμε, που εγώ δεν το βλέπω, το δεύτερο σενάριο είναι ότι αυτή η κατάσταση θα πάει πιο πίσω, πιο πίσω όμως μέχρι πότε; Μέχρι πότε  αντέχουν τα πρωταθλήματα και θέλουν οι ομάδες και οι προπονητές και οι παράγοντες να ολοκληρωθεί αυτό το πρωτάθλημα; Και το χειρότερο σενάριο για εμένα είναι ότι αν αυτή η κατάσταση εξακολουθήσει και φτάσουμε στα περσινά επίπεδα, με δεδομένο ότι έχουν γίνει πολύ λίγες αγωνιστικές σε όλα τα πρωταθλήματα κινδυνεύουμε και με ακύρωση της χρονιάς. Δεν μπορεί να αναγκάσουμε τους αθλητές μέσα σε δυο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο να παίξουν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα μέσα σε λίγες μέρες είναι από τη φύση του αδύνατο. Θέλει έναν διάλογο απ’ όλους, πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι, παράγοντες, προπονητές, αθλητές, να δούμε το πρόβλημα, να μην κρυφτούμε τώρα και περιμένουμε. Να πούμε ποιο δρόμο θέλουμε, ποιον θα προτιμούσαμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε σε πρώτη φάση, αν η πολιτεία δώσει παράταση να διακοπούν τα πρωταθλήματα μέχρι τον Γενάρη-Φλεβάρη και ν’ αρχίσουν ξανά τον Μάρτιο. Δεν μπορούμε να έχουμε τις ομάδες και τους αθλητές ομήρους σε μια κατάσταση εβδομαδιαία, να λέμε τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο, ένας σχεδιασμός. Ξέρω είναι δύσκολη εποχή όμως κάποιος πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Όσον αφορά την Α2, που για εμένα είναι η βιτρίνα της ΕΟΚ και του μπάσκετ μετά την Basket League, πιστεύω ότι εκεί πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια. Τα πράγματα εκεί είναι επαγγελματικά. Πιστεύω ότι αν βοηθηθούν τα σωματεία στο θέμα των τεστ και υπάρξει μια οικονομική βοήθεια, θεωρώ ότι μπορεί να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο γιατί εκεί μιλάμε για αθλητές που είναι κατά βάση επαγγελματίες, οπότε είναι κρίμα να μην γίνει το πρωτάθλημα στην Α2 Εθνική».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Παραίτηση…

Δήλωση παραίτησης από τη θέση Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης. Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, Τις τελευταίες μέρες διαδίδονται ανυπόστατες φήμες που αναφέρονται στο …

Παραιτήθηκε από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Ήλιδας ο Σπύρος Λαμπρινός

Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διαφάνειας του Δήμου Ήλιδας, γνωστοποίησε στα social media ο Σπύρος …

60χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στον”Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας”

Την τελευταία του πνοή σύμφωνα με πληροφορίες άφησε ένας άνδρας 60 ετών, καθώς φέρεται να συμμετείχε στον “Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας”. …

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Βασίλης Νιπεργιάλης: «Πιθανό τα επόμενα χρόνια να τεθούμε αντίπαλοι με τον Κόροιβο»

Βασίλης Νιπεργιάλης: «Πιθανό τα επόμενα χρόνια να τεθούμε αντίπαλοι με τον Κόροιβο»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Βασίλης Νιπεργιάλης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο basket.gr. Μια συνέντευξη, στην οποία περιγράφει πώς  «κουβέντα στην κουβέντα», κάποιοι φίλοι τον έπεισαν να δημιουργήσει μια ομάδα μπάσκετ με ντόπιους παίκτες, καλύπτοντας ένα κενό το οποίο είχε αφήσει ο Κόροιβος με την άνοδό του στη Basket League. Μίλησε για τον εαυτό του, για το πώς αντιμετώπισε την προπονητική, τις φιλοδοξίες του οι οποίες εκπληρώθηκαν με τον Κόροιβο και την άνοδο στη Basket League, αλλά και για το όραμα που έχει για το ηλειακό μπάσκετ. Ένα ηλειακό μπάσκετ το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο, με τον ΑΣΣ Αμαλιάδας να έρχεται να συνδυάσει αφενός την πρωταγωνιστική πορεία στις εθνικές κατηγορίες, αφετέρου την ανάδειξη νέων παικτών από την περιοχή.

Ας δούμε αυτά που είπε ο Βασίλης Νιπεγιάλης αναλυτικά:

 

-Κόουτς κατά πόσο σε έχει επηρεάσει το δεύτερο lockdown τόσο στο αθλητικό κομμάτι, όσο και στο κύριο κομμάτι εργασίας σου που είναι η εστίαση;

«Σίγουρα η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν κάτι που το περιμέναμε, βάση των κρουσμάτων που ανέβαιναν πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Βέβαια το περιμέναμε λίγο αργότερα, είναι η αλήθεια. Το περιμέναμε λίγο αργότερα από την περίοδο που είχαμε υπολογίσει. Από εκεί και πέρα σίγουρα επηρέασε γιατί μη ξεχνάμε ότι οι αθλητές έρχονται από μια εξάμηνη αποχή, από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου, οπότε ήταν δύσκολο να επανέλθουν στην κανονική κατάσταση. Οπότε τώρα, μια νέα διακοπή πάει όλο αυτό το προπονητικό πρόγραμμα πολύ πίσω. Από εκεί και πέρα,  στο αγωνιστικό κομμάτι εμείς δε μπορώ να πω ότι είχαμε βρει τον ρυθμό που θέλαμε. Ήμασταν πάντως σε κατάσταση βελτίωσης από παιχνίδι σε παιχνίδι και ειδικά μετά το δεύτερο παιχνίδι με τον Ήφαιστο Αιγίου που δείξαμε σαφή σημάδια βελτίωσης. Κάναμε και το ρεπό μας. Η διακοπή μας βρίσκει σε ένα σημείο που ψάχναμε να βρούμε τα πατήματα μας, τα είχαμε βρει και θέλαμε να βελτιωθούμε.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το κομμάτι της εστίασης το γνωρίζετε όλοι είναι το πιο ταλαιπωρημένο κομμάτι αυτής την πανδημίας. Έχει στοχευθεί άδικα από την πρώτη στιγμή. Ίσως είναι και το Νο1 σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αυτό έχει καταρριφθεί μέσα από τα νούμερα, όχι από εμάς. Δηλαδή η εστίαση άνοιξε από τις 20 Μαΐου έως τέλος Ιουλίου που λειτουργούσαν όλα κανονικά, τα κρούσματα ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Όταν άνοιξαν τα σύνορα είδαμε όλοι τι έγινε. Και πάλι τώρα που πήγε να στοχεύθει η εστίαση και να γίνει ένα lockdown μερικό, είδαμε τι έγινε στην εστίαση και μαζί και στον αθλητισμό, που μπορώ να πω αμέσως μετα την εστίαση, ο επόμενος στόχος είναι ο αθλητισμός. Και πάλι βλέπω όμως οτι δεν τους βγαίνει αυτό το σενάριο, γιατί βλέπουμε τα κρούσματα να εξακολουθούν να ανεβαίνουν επικίνδυνα δεν είναι έτσι απλή αυτή η εξήγηση. Αυτή η εξήγηση είναι ότι τη δίνουν οι λοιμωξιολόγοι, δεν είναι ότι τη δίνουν οι πολιτικοί, ούτε εμείς ούτε ο καθένας. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θέλει σοφές αποφάσεις και σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Τώρα το να στοχεύουμε είτε την εστίαση, είτε τον αθλητισμό, είτε κάποιο άλλο κομμάτι της κοινωνίας είναι παρα πολύ άδικο.
Θα πω ένα απλό παράδειγμα. Στην εστίαση, το όριο των μαγαζιών ήταν συνήθως περίπου τα πενήντα η εβδομήντα άτομα, φανταστείτε ένα απλό λεωφορείο στην Αθήνα πόσα άτομα μεταφέρει την κάθε στιγμή, βάλτε επι πόσα δρομολόγια γίνονται την ημέρα, βάλτε έναν συρμό του μετρό και θα καταλάβετε όλοι ότι δεν είναι καλό να ρίχνουμε ευθύνες πουθενά. Καλό είναι να βρούμε τη λύση και να δούμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα».

 

-Πως σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις τον ΑΣΣ Αμαλιάδας;

«Τα αρχικά του συλλόγου προέρχονται από τις λέξεις Αθλητικός Σύλλογος Σφήκα Αμαλιάδας. Τα αρχικά είναι ΑΣΣ Αμαλιάδας και επειδή εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην κοινωνία αλλά και την πόλη από την οποία προερχόμαστε χρησιμοποιούμε τα αρχικά και το Αμαλιάδα. Από εκεί και πέρα, η ιδέα δεν ήταν δική μου, ήταν ιδέα φίλων. Εγώ μετά και τη μεγάλη επιτυχία με τον Κόροιβο και την άνοδο στην Α1 εθνική κατηγορία μπορώ να πω ότι είχα εκπληρώσει έτσι ένα μεγάλο μέρος των ονείρων που είχαν να κάνουν με τη ιδιότητα μου ως προπονητής. Με δεδομένο πάντα ότι εγώ έχω ξεκάθαρή στάση, ότι δεν μπορώ να φύγω από την Αμαλιάδα, γιατί εδώ είναι η έδρα μου και επιχειρήσεις μου και οποιαδήποτε μετακίνηση ήταν αδύνατη από το μέρος το οποίο ζω. Οπότε είχα εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ονείρων μου προπονητικά, με την άνοδο από τις εθνικές κατηγορίες στην Α1 εθνική κατηγορία. Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα μέσα το μεράκι. Διάφοροι φίλοι θέλησαν να φτιάξουμε ένα καινούριο σωματείο, το οποίο θα έδινε αφενός μεγάλη βάση στις ακαδημίες που έχουμε, «Τα Αστέρια Αμαλιάδας» και αφετέρου να κάνουμε μια ομάδα με ντόπια παιδιά, από τη στιγμή που το μπάσκετ στην Αμαλιάδα είχε γίνει μόνο επαγγελματικό, και να δώσουμε την ευκαιρία στα Ηλειοτόπουλα να δείξουν και αυτά την αξία τους και να είναι στον μπασκετικό χάρτη (να σημειώσω εδώ ότι είμαστε σωματείο που ανήκουμε στα λίγα, στο 5% για τα οποία μιλά ο Λευτέρης Αυγενάκης και ότι έχουμε ελεγχθεί και αναγνωριστεί επίσημα στο μητρώο σωματείων, καθώς και ότι 13 από τους 17 αθλητές μας είναι Ηλείοι). Έτσι κουβέντα στην κουβέντα κάποιοι άνθρωποι με έπεισαν και ξεκινήσαμε και κάνουμε αυτή την προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια».

 

-Φήμες θέλουν να μην έφυγες με τον καλύτερο τρόπο από τον Κόροιβο, ισχύει αυτό;

«Με τον Κόροιβο εκπλήρωσα το μεγαλύτερο μέρος των ονείρων που είχα κάνει. Από εκεί και πέρα, όταν απογοητευθείς από κάτι που αγαπάς οπωσδήποτε αυτό το πράγμα πονάει και δεν αισθάνεσαι καλά. Ειδικότερα όταν αυτό προέρχεται από μια παρέα χρόνων που αντιμετωπίσαμε μαζί δύσκολες καταστάσεις, που περάσαμε μαζί απ’ όλα τα στάδια στο μπάσκετ, καταλαβαίνετε ότι νιώθω μια πικρία. Το ότι δεν έφυγα με τον καλύτερο τρόπο δεν είναι αλήθεια. Ήταν ότι υπήρξε ασυμφωνία στο πως πρέπει να είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα στον Κόροιβο έπρεπε να είναι παιδιά από την περιοχή, από τα παιδιά που αποτελούσαν τον… κορμό της ανόδου εκείνης της εποχής. Και αυτά είναι παιδιά, όπως ο Σάκης Καρύδας, ο Πέτρος Νοέας, ο Νίκος Κακλαμάνος είναι παντρεμένα στην Αμαλιάδα και εκείνη την εποχή αλλά και τώρα μένουν στην Αμαλιάδα. Εγώ ήθελα να κρατήσω εκείνα τα παιδιά, ήθελα να φτιάξω μια βάση με παιδιά δικά μας από την περιοχή. Εγώ δεν έβλεπα μόνο την επόμενη μέρα στην Α1. Έλεγα ότι ακόμα και αν δεν το μεταφέρουμε να έχουμε την ομάδα στην Α1 και την επόμενη χρονιά και την παρά επόμενη θα ήταν εύκολο να επανέλθουμε με πιο γερές βάσεις. Εκείνη τη στιγμή υπήρχε μια διαφωνία, ότι όλοι ήθελαν ένα μοντέλο γρήγορο, ένα μοντέλο το οποίο έπρεπε να φτιαχτεί εκείνη τη στιγμή και ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Υπήρχε μια διαφωνία. Δεν τους κρατάω κακία, δεν είναι κάτι. Πιστεύω ότι εγώ στο μυαλό μου έτσι όπως το είχα σχεδιάσει, ο δρόμος που είχα προτείνει, γιατί ο Κόροιβος ήταν μια ομάδα χωρίς χρέη χωρίς υποχρεώσεις, ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να υπάρχει υγεία στο κομμάτι του Κοροίβου για πολλά χρόνια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εκείνος ήταν ο σωστός ο δρόμος και πιστεύω ότι μέσα από τα χρόνια που περνούν πείθομαι ότι είχα δίκαιο εκείνη τη στιγμή».

 

-Είπατε τη λέξη παρέα, υπάρχουν ακόμα επαφές με εκείνη την παρέα;

«Όχι! Δεν υπάρχουν επαφές. Εκείνη η παρέα για εμένα τελείωσε εκείνο το βράδυ που ζήσαμε αυτό το όνειρο με την Καβάλα. Από εκεί και πέρα την επόμενη μέρα είδα και κατάλαβα ότι εκείνοι οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά από ότι σκέφτομαι εγώ. Εγώ δεν άλλαξα τρόπο σκέψης. Διατήρησα τον τρόπο σκέψης που είχα και έχω ακόμα και τώρα και όχι δεν υπάρχει αυτή η παρέα, εγώ τουλάχιστον δεν είμαι μέλος της».

 

-Πως έπεισες τον Πέτρο Νοέα να έρθει στον ΑΣΣ Αμαλιάδας και να παίξει Γ’ Εθνική;

«Με τον Πέτρο όπως και με όλα τα παιδιά τις χρονιές 2012-2013, 2013-2014 διατηρώ φιλικές σχέσεις. Πραγματικές φιλικές σχέσεις, όχι μόνο στο παρκέ αλλά και έξω από αυτό. Πιστεύω ότι ο Πέτρος είναι μια παρά πολύ καλή επιλογή. Ακόμα και με αυτό το lockdown με δικαιώνει στην πρόταση που του έκανα το καλοκαίρι ότι θα ήταν μια χρόνια δύσκολη και θα ήταν προτιμότερο να είναι κοντά στο σπίτι του και να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση από κοντά. Πέρα από αυτό ο Πέτρος πείστηκε στο όραμα που έχει αυτή η ομάδα, στις γερές βάσεις που έχει αυτή η ομάδα και στη φερεγγυότητα που έχει αυτή η ομάδα. όσο φίλοι και να είμαστε με τον Πέτρο δεν θα τον έπειθα να γίνει μέλος της ομάδας. Η φιλία έτσι και αλλιώς δεν σταματάει με το αν είσαι αθλητής της ομάδα μου ή όχι. Ο Πέτρος είδε ζύγισε και πήρε την καλύτερη επιλογή και έχουμε δρόμο μπροστά μας. το είχα πει και στην συνέντευξη τύπου, ξέρουμε αυτόν τον δρόμο και εγώ και ο Πέτρος και είμαστε έτοιμοι να τον διαβούμε».

 

-Ίσως και να ήρθε και για τον Βασίλη Νιπεργιάλη;
«Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος εγώ δεν μπορώ να το πω».

 

-Έχεις στεφτεί ένα τοπικό ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΣΣΑ και Κόροιβο;
«Εγώ αυτό που ήθελα να κάνω με τον Κόροιβο, δηλαδή να πάρω την ομάδα από τις τοπικές κατηγορίες της Ηλίας και να τις φέρω στα… σαλόνια της Α1, το κατάφερα. Από εκεί και πέρα δεν νιώθω κάτι άλλο του τύπου να αντιμετωπίσω τον Κόροιβο ή κάτι άλλο. Πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να τεθούμε και αντίπαλοι. Δεν είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, θα είναι ένας αντίπαλος όπως όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς και ως αθλητές και ως προπονητές. Δεν νομίζω ότι αποκτά καμία ιδιαίτερη σημασία. Ο ΑΣΣ Αμαλιάδας έχει το δικό του δρόμο είναι ο δρόμος ο οποίος πρέπει να είναι παράλληλος, ο οποίος πρέπει να είναι απέναντι στον Κόροιβο ή δίπλα. Αν είναι να έρθει αυτό το παιχνίδι ας έρθει όπως θα αντιμετωπίσουμε όλα τα παιχνίδια».

 

-Οι στόχοι του ΑΣΣ Αμαλιάδας  ποιοι είναι;
«Εμείς πρώτα από όλα θέλουμε και πρέπει να πατήσουμε στα πόδια μας και να έχουμε τη λειτουργεία και την αγάπη αυτή που μας δείχνουν και μας στηρίζουν. Να έχουμε αυτή την αγάπη που μας δείχνει ο κόσμος και από εκεί και πέρα με τον σωστό τρόπο λειτουργείας έρχονται και οι άνοδοι, έρχονται και μεγαλύτερες κατηγορίες, έρχονται και καλύτερα πράγματα. Εμείς για όσους γνωρίζουν είναι πολύ δύσκολο να φύγει μια ομάδα από την Ένωση της ΕΣΚΑ-Η, είναι μία από τις μεγαλύτερες Ενώσεις της Ελλάδας με πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Δεν ήταν εύκολο να κάνουμε δυο συνεχόμενες ανόδους σε ισάριθμα χρόνια. Από εκεί και πέρα όταν έχει πρόγραμμα, όταν έχεις σωστές βάσεις, όσο είσαι οικονομικά φερέγγυος, που εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή, να πω ότι έχουμε εξοφλήσει και το μήνα Οκτώβριο, όλα τα παιδιά είναι ευχαριστημένα με τη συνεργασία μας, είναι πολύ φυσικό τα επόμενα χρόνια να δούμε τον ΑΣΣΑ σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Είναι μια εξέλιξη, η οποία θα έρθει από μόνη της χωρίς να πιεστούμε, χωρίς να πούμε ότι πρέπει να το κάνουμε. Με πίστη στο πλάνο μας πιστεύω ότι θα έρθει».

 

-Πως πιστεύεις ότι θα εξελιχθούν τα πρωταθλήματα από εδώ και στο εξής;
«Πρέπει να δούμε με ρεαλισμό αυτήν την κατάσταση. Να μην κρυφτούμε πίσω από τα προβλήματα  αλλά να πάρουμε τολμηρές και καίριες αποφάσεις. Εγώ δεν πιστεύω, ότι σε πρώτη φάση θα επανέλθουμε στο τέλος του Νοέμβρη, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Βλέπετε καθημερινά ότι η κατάσταση δεν πηγαίνει προς το καλύτερο αλλά τείνει προς το χειρότερο. Από εκεί και πέρα επειδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι εθνικές κατηγορίες, αλλά και από τοπικές κατηγορίες απασχολούν μεγάλο αριθμό προπονητών και αθλητών, οι οποίοι συμπληρώνουν τα προς το ζην από αυτό το αγαπημένο τους χόμπι, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή. Τα σενάρια για εμένα είναι τρία. Το καλό, είναι να ξεκινήσουμε, που εγώ δεν το βλέπω, το δεύτερο σενάριο είναι ότι αυτή η κατάσταση θα πάει πιο πίσω, πιο πίσω όμως μέχρι πότε; Μέχρι πότε  αντέχουν τα πρωταθλήματα και θέλουν οι ομάδες και οι προπονητές και οι παράγοντες να ολοκληρωθεί αυτό το πρωτάθλημα; Και το χειρότερο σενάριο για εμένα είναι ότι αν αυτή η κατάσταση εξακολουθήσει και φτάσουμε στα περσινά επίπεδα, με δεδομένο ότι έχουν γίνει πολύ λίγες αγωνιστικές σε όλα τα πρωταθλήματα κινδυνεύουμε και με ακύρωση της χρονιάς. Δεν μπορεί να αναγκάσουμε τους αθλητές μέσα σε δυο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο να παίξουν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα μέσα σε λίγες μέρες είναι από τη φύση του αδύνατο. Θέλει έναν διάλογο απ’ όλους, πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι, παράγοντες, προπονητές, αθλητές, να δούμε το πρόβλημα, να μην κρυφτούμε τώρα και περιμένουμε. Να πούμε ποιο δρόμο θέλουμε, ποιον θα προτιμούσαμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε σε πρώτη φάση, αν η πολιτεία δώσει παράταση να διακοπούν τα πρωταθλήματα μέχρι τον Γενάρη-Φλεβάρη και ν’ αρχίσουν ξανά τον Μάρτιο. Δεν μπορούμε να έχουμε τις ομάδες και τους αθλητές ομήρους σε μια κατάσταση εβδομαδιαία, να λέμε τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο, ένας σχεδιασμός. Ξέρω είναι δύσκολη εποχή όμως κάποιος πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Όσον αφορά την Α2, που για εμένα είναι η βιτρίνα της ΕΟΚ και του μπάσκετ μετά την Basket League, πιστεύω ότι εκεί πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια. Τα πράγματα εκεί είναι επαγγελματικά. Πιστεύω ότι αν βοηθηθούν τα σωματεία στο θέμα των τεστ και υπάρξει μια οικονομική βοήθεια, θεωρώ ότι μπορεί να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο γιατί εκεί μιλάμε για αθλητές που είναι κατά βάση επαγγελματίες, οπότε είναι κρίμα να μην γίνει το πρωτάθλημα στην Α2 Εθνική».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Παραίτηση…

Δήλωση παραίτησης από τη θέση Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης. Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, Τις τελευταίες μέρες διαδίδονται ανυπόστατες φήμες που αναφέρονται στο …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων