• ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

«Το ΕΚΚ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δημιουργικών δυνάμεων στον ευρύτερο χώρο της οπτικοακουστικής τέχνης»

 

Συμπαραστάτης και αρωγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) για μια ακόμα χρονιά υποστηρίζει το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και τη 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Πρόκειται για το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που έστρεψε τη θεματολογία του στα παιδιά και στους νέους και για 20 χρόνια καινοτομεί και εκπλήσσει με τις καλλιτεχνικές του επιλογές.

Όπως τονίζει στον χαιρετισμό του ο  Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρης Παπαϊωάννου, «ο κινηματογράφος αποτελεί μια τέχνη και ευρύτερα ένα πολιτισμικό προϊόν που αποτυπώνει με εύληπτο τρόπο τις κοινωνίες, άλλωστε διαμορφώνει και διαμορφώνεται μέσα από τις σχέσεις, τους ρόλους, τις αναπαραστάσεις, τις νοοτροπίες, τη μνήμη, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα όσων εμπλέκονται στην δημιουργική και παραγωγική διαδικασία, αλλά και όσων θα τον «αγγίξουν» απλά ως θεατές της μεγάλης οθόνης. Ο κινηματογράφος που μιλάει για τα παιδιά και τους νέους και ο κινηματογράφος που δημιουργείται από τα παιδιά και τους νέους συναντώνται δημιουργικά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Χρέος των θεσμών και της πολιτείας είναι να συνεργάζονται δημιουργικά προς όφελος της κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς που θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Ο οπτικός γραμματισμός, εν γένει η εκπαίδευση, καθώς και πρωτοβουλίες σαν και αυτό το φεστιβάλ είναι σε θέση να αμβλύνουν τις κατασκευασμένες κοινωνικές αντιθέσεις και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο τόπων κατανόησης, αποδοχής, σεβασμού και αλληλεπίδρασης μέσα από την πολιτιστική δημιουργία.  

Καλή επιτυχία στο φετινό φεστιβάλ, το ΕΚΚ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δημιουργικών δυνάμεων στον ευρύτερο χώρο της οπτικοακουστικής τέχνης».

Αύριο (Σάββατο) η Τελετή Έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Ξεκινά η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στο θέατρο Απόλλων, στις 20:30, εκεί από όπου δίνεται κάθε χρόνο η εκκίνηση, από τον χώρο που αποτελεί την «καρδιά» του Φεστιβάλ.

Η φετινή διοργάνωση εκτός από τον Πύργο, έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Aμαλιάδα, Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά.

Η τελετή έναρξης είναι η απαρχή μιας μεγάλης και πολυδιάστατης γιορτής, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Άλλωστε σε αυτά, όπως υπογραμμίζει και στον χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, οφείλονται οι επιτυχίες του Φεστιβάλ, που με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.

Μουσικά ταξίδια με τον Ορέστη Ντάντο

 Έχοντας μόλις ολοκληρώσει τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Προσάναμμα», ο τραγουδοποιός Ορέστης Ντάντος κατεβαίνει για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής του, την Ηλεία, για τη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Μαζί με τους Γιώργο Καρδιανό και Λεωνίδα Πετρόπουλο θα παρουσιάσουν παλιά και νέα  τραγούδια του Ορέστη στην πιο άμεση και ζεστή τους εκδοχή.

Ο Ορέστης έχει πια κατακτήσει μια αξιόλογη θέση στους τραγουδοποιούς της γενιάς του, εκφράζοντας με προσωπικό χαρακτήρα τις συγκρουσιακές συνιστώσες μιας ολόκληρης εποχής.

Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του τρεις ολοκληρωμένους δίσκους με αγαπημένα κομμάτια όπως τα “Θα πάω όταν γουστάρω”, “Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια” , “Κόκκινος στρατός” και εμφανίσεις στις πιο γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας, ξεχώρισε τον Ιούνιο του 2016 ως νικητής του Jumping Fish με το τραγούδι «Aνοιχτά». Η τέταρτη δουλειά του κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Ο Ορέστης καταφέρνει αβίαστα, όπως έχει γραφτεί, να αναιρεί κάθε του επιρροή σε κάθε νέο του τραγούδι. Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του δημιουργεί έναν χαρακτήρα ξεχωριστό και γνώριμο σε αυτούς που τον ακολουθούν χρόνια αλλά και μια αίσθηση οικειότητας σε όσους τον πρωτογνωρίζουν.

Πηγή έμπνευσής του είναι, όπως λέει, οι περιπέτειες της ίδιας του της ζωής. Ουσιαστικά είναι σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο συναισθηματικών καταστάσεων τα τραγούδια του. Βέβαια, το στοίχημα είναι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται αυτό ημερολόγιο, να αφορά δηλαδή κι άλλους και να μπορούν να ταυτιστούν μαζί του.

Ο Ορέστης, που κατάγεται από τα Λεχαινά, έρχεται λοιπόν να μας ταξιδέψει μουσικά αύριο, στην τελετή έναρξης του 21ου Φεστιβάλ, μέσα από την δουλειά του, που είναι πλασμένη πάνω σε ετερόκλητα «δάνεια», με αναφορές που έχουν γκάμα από το ελληνικό έντεχνο, παραδοσιακούς ρυθμούς και όργανα έως και τις πιο παγκοσμιοποιημένες γλώσσες του ροκ ή της ποπ, hip hop αλλά και Pj Harvey και Dropkick Murphys.

Την Κυριακή με Γιάννικ Χάστρουπ η έναρξη προβολών…

 Το 21ο Φεστιβάλ ξεκινά με τη νέα ταινία του Γιάννικ Χάστρουπ Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος, μια ιστορία για την φιλία και τις δυσκολίες του να είσαι μικρός, που μας ταξιδεύει στην Αφρική, «τη χώρα όπου η σοκολάτα μεγαλώνει στα δέντρα». Από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, ο Δανός Χάστρουπ είναι παλιός φίλος του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργός του επίσημου σποτ της διοργάνωσης. Η ταινία έκανε πρεμιέρα φέτος στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου και θα προβληθεί, μεταγλωττισμένη και εκτός συναγωνισμού, την Κυριακή 2/12 στις 11 πμ σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Κόρινθο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Το Φεστιβάλ είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα…

 Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ποτέ για το μέλλον του θεσμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα: στις αρχές του χρόνου υπογράφτηκε τριετής προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα ζητούμενο ετών, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (σ.σ. Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), ένα συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου, το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια. Για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού που θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στο εγκαταλελειμμένο σήμερα σταφιδεργοστάσιο, θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε, σε βάθος χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκτός από μια υποδειγματική περίπτωση πολιτιστικής αποκέντρωσης, σήμερα πια αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης για νέα φεστιβάλ του είδους στο εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους τις σημαντικότερες, βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους απ’ όλον τον κόσμο, αλλά, ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν ταινίες, ενώ την ίδια στιγμή στην Camera Zizanio προβάλλονται εκατοντάδες ταινίες παιδιών και νέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Πύργος και Ήλιδα υποδέχονται το 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

 Σε κοινή πορεία για την παιδική και νεανική δημιουργία, για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την έκφραση των ονείρων  και των οραμάτων των παιδιών και των νέων βρίσκει για μια ακόμη χρονιά τους δήμους Πύργου και Ήλιδας η έναρξη του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας,. Οι δύο πόλεις γίνονται το επίκεντρο για την μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, φιλοξενώντας τις ιδέες τους και τον ενθουσιασμό τους.

 Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής χαιρετίζει με ιδιαίτερη χαρά το 21ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους. «Ένα θεσμό που μας προτρέπει να ταξιδέψουμε στον κόσμο του κινηματογράφου. Μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σε μια γνήσια πολιτιστική και καλλιτεχνική συνάντηση με διεθνή ακτινοβολία. Στόχος μας είναι η στήριξη θεσμών άμεσα συνδεδεμένων με τις τοπικές κοινωνίες και τις πολιτισμικές τους ανάγκες. Πολιτισμός με εξωστρέφεια, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα. Σας ευχαριστούμε που όλα αυτά τα χρόνια διοργανώνετε με αγάπη, μεράκι και τόλμη αυτή τη ξεχωριστή γιορτή. Με σημαντικές προβολές, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις αγκαλιάζετε ανθρώπους από όλες τις γειτονιές του κόσμου. Ελπίζουμε σε καλή συνέχεια και ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο στο σπουδαίο έργο σας».

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τονίζει ότι στα 21 χρόνια απρόσκοπτης παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους όχι μόνο προσφέρει αλλά και αποτελεί πηγή έμπνευσης για δημιουργία, ανοίγοντας ορίζοντες στο νου και την προοπτική της νεολαίας. «Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ήλιδας θέλησε να αποτελέσει μέρος του μεγάλου αυτού θεσμού για ολόκληρη την Ηλεία, αγκαλιάζοντας ολόψυχα το Διεθνές Φεστιβάλ κι αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία του τμήματος “Kids and Docs”. Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την προσπάθεια της Αμαλιάδας να μετατραπεί σε «πόλη του ντοκιμαντέρ», αλλά και ολόκληρου του Δήμου να χαρακτηριστεί κυψέλη δημιουργίας, έκφρασης και ψυχαγωγίας. Το φεστιβάλ και όσα αυτό πρεσβεύει  τα χρόνια της «ενηλικίωσής» του, ανοίγει μια ακόμα πόρτα στον πολιτισμό με επίκεντρο τη νέα γενιά. Μέσα από μια σειρά πλούσιων προβολών, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά, στους εφήβους και στους νέους να γίνουν λαμπαδηδρόμοι μιας πορείας σ’ έναν μαγευτικό δρόμο, γεμάτο περιπέτειες, εμπειρίες, δημιουργικότητα και φαντασία. Η επιρροή της ψηφιακής τεχνολογίας ανήκει πλέον στην καθημερινότητα όλων μας και το Φεστιβάλ επιτυγχάνει, κάθε χρόνο και περισσότερο, να αναδείξει την αισθητική διάσταση αυτής της τεχνολογίας και τον τρόπο μετατροπής της σε ένα εργαλείο δια βίου μάθησης, κοινωνικής παίδευσης και κατάρριψης προκαταλήψεων. Πλέον το Φεστιβάλ βάζει πλώρη και για νέους ορίζοντες, αφού με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας αποκτά το δικό του χώρο πολιτισμού, στη θέση που σήμερα βρίσκονται τα παλιά κτήρια των σταφιδαποθηκών του ΑΣΟ Πύργου. Εμείς παραμένουμε στο πλάι του Φεστιβάλ με όλες μας τις δυνάμεις, πάντα αρωγοί στο δρόμο των νέων που καλούνται στην πρώτη γραμμή, ώστε να ανοίξουν δικά τους πανιά προς την πρωτοπορία και να διαφυλάξουν τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού».

Υποστηρικτής και συνοδοιπόρος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει ουσιαστικά τις δράσεις και τους στόχους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους , συνεχίζοντας την «διαδρομή» που είχε χαράξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας μίλα στον χαιρετισμό του για την φετινή χρονιά που βρίσκει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ανανεωμένο, ενισχυμένο και με σαφώς πιο αποφασιστικό βηματισμό προς το μέλλον. «Με εφόδια την εικοσάχρονη διαδρομή της διοργάνωσης και τον αναμφισβήτητο αναπτυξιακό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της νεολαίας και διαρκώς εξελίσσεται ως θεσμός δημιουργικής, καλλιτεχνικής έκφρασης και ως σταθερό σημείο πολιτισμικής δημιουργίας. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η μελλοντική πορεία του Φεστιβάλ έχει εξασφαλιστεί μέσω σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Επίσης, η αξιοποίηση του σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ στον Πύργο ως έδρα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, αναντίρρητα, θα δώσει νέα ώθηση και ευρύτερους ορίζοντες στον θεσμό. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κερδίζει κάθε χρόνο σε απήχηση, σε αναγνώριση, σε κύρος. Εν τούτοις, περισσότερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι παραμένει καταλύτης έμπνευσης και έκφρασης για χιλιάδες παιδιά και νέους. Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω την φετινή 21η διοργάνωση, πεπεισμένος για την επιτυχία της». 

Η φετινή διοργάνωση βρίσκει το Φεστιβάλ μας στην πιο ώριμη φάση του, υπογραμμίζει στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Φεστιβάλ Ολυμπίας, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. «Με το κύρος και τη σοφία των καλλιτεχνικών επιλογών του, αλλά και με το σφρίγος και τη ζωντάνια των νεαρών πρωταγωνιστών του, δεν εδραιώνει απλώς την ήδη εξέχουσα θέση του ανάμεσα στα σημαντικά φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, αλλά είναι έτοιμο να ανοίξει νέους ορίζοντες στο χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας.Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που είχα τη μεγάλη τιμή να το υπηρετήσω από τη θέση του προέδρου του, αφιερωθήκαμε μαζί με όλους τους συντελεστές του, και κυρίως με την Τριμελή Γραμματεία του, στον κοινό μας στόχο να αναγνωριστεί από την πολιτεία ως ένας αποκεντρωμένος πολιτιστικός θεσμός που υπηρετεί με ξεχωριστό τρόπο τόσο την τέχνη του κινηματογράφου όσο και την κινηματογραφική παιδεία. Καρπός της προσπάθειάς μας υπήρξε η προγραμματική συμφωνία του Φεστιβάλ με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων: ο θεσμός αποκτά πλέον εγκαταστάσεις που θα του επιτρέψουν  να κάνει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον και να καταστήσει τον Πύργο πόλη αναφοράς του παιδικού κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης».

Μυρσίνη Ζορμπά: «Είναι απαραίτητο το Φεστιβάλ να στηριχθεί από όλους μας»

Το βραβείο Ανθρώπινων Αξιών από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

Σημαντικό θεσμό για την καλλιέργεια της τέχνης, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την επικοινωνία μεταξύ των δημιουργών, χαρακτηρίζει στον χαιρετισμό της τα Φεστιβάλ, η Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόπους συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών αλλά και τόπους που παράγεται και προάγεται ο πολιτισμός. Πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν παιδιά και νέους.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έχει στον τομέα αυτόν τα πρωτεία. Εδώ και περισσότερο από μια εικοσαετία, κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Περιφέρεια μετατρέπεται σε εργαστήρι ζωντάνιας, φαντασίας και δημιουργικότητας. Παιδιά και νέοι από όλον τον κόσμο έρχονται να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, αλλά κυρίως έρχονται να συναντηθούν με παιδιά και νέους από άλλες χώρες, να συζητήσουν, να μοιραστούν το βλέμμα τους πάνω στον κόσμο, να ονειρευτούν για το πώς θα γίνει καλύτερος και τους τρόπους να το πετύχουν.

Με διεθνή αναγνώριση, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ένας θεσμός που υπερβαίνει και τα τυπικά όρια ενός φεστιβάλ. Έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο σχολείο, με εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, χώρους συνάντησης και συζήτησης μεταξύ διαφορετικών γενιών δημιουργών αλλά και μεταξύ δημιουργών από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πατρίδες, σε έναν φιλικό και γόνιμο χώρο προαγωγής του προβληματισμού πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου γενικότερα και του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ειδικότερα, αλλά και πάνω στην ανάγκη και τις ανάγκες της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα αυτή η τελευταία είναι απαραίτητο να στηριχθεί από όλους μας, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου η εικόνα όχι μόνο κυριαρχεί, αλλά αποτελεί την νέα γλώσσα επικοινωνίας. Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας τους τρόπους να αποκωδικοποιούν τη γλώσσα αυτή; Ποιοί είναι οι κώδικες επικοινωνίας; Πρόκειται για ζητήματα που βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα όμως έχουν προχωρήσει. Αφού συγχαρώ τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές και τους διαγωνιζόμενους για τη συμβολή τους που καθιστά δυνατή αυτή τη διοργάνωση, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Φεστιβάλ».

Μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, του οποίου το αποτύπωμα δεν περιορίζεται στο χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών, αλλά επεκτείνεται στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Ολυμπίας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Επιδιώκει συστηματικά τη διαμόρφωση των παιδιών και των νέων μας σε υπεύθυνα πρόσωπα με κατανόηση κι ενσυναίσθηση, με προβληματισμούς κι ευαισθησίες, με ανοχή και δημοκρατικό πνεύμα. Ταυτόχρονα, επιμένει να υλοποιείται στην περιφέρεια, αποδεικνύοντας την παραγνωρισμένη δυναμική των τόπων της χώρας μας, οι οποίοι συχνά βρίσκονται στη σκιά της μητροπολιτικής Αθήνας – αλλά όχι σ’ ό,τι αφορά το αντικείμενο αυτού του φεστιβάλ.

Η Βουλή των Ελλήνων δε θα μπορούσε να μη στηρίζει ένα τέτοιο φεστιβάλ. Γι’ αυτό και έχει θεσπίσει το βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες”, που απονέμεται από επιτροπή της σε μια ταινία των διαγωνιστικών προγραμμάτων του φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει κι άλλες δράσεις του.

Από τη θέση του προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας, μεταφέρω ευχές για μια ακόμη δημιουργική εβδομάδα στον Πύργο, την Αμαλιάδα κι ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και για να είμαι ειλικρινής, είμαι σίγουρος ότι το φεστιβάλ θα είναι για άλλη μια φορά επιτυχημένο. Καλή αρχή!»

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε από την θέσπιση, από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, του συγκεκριμένου Βραβείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλες οι προβολές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio

είναι ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από …

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού …

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αμαλιάδας: : Αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας κατά την έλευση της φλόγας στην Αμαλιάδα

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, της 15 ην Απριλίου 2024, με θέμα την κατάργηση …

  • ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

«Το ΕΚΚ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δημιουργικών δυνάμεων στον ευρύτερο χώρο της οπτικοακουστικής τέχνης»

 

Συμπαραστάτης και αρωγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) για μια ακόμα χρονιά υποστηρίζει το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και τη 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Πρόκειται για το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που έστρεψε τη θεματολογία του στα παιδιά και στους νέους και για 20 χρόνια καινοτομεί και εκπλήσσει με τις καλλιτεχνικές του επιλογές.

Όπως τονίζει στον χαιρετισμό του ο  Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρης Παπαϊωάννου, «ο κινηματογράφος αποτελεί μια τέχνη και ευρύτερα ένα πολιτισμικό προϊόν που αποτυπώνει με εύληπτο τρόπο τις κοινωνίες, άλλωστε διαμορφώνει και διαμορφώνεται μέσα από τις σχέσεις, τους ρόλους, τις αναπαραστάσεις, τις νοοτροπίες, τη μνήμη, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα όσων εμπλέκονται στην δημιουργική και παραγωγική διαδικασία, αλλά και όσων θα τον «αγγίξουν» απλά ως θεατές της μεγάλης οθόνης. Ο κινηματογράφος που μιλάει για τα παιδιά και τους νέους και ο κινηματογράφος που δημιουργείται από τα παιδιά και τους νέους συναντώνται δημιουργικά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Χρέος των θεσμών και της πολιτείας είναι να συνεργάζονται δημιουργικά προς όφελος της κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς που θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Ο οπτικός γραμματισμός, εν γένει η εκπαίδευση, καθώς και πρωτοβουλίες σαν και αυτό το φεστιβάλ είναι σε θέση να αμβλύνουν τις κατασκευασμένες κοινωνικές αντιθέσεις και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο τόπων κατανόησης, αποδοχής, σεβασμού και αλληλεπίδρασης μέσα από την πολιτιστική δημιουργία.  

Καλή επιτυχία στο φετινό φεστιβάλ, το ΕΚΚ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δημιουργικών δυνάμεων στον ευρύτερο χώρο της οπτικοακουστικής τέχνης».

Αύριο (Σάββατο) η Τελετή Έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Ξεκινά η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στο θέατρο Απόλλων, στις 20:30, εκεί από όπου δίνεται κάθε χρόνο η εκκίνηση, από τον χώρο που αποτελεί την «καρδιά» του Φεστιβάλ.

Η φετινή διοργάνωση εκτός από τον Πύργο, έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Aμαλιάδα, Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά.

Η τελετή έναρξης είναι η απαρχή μιας μεγάλης και πολυδιάστατης γιορτής, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Άλλωστε σε αυτά, όπως υπογραμμίζει και στον χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, οφείλονται οι επιτυχίες του Φεστιβάλ, που με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.

Μουσικά ταξίδια με τον Ορέστη Ντάντο

 Έχοντας μόλις ολοκληρώσει τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Προσάναμμα», ο τραγουδοποιός Ορέστης Ντάντος κατεβαίνει για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής του, την Ηλεία, για τη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Μαζί με τους Γιώργο Καρδιανό και Λεωνίδα Πετρόπουλο θα παρουσιάσουν παλιά και νέα  τραγούδια του Ορέστη στην πιο άμεση και ζεστή τους εκδοχή.

Ο Ορέστης έχει πια κατακτήσει μια αξιόλογη θέση στους τραγουδοποιούς της γενιάς του, εκφράζοντας με προσωπικό χαρακτήρα τις συγκρουσιακές συνιστώσες μιας ολόκληρης εποχής.

Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του τρεις ολοκληρωμένους δίσκους με αγαπημένα κομμάτια όπως τα “Θα πάω όταν γουστάρω”, “Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια” , “Κόκκινος στρατός” και εμφανίσεις στις πιο γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας, ξεχώρισε τον Ιούνιο του 2016 ως νικητής του Jumping Fish με το τραγούδι «Aνοιχτά». Η τέταρτη δουλειά του κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Ο Ορέστης καταφέρνει αβίαστα, όπως έχει γραφτεί, να αναιρεί κάθε του επιρροή σε κάθε νέο του τραγούδι. Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του δημιουργεί έναν χαρακτήρα ξεχωριστό και γνώριμο σε αυτούς που τον ακολουθούν χρόνια αλλά και μια αίσθηση οικειότητας σε όσους τον πρωτογνωρίζουν.

Πηγή έμπνευσής του είναι, όπως λέει, οι περιπέτειες της ίδιας του της ζωής. Ουσιαστικά είναι σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο συναισθηματικών καταστάσεων τα τραγούδια του. Βέβαια, το στοίχημα είναι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται αυτό ημερολόγιο, να αφορά δηλαδή κι άλλους και να μπορούν να ταυτιστούν μαζί του.

Ο Ορέστης, που κατάγεται από τα Λεχαινά, έρχεται λοιπόν να μας ταξιδέψει μουσικά αύριο, στην τελετή έναρξης του 21ου Φεστιβάλ, μέσα από την δουλειά του, που είναι πλασμένη πάνω σε ετερόκλητα «δάνεια», με αναφορές που έχουν γκάμα από το ελληνικό έντεχνο, παραδοσιακούς ρυθμούς και όργανα έως και τις πιο παγκοσμιοποιημένες γλώσσες του ροκ ή της ποπ, hip hop αλλά και Pj Harvey και Dropkick Murphys.

Την Κυριακή με Γιάννικ Χάστρουπ η έναρξη προβολών…

 Το 21ο Φεστιβάλ ξεκινά με τη νέα ταινία του Γιάννικ Χάστρουπ Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος, μια ιστορία για την φιλία και τις δυσκολίες του να είσαι μικρός, που μας ταξιδεύει στην Αφρική, «τη χώρα όπου η σοκολάτα μεγαλώνει στα δέντρα». Από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, ο Δανός Χάστρουπ είναι παλιός φίλος του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργός του επίσημου σποτ της διοργάνωσης. Η ταινία έκανε πρεμιέρα φέτος στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου και θα προβληθεί, μεταγλωττισμένη και εκτός συναγωνισμού, την Κυριακή 2/12 στις 11 πμ σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Κόρινθο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Το Φεστιβάλ είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα…

 Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ποτέ για το μέλλον του θεσμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα: στις αρχές του χρόνου υπογράφτηκε τριετής προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα ζητούμενο ετών, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (σ.σ. Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), ένα συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου, το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια. Για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού που θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στο εγκαταλελειμμένο σήμερα σταφιδεργοστάσιο, θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε, σε βάθος χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκτός από μια υποδειγματική περίπτωση πολιτιστικής αποκέντρωσης, σήμερα πια αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης για νέα φεστιβάλ του είδους στο εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους τις σημαντικότερες, βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους απ’ όλον τον κόσμο, αλλά, ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν ταινίες, ενώ την ίδια στιγμή στην Camera Zizanio προβάλλονται εκατοντάδες ταινίες παιδιών και νέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Πύργος και Ήλιδα υποδέχονται το 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

 Σε κοινή πορεία για την παιδική και νεανική δημιουργία, για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την έκφραση των ονείρων  και των οραμάτων των παιδιών και των νέων βρίσκει για μια ακόμη χρονιά τους δήμους Πύργου και Ήλιδας η έναρξη του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας,. Οι δύο πόλεις γίνονται το επίκεντρο για την μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, φιλοξενώντας τις ιδέες τους και τον ενθουσιασμό τους.

 Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής χαιρετίζει με ιδιαίτερη χαρά το 21ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους. «Ένα θεσμό που μας προτρέπει να ταξιδέψουμε στον κόσμο του κινηματογράφου. Μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σε μια γνήσια πολιτιστική και καλλιτεχνική συνάντηση με διεθνή ακτινοβολία. Στόχος μας είναι η στήριξη θεσμών άμεσα συνδεδεμένων με τις τοπικές κοινωνίες και τις πολιτισμικές τους ανάγκες. Πολιτισμός με εξωστρέφεια, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα. Σας ευχαριστούμε που όλα αυτά τα χρόνια διοργανώνετε με αγάπη, μεράκι και τόλμη αυτή τη ξεχωριστή γιορτή. Με σημαντικές προβολές, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις αγκαλιάζετε ανθρώπους από όλες τις γειτονιές του κόσμου. Ελπίζουμε σε καλή συνέχεια και ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο στο σπουδαίο έργο σας».

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τονίζει ότι στα 21 χρόνια απρόσκοπτης παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους όχι μόνο προσφέρει αλλά και αποτελεί πηγή έμπνευσης για δημιουργία, ανοίγοντας ορίζοντες στο νου και την προοπτική της νεολαίας. «Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ήλιδας θέλησε να αποτελέσει μέρος του μεγάλου αυτού θεσμού για ολόκληρη την Ηλεία, αγκαλιάζοντας ολόψυχα το Διεθνές Φεστιβάλ κι αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία του τμήματος “Kids and Docs”. Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την προσπάθεια της Αμαλιάδας να μετατραπεί σε «πόλη του ντοκιμαντέρ», αλλά και ολόκληρου του Δήμου να χαρακτηριστεί κυψέλη δημιουργίας, έκφρασης και ψυχαγωγίας. Το φεστιβάλ και όσα αυτό πρεσβεύει  τα χρόνια της «ενηλικίωσής» του, ανοίγει μια ακόμα πόρτα στον πολιτισμό με επίκεντρο τη νέα γενιά. Μέσα από μια σειρά πλούσιων προβολών, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά, στους εφήβους και στους νέους να γίνουν λαμπαδηδρόμοι μιας πορείας σ’ έναν μαγευτικό δρόμο, γεμάτο περιπέτειες, εμπειρίες, δημιουργικότητα και φαντασία. Η επιρροή της ψηφιακής τεχνολογίας ανήκει πλέον στην καθημερινότητα όλων μας και το Φεστιβάλ επιτυγχάνει, κάθε χρόνο και περισσότερο, να αναδείξει την αισθητική διάσταση αυτής της τεχνολογίας και τον τρόπο μετατροπής της σε ένα εργαλείο δια βίου μάθησης, κοινωνικής παίδευσης και κατάρριψης προκαταλήψεων. Πλέον το Φεστιβάλ βάζει πλώρη και για νέους ορίζοντες, αφού με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας αποκτά το δικό του χώρο πολιτισμού, στη θέση που σήμερα βρίσκονται τα παλιά κτήρια των σταφιδαποθηκών του ΑΣΟ Πύργου. Εμείς παραμένουμε στο πλάι του Φεστιβάλ με όλες μας τις δυνάμεις, πάντα αρωγοί στο δρόμο των νέων που καλούνται στην πρώτη γραμμή, ώστε να ανοίξουν δικά τους πανιά προς την πρωτοπορία και να διαφυλάξουν τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού».

Υποστηρικτής και συνοδοιπόρος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει ουσιαστικά τις δράσεις και τους στόχους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους , συνεχίζοντας την «διαδρομή» που είχε χαράξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας μίλα στον χαιρετισμό του για την φετινή χρονιά που βρίσκει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ανανεωμένο, ενισχυμένο και με σαφώς πιο αποφασιστικό βηματισμό προς το μέλλον. «Με εφόδια την εικοσάχρονη διαδρομή της διοργάνωσης και τον αναμφισβήτητο αναπτυξιακό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της νεολαίας και διαρκώς εξελίσσεται ως θεσμός δημιουργικής, καλλιτεχνικής έκφρασης και ως σταθερό σημείο πολιτισμικής δημιουργίας. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η μελλοντική πορεία του Φεστιβάλ έχει εξασφαλιστεί μέσω σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Επίσης, η αξιοποίηση του σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ στον Πύργο ως έδρα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, αναντίρρητα, θα δώσει νέα ώθηση και ευρύτερους ορίζοντες στον θεσμό. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κερδίζει κάθε χρόνο σε απήχηση, σε αναγνώριση, σε κύρος. Εν τούτοις, περισσότερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι παραμένει καταλύτης έμπνευσης και έκφρασης για χιλιάδες παιδιά και νέους. Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω την φετινή 21η διοργάνωση, πεπεισμένος για την επιτυχία της». 

Η φετινή διοργάνωση βρίσκει το Φεστιβάλ μας στην πιο ώριμη φάση του, υπογραμμίζει στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Φεστιβάλ Ολυμπίας, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. «Με το κύρος και τη σοφία των καλλιτεχνικών επιλογών του, αλλά και με το σφρίγος και τη ζωντάνια των νεαρών πρωταγωνιστών του, δεν εδραιώνει απλώς την ήδη εξέχουσα θέση του ανάμεσα στα σημαντικά φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, αλλά είναι έτοιμο να ανοίξει νέους ορίζοντες στο χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας.Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που είχα τη μεγάλη τιμή να το υπηρετήσω από τη θέση του προέδρου του, αφιερωθήκαμε μαζί με όλους τους συντελεστές του, και κυρίως με την Τριμελή Γραμματεία του, στον κοινό μας στόχο να αναγνωριστεί από την πολιτεία ως ένας αποκεντρωμένος πολιτιστικός θεσμός που υπηρετεί με ξεχωριστό τρόπο τόσο την τέχνη του κινηματογράφου όσο και την κινηματογραφική παιδεία. Καρπός της προσπάθειάς μας υπήρξε η προγραμματική συμφωνία του Φεστιβάλ με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων: ο θεσμός αποκτά πλέον εγκαταστάσεις που θα του επιτρέψουν  να κάνει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον και να καταστήσει τον Πύργο πόλη αναφοράς του παιδικού κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης».

Μυρσίνη Ζορμπά: «Είναι απαραίτητο το Φεστιβάλ να στηριχθεί από όλους μας»

Το βραβείο Ανθρώπινων Αξιών από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

Σημαντικό θεσμό για την καλλιέργεια της τέχνης, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την επικοινωνία μεταξύ των δημιουργών, χαρακτηρίζει στον χαιρετισμό της τα Φεστιβάλ, η Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόπους συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών αλλά και τόπους που παράγεται και προάγεται ο πολιτισμός. Πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν παιδιά και νέους.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έχει στον τομέα αυτόν τα πρωτεία. Εδώ και περισσότερο από μια εικοσαετία, κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Περιφέρεια μετατρέπεται σε εργαστήρι ζωντάνιας, φαντασίας και δημιουργικότητας. Παιδιά και νέοι από όλον τον κόσμο έρχονται να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, αλλά κυρίως έρχονται να συναντηθούν με παιδιά και νέους από άλλες χώρες, να συζητήσουν, να μοιραστούν το βλέμμα τους πάνω στον κόσμο, να ονειρευτούν για το πώς θα γίνει καλύτερος και τους τρόπους να το πετύχουν.

Με διεθνή αναγνώριση, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ένας θεσμός που υπερβαίνει και τα τυπικά όρια ενός φεστιβάλ. Έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο σχολείο, με εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, χώρους συνάντησης και συζήτησης μεταξύ διαφορετικών γενιών δημιουργών αλλά και μεταξύ δημιουργών από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πατρίδες, σε έναν φιλικό και γόνιμο χώρο προαγωγής του προβληματισμού πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου γενικότερα και του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ειδικότερα, αλλά και πάνω στην ανάγκη και τις ανάγκες της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα αυτή η τελευταία είναι απαραίτητο να στηριχθεί από όλους μας, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου η εικόνα όχι μόνο κυριαρχεί, αλλά αποτελεί την νέα γλώσσα επικοινωνίας. Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας τους τρόπους να αποκωδικοποιούν τη γλώσσα αυτή; Ποιοί είναι οι κώδικες επικοινωνίας; Πρόκειται για ζητήματα που βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα όμως έχουν προχωρήσει. Αφού συγχαρώ τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές και τους διαγωνιζόμενους για τη συμβολή τους που καθιστά δυνατή αυτή τη διοργάνωση, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Φεστιβάλ».

Μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, του οποίου το αποτύπωμα δεν περιορίζεται στο χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών, αλλά επεκτείνεται στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Ολυμπίας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Επιδιώκει συστηματικά τη διαμόρφωση των παιδιών και των νέων μας σε υπεύθυνα πρόσωπα με κατανόηση κι ενσυναίσθηση, με προβληματισμούς κι ευαισθησίες, με ανοχή και δημοκρατικό πνεύμα. Ταυτόχρονα, επιμένει να υλοποιείται στην περιφέρεια, αποδεικνύοντας την παραγνωρισμένη δυναμική των τόπων της χώρας μας, οι οποίοι συχνά βρίσκονται στη σκιά της μητροπολιτικής Αθήνας – αλλά όχι σ’ ό,τι αφορά το αντικείμενο αυτού του φεστιβάλ.

Η Βουλή των Ελλήνων δε θα μπορούσε να μη στηρίζει ένα τέτοιο φεστιβάλ. Γι’ αυτό και έχει θεσπίσει το βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες”, που απονέμεται από επιτροπή της σε μια ταινία των διαγωνιστικών προγραμμάτων του φεστιβάλ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει κι άλλες δράσεις του.

Από τη θέση του προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας, μεταφέρω ευχές για μια ακόμη δημιουργική εβδομάδα στον Πύργο, την Αμαλιάδα κι ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και για να είμαι ειλικρινής, είμαι σίγουρος ότι το φεστιβάλ θα είναι για άλλη μια φορά επιτυχημένο. Καλή αρχή!»

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε από την θέσπιση, από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, του συγκεκριμένου Βραβείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλες οι προβολές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio

είναι ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων