• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2021

Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2021

Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2021.

Ήλιδα-Ολυμπία: Δρόμος Εκεχειρίας 2021 (50 χλμ)

Αγώνας δρόμου για παιδιά και εφήβους: Ο Δρόμος του Ίφιτου 2021 (2 χλμ)

Αρχαία Πίσα-Αρχαία Ολυμπία: Ο Δρόμος του Κλεοσθένη 2021 (5 χλμ)

Προσαρμοσμένος στη νέα κανονικότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας, διεξήχθη την Κυριακή με επιτυχία και με αρκετές διεθνείς συμμετοχές, ο 6ος Δρόμος Εκεχειρίας, από την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) στην Αρχαία Ολυμπία (ιερό τόπο διεξαγωγής των αγώνων), με τους κατοίκους των πυρόπληκτων χωριών να αποδεικνύουν ότι η φιλοξενία είναι τρόπος ζωής.

Παράλληλα με τον Δρόμο Εκεχειρίας, διεξήχθησαν δύο ακόμη δρόμοι τιμώντας τους πρωτεργάτες της Εκεχειρίας, που ήταν προαπαιτούμενη στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Δρόμος του Ιφίτου, τιμώντας τον βασιλιά της Ήλιδας  Ίφιτο από το χωριό της Ήλιδας μέχρι το παλαιό μουσείο στον Αρχαιολογικό χώρο, (απόσταση 2 χλμ) τον οποίο έτρεξαν παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Και  ο Δρόμος του Κλεοσθένη, από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ) τιμώντας τον βασιλιά της Αρχαίας Πίσσας Κλεοσθένη (ο τρίτος που υπέγραψε την Εκεχειρία ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Λυκούργος).

Η συμμετοχή των δρομέων (Ελλήνων και από δέκα ακόμη χώρες) έδειξε ότι το μήνυμα της Εκεχειρίας είναι ισχυρό και πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, υπό τις σημερινές δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες.

Η αφετηρία για τον “Δρόμο Εκεχειρίας 2021” δόθηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, στις 6.15 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα, και ο τερματισμός  έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, περίπου στις 4.30 το απόγευμα.

Έτρεξαν ~200 δρομείς. Ιδιαίτερη σημασία για το νόημα και την αξία της Εκεχειρίας είχε η αντιπροσωπεία στρατιωτών δρομέων από την Παλαιστίνη καθώς και μελών του CISM από την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τη Βραζιλία. Στο Δρόμο μετείχαν και δρομείς από τη Γερμανία, την Ολλανδία.

Η διοργάνωση θέλοντας να τιμήσει έναν άνθρωπο που η προσπάθειά του ξέφυγε από τις συνηθισμένες ανθρώπινες δυνάμεις και καταγράφηκε στα ρεκόρ Γκίνες, έθεσε ως επικεφαλής του Δρόμου της Εκεχειρίας τον Σπύρο Χρυσικόπουλο ο οποίος, κολύμπησε σε πισίνα 350 χλμ σε επτά ημέρες (100 περισσότερα από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ) και ακολουθούσε ο επισμηναγός Τζέφερσον Μαρτίνεζ Μοτζαρντίν Κούτο (από τη Βραζιλία), ως απεσταλμένος της Γραμματείας του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM).

Η διαδρομή των 50 χλμ ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα, διέρχεται μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος) και καταλήγει στην Ολυμπία.

Κάτοικοι και σύλλογοι των περιοχών από όπου διέρχονταν οι δρομείς τους υποδέχονταν, όπως κάθε χρόνο αλλά με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προσφέροντάς τους τοπικά εδέσματα.

Ο Δρόμος της Εκεχειρίας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύθηκαν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όλοι όσοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία ολόκληρη τη διαδρομή των 50 χλμ. καθώς πεποίθηση των διοργανωτών είναι ότι η ολοκλήρωση της δύσκολης αυτής διαδρομής αποτυπώνει και τη δυσκολία να φθάσει κανείς μέσα από την εκεχειρία στην πολυπόθητη ειρήνη, κάτι το οποίο  πετύχαιναν οι πρόγονοί μας, αφού η τήρηση της Εκεχειρίας ήταν όρος καθοριστικός, για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.

Όπως είναι γνωστό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας κηρύσσετο η Εκεχειρία. Οι αθλητές που έμπαιναν στο Βασίλειο της Ήλιδας κατέθεταν, στα σύνορα, τα όπλα τους και επί ένα μήνα στην Ήλιδα έκαναν κοινά γυμνάσια και είχαν κοινή διατροφή. Μετά από την πρώτη κρίση των κριτών οι αθλητές, οι ελλανοδίκες, οι ιερείς κλπ, εν πομπή μετέβαιναν από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία για την τέλεση των αγώνων.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους και τους συλλόγους των χωριών της διαδρομής που σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες απέδειξαν ότι η φιλοξενία είναι στην καρδιά των κατοίκων. Όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων αλλά και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης  Αντωνακόπουλος με τον συνεργάτη του Γιώργο Καραστέργιο, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος ήταν εκεί για να υποδεχθούν τους δρομείς.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ 2021


Το απόγευμα του Σαββάτου λίγο πριν την τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος του Ίφιτου 2021 από το χωριό της  Αρχαίας Ήλιδας μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας (παλαιά αρχαιολογική συλλογή) για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού (Ε΄ και  Στ΄) και του γυμνασίου σε μία προσπάθεια να συνδέσουμε το σύγχρονο (που το εκφράζει το χωριό της Ήλιδας και τα παιδιά ) με το αρχαίο που είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας.

Ο δρόμος είναι αφιερωμένος στον πρωτεργάτη της Εκεχειρίας, βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας Ίφιτο.

Στον αγώνα πρώτευσαν από τους μαθητές δημοτικού η Ανθή Αγγελάτου (η οποία είχε πρωτεύσει και πέρυσι)  και ο Σπύρος Ζωγόπουλος.

Από τους μαθητές γυμνασίου ο Απόστολος Ντε Μαρίνης.

Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BEACTIVE.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΟΣΘΕΝΗ 2021

Την Κυριακή το πρωί διεξήχθη  για πρώτη φορά Δρόμος Εκεχειρίας, αφιερωμένος στον Βασιλιά  της αρχαίας Πίσσας, Κλεοσθένη, ο “Δρόμος του Κλεοσθένη 2021”, 5χλμ με  αγωνιστικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή ενηλίκων και ανηλίκων. Την εκκίνηση έδωσε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, με τον Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο Σπυρίδωνα Ανδριόπουλο (ο οποίος είναι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου δρόμου και των 10.000 μέτρων).

Ο Δρόμος του Κλεοσθένη οργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ. Συμμετείχαν δρομείς από την Ελλάδα και τις  τρεις διεθνείς αντιπροσωπείες (Παλαιστίνη, Λιθουανία και Ουγγαρία). Οι δρομείς ξεκίνησαν από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην Αρχαία Πίσα, πέρασαν από τους τάφους των Ελλανοδικών, μπροστά από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και κατέληξαν στο παλιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τα αποτελέσματα:

Κωνσταντάρας Γεώργιος: 16.50.55, Μαναβής Γεώργιος: 19.46.78, Λαμπίρης Αλέξανδρος: 20.35.78

Βλάχου Μαρία: 24.44.49, Τσουκαλά Κωνσταντίνα: 26.33.46 και Γιαννικοπούλου Φωτεινή 26.43.99.

Τιμητικά – και εκτός ανταγωνισμού- έτρεξαν ο Δ/ντής του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχος Σπυρίδων Ανδριόπουλος, η αρχηγός της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Παλαιστίνης ταξίαρχος Αμάλ Καλίλ και η Ολυμπιονίκης Φλωρεντία Σφακιανού.

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, διεξήχθη στην Αρχαία Ήλιδα η τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2021.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος και του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM).

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη και  το μέλος του ΔΣ του CISM και Διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (ΑΣΑΕΔ) πλοίαρχος Σπυρίδων  Ανδριόπουλος.

Η κα Κοντογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης της Εκεχειρίας ως ολυμπιακής αξίας και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε: Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε το δρόμο της Εκεχειρίας, σε μια προσπάθεια να θυμίσουμε ότι στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, οφείλουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στον ολυμπισμό και στις αξίες που τον διέπουν, να προβάλουμε την βασική ολυμπιακή αξία, την αξία της εκεχειρίας που οδηγεί στην πολυπόθητη ειρήνη.

Ο καθένας από σας που συμμετέχετε στον Δρόμο της Εκεχειρίας είναι ένας άτυπος αγγελιαφόρος της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή.

Ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι φέτος ο Δρόμος της Εκεχειρίας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Sports and Peace» του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) και στη διοργάνωση συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες από τις χώρες μέλη του CISM Ουγγαρία, Παλαιστίνη, Λιθουανία, Ελλάδα καθώς και ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας του CISM.

Αναγνώσθηκαν τα μηνύματα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και ο  αντιδήμαρχος θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Απασχόλησης  κ. Θανάσης Γεωργόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ήλιδας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύθηκε και η κα Ζωή Παρασκευοπούλου, από τα Λεχαινά, Ασημένια Ολυμπιονίκης στο ομαδικό μεικτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων που διεξήχθησαν στη Σιγκαπούρη. Το ομαδικό μεικτό είναι μία καινοτομία με αναμεμιγμένο φύλο και χώρα. Η Ζωή είχε στο πλευρό της τον Σλοβένο RAJH GREGOR.

Τέλος δόθηκε τιμητική πλακέτα στον Σπύρο Χρυσικόπουλο και στον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας του CISM επισμηναγός Τζέφερσον Μαρτίνεζ Μοτζαρντίν Κούτο, οι οποίοι ηγήθηκαν της πορείας του Δρόμου Εκεχειρίας 2021.

Παρέστησαν οι αρχηγοί των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουγγαρίας Συνταγματάρχης Γκάβλικ Πήτερ, της Λιθουανίας λοχαγός Μοδέστας Λαπιένις, της Παλαιστίνης η ταξίαρχος Αμάλ Καλίλ, της Ελλάδος αντισυνταγματάρχης Σωτήριος Ανυφαντής, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας του CISM επισμηναγός Τζέφερσον Μαρτίνεζ Μοτζαρντίν Κούτο μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του συγκροτήματος Banda Morena και με τοπικά κεράσματα από τον Σύλλογο Αρχαίας Ήλιδας, Αρχαία Ήλιδα και  τον Πολιτιστικό Συλλογο Καλυβίων Ήλιδας «Ήλιδα».

Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από πλήθος θεσμικών υποστηρικτών.
Διοργανώνεται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού – ΓΓΑ, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), του ΕΟΤ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, με τη συμμετοχή του #BEACTIVE, εθελοντική υποστήριξη Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Ε.Ο.ΠΥ.Δ., χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Πύργος, Αθήνα 9,84, RunningNews.gr, Ovi, apopseis.gr, GreekTeachers κ.α.

Οι διοργανωτές ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη τους Επίσημους Υποστηρικτές μας: ΕΟΤ, AVANCE rent a car, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, λουξ, Κρίνος, Fargeco, Εθνική Ασφαλιστική και τους υποστηρικτές – προμηθευτές: bioilis, ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής, τους αμέτρητους εθελοντές από όλα τα χωριά του Δρόμου της Εκεχειρίας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Αμαλιάδας, τους γιατρούς Ειρήνη Χριστοδούλου και Παναγιώτη Μπουρλίδη και τους εθελοντές γιατρούς που τους πλαισίωναν, τον ακούραστο και πάντα δίπλα μας  κ.  Σπύρο Τζουλέκη και τον δημ. Σύμβουλο Πύργου κ. Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Όλες οι δράσεις του  Δρόμου Εκεχειρίας έγιναν  με την έγκριση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τη ΓΓΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Θανάσης Γεωργόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Τάκης Αλεξόπουλος, ο συνεργάτης του Δημάρχου Πύργου κ. Γιώργος Καραστέργιος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και οργανισμών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας στην ιστοσελίδα μας: https://routeoftruce.com/

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Αφαίρεσαν από συρτάρι 10.000 ευρώ

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κλοπή και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου στον Πύργο Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς της …

Την μετάβαση στην Αθήνα αποφάσισαν οι δικαστικοί υπάλληλοι των Δικαστηρίων Αμαλιάδας

Την μετάβαση στην Αθήνα και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο δικαιοσύνης αποφάσισαν την Τέταρτη το πρωί  13/3/2024 οι δικαστικοί υπάλληλοι …

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε το Κοιμητήριο της Γαστούνης 

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την ευρύτερη περιοχή της Γαστούνης, εξαιτίας της κακοκαιρίας  που επικρατούσε το βραδύ της …

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2021

Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2021

Διεξήχθησαν με επιτυχία και διεθνείς συμμετοχές οι δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας 2021.

Ήλιδα-Ολυμπία: Δρόμος Εκεχειρίας 2021 (50 χλμ)

Αγώνας δρόμου για παιδιά και εφήβους: Ο Δρόμος του Ίφιτου 2021 (2 χλμ)

Αρχαία Πίσα-Αρχαία Ολυμπία: Ο Δρόμος του Κλεοσθένη 2021 (5 χλμ)

Προσαρμοσμένος στη νέα κανονικότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας, διεξήχθη την Κυριακή με επιτυχία και με αρκετές διεθνείς συμμετοχές, ο 6ος Δρόμος Εκεχειρίας, από την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) στην Αρχαία Ολυμπία (ιερό τόπο διεξαγωγής των αγώνων), με τους κατοίκους των πυρόπληκτων χωριών να αποδεικνύουν ότι η φιλοξενία είναι τρόπος ζωής.

Παράλληλα με τον Δρόμο Εκεχειρίας, διεξήχθησαν δύο ακόμη δρόμοι τιμώντας τους πρωτεργάτες της Εκεχειρίας, που ήταν προαπαιτούμενη στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Δρόμος του Ιφίτου, τιμώντας τον βασιλιά της Ήλιδας  Ίφιτο από το χωριό της Ήλιδας μέχρι το παλαιό μουσείο στον Αρχαιολογικό χώρο, (απόσταση 2 χλμ) τον οποίο έτρεξαν παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Και  ο Δρόμος του Κλεοσθένη, από την Αρχαία Πίσα στην Αρχαία Ολυμπία (αγώνας 5χλμ) τιμώντας τον βασιλιά της Αρχαίας Πίσσας Κλεοσθένη (ο τρίτος που υπέγραψε την Εκεχειρία ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Λυκούργος).

Η συμμετοχή των δρομέων (Ελλήνων και από δέκα ακόμη χώρες) έδειξε ότι το μήνυμα της Εκεχειρίας είναι ισχυρό και πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, υπό τις σημερινές δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες.

Η αφετηρία για τον “Δρόμο Εκεχειρίας 2021” δόθηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, στις 6.15 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα, και ο τερματισμός  έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, περίπου στις 4.30 το απόγευμα.

Έτρεξαν ~200 δρομείς. Ιδιαίτερη σημασία για το νόημα και την αξία της Εκεχειρίας είχε η αντιπροσωπεία στρατιωτών δρομέων από την Παλαιστίνη καθώς και μελών του CISM από την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τη Βραζιλία. Στο Δρόμο μετείχαν και δρομείς από τη Γερμανία, την Ολλανδία.

Η διοργάνωση θέλοντας να τιμήσει έναν άνθρωπο που η προσπάθειά του ξέφυγε από τις συνηθισμένες ανθρώπινες δυνάμεις και καταγράφηκε στα ρεκόρ Γκίνες, έθεσε ως επικεφαλής του Δρόμου της Εκεχειρίας τον Σπύρο Χρυσικόπουλο ο οποίος, κολύμπησε σε πισίνα 350 χλμ σε επτά ημέρες (100 περισσότερα από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ) και ακολουθούσε ο επισμηναγός Τζέφερσον Μαρτίνεζ Μοτζαρντίν Κούτο (από τη Βραζιλία), ως απεσταλμένος της Γραμματείας του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM).

Η διαδρομή των 50 χλμ ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα, διέρχεται μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος) και καταλήγει στην Ολυμπία.

Κάτοικοι και σύλλογοι των περιοχών από όπου διέρχονταν οι δρομείς τους υποδέχονταν, όπως κάθε χρόνο αλλά με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προσφέροντάς τους τοπικά εδέσματα.

Ο Δρόμος της Εκεχειρίας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύθηκαν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όλοι όσοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία ολόκληρη τη διαδρομή των 50 χλμ. καθώς πεποίθηση των διοργανωτών είναι ότι η ολοκλήρωση της δύσκολης αυτής διαδρομής αποτυπώνει και τη δυσκολία να φθάσει κανείς μέσα από την εκεχειρία στην πολυπόθητη ειρήνη, κάτι το οποίο  πετύχαιναν οι πρόγονοί μας, αφού η τήρηση της Εκεχειρίας ήταν όρος καθοριστικός, για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.

Όπως είναι γνωστό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας κηρύσσετο η Εκεχειρία. Οι αθλητές που έμπαιναν στο Βασίλειο της Ήλιδας κατέθεταν, στα σύνορα, τα όπλα τους και επί ένα μήνα στην Ήλιδα έκαναν κοινά γυμνάσια και είχαν κοινή διατροφή. Μετά από την πρώτη κρίση των κριτών οι αθλητές, οι ελλανοδίκες, οι ιερείς κλπ, εν πομπή μετέβαιναν από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία για την τέλεση των αγώνων.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους και τους συλλόγους των χωριών της διαδρομής που σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες απέδειξαν ότι η φιλοξενία είναι στην καρδιά των κατοίκων. Όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων αλλά και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης  Αντωνακόπουλος με τον συνεργάτη του Γιώργο Καραστέργιο, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος ήταν εκεί για να υποδεχθούν τους δρομείς.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ 2021


Το απόγευμα του Σαββάτου λίγο πριν την τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε ο Δρόμος του Ίφιτου 2021 από το χωριό της  Αρχαίας Ήλιδας μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας (παλαιά αρχαιολογική συλλογή) για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού (Ε΄ και  Στ΄) και του γυμνασίου σε μία προσπάθεια να συνδέσουμε το σύγχρονο (που το εκφράζει το χωριό της Ήλιδας και τα παιδιά ) με το αρχαίο που είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας.

Ο δρόμος είναι αφιερωμένος στον πρωτεργάτη της Εκεχειρίας, βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας Ίφιτο.

Στον αγώνα πρώτευσαν από τους μαθητές δημοτικού η Ανθή Αγγελάτου (η οποία είχε πρωτεύσει και πέρυσι)  και ο Σπύρος Ζωγόπουλος.

Από τους μαθητές γυμνασίου ο Απόστολος Ντε Μαρίνης.

Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BEACTIVE.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΟΣΘΕΝΗ 2021

Την Κυριακή το πρωί διεξήχθη  για πρώτη φορά Δρόμος Εκεχειρίας, αφιερωμένος στον Βασιλιά  της αρχαίας Πίσσας, Κλεοσθένη, ο “Δρόμος του Κλεοσθένη 2021”, 5χλμ με  αγωνιστικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή ενηλίκων και ανηλίκων. Την εκκίνηση έδωσε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, με τον Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο Σπυρίδωνα Ανδριόπουλο (ο οποίος είναι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου δρόμου και των 10.000 μέτρων).

Ο Δρόμος του Κλεοσθένη οργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ. Συμμετείχαν δρομείς από την Ελλάδα και τις  τρεις διεθνείς αντιπροσωπείες (Παλαιστίνη, Λιθουανία και Ουγγαρία). Οι δρομείς ξεκίνησαν από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην Αρχαία Πίσα, πέρασαν από τους τάφους των Ελλανοδικών, μπροστά από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και κατέληξαν στο παλιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τα αποτελέσματα:

Κωνσταντάρας Γεώργιος: 16.50.55, Μαναβής Γεώργιος: 19.46.78, Λαμπίρης Αλέξανδρος: 20.35.78

Βλάχου Μαρία: 24.44.49, Τσουκαλά Κωνσταντίνα: 26.33.46 και Γιαννικοπούλου Φωτεινή 26.43.99.

Τιμητικά – και εκτός ανταγωνισμού- έτρεξαν ο Δ/ντής του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχος Σπυρίδων Ανδριόπουλος, η αρχηγός της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Παλαιστίνης ταξίαρχος Αμάλ Καλίλ και η Ολυμπιονίκης Φλωρεντία Σφακιανού.

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, διεξήχθη στην Αρχαία Ήλιδα η τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2021.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος και του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM).

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη και  το μέλος του ΔΣ του CISM και Διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (ΑΣΑΕΔ) πλοίαρχος Σπυρίδων  Ανδριόπουλος.

Η κα Κοντογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης της Εκεχειρίας ως ολυμπιακής αξίας και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε: Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε το δρόμο της Εκεχειρίας, σε μια προσπάθεια να θυμίσουμε ότι στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, οφείλουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στον ολυμπισμό και στις αξίες που τον διέπουν, να προβάλουμε την βασική ολυμπιακή αξία, την αξία της εκεχειρίας που οδηγεί στην πολυπόθητη ειρήνη.

Ο καθένας από σας που συμμετέχετε στον Δρόμο της Εκεχειρίας είναι ένας άτυπος αγγελιαφόρος της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή.

Ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι φέτος ο Δρόμος της Εκεχειρίας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Sports and Peace» του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) και στη διοργάνωση συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες από τις χώρες μέλη του CISM Ουγγαρία, Παλαιστίνη, Λιθουανία, Ελλάδα καθώς και ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας του CISM.

Αναγνώσθηκαν τα μηνύματα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και ο  αντιδήμαρχος θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Απασχόλησης  κ. Θανάσης Γεωργόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ήλιδας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύθηκε και η κα Ζωή Παρασκευοπούλου, από τα Λεχαινά, Ασημένια Ολυμπιονίκης στο ομαδικό μεικτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων που διεξήχθησαν στη Σιγκαπούρη. Το ομαδικό μεικτό είναι μία καινοτομία με αναμεμιγμένο φύλο και χώρα. Η Ζωή είχε στο πλευρό της τον Σλοβένο RAJH GREGOR.

Τέλος δόθηκε τιμητική πλακέτα στον Σπύρο Χρυσικόπουλο και στον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας του CISM επισμηναγός Τζέφερσον Μαρτίνεζ Μοτζαρντίν Κούτο, οι οποίοι ηγήθηκαν της πορείας του Δρόμου Εκεχειρίας 2021.

Παρέστησαν οι αρχηγοί των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουγγαρίας Συνταγματάρχης Γκάβλικ Πήτερ, της Λιθουανίας λοχαγός Μοδέστας Λαπιένις, της Παλαιστίνης η ταξίαρχος Αμάλ Καλίλ, της Ελλάδος αντισυνταγματάρχης Σωτήριος Ανυφαντής, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας του CISM επισμηναγός Τζέφερσον Μαρτίνεζ Μοτζαρντίν Κούτο μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του συγκροτήματος Banda Morena και με τοπικά κεράσματα από τον Σύλλογο Αρχαίας Ήλιδας, Αρχαία Ήλιδα και  τον Πολιτιστικό Συλλογο Καλυβίων Ήλιδας «Ήλιδα».

Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από πλήθος θεσμικών υποστηρικτών.
Διοργανώνεται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού – ΓΓΑ, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), του ΕΟΤ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, με τη συμμετοχή του #BEACTIVE, εθελοντική υποστήριξη Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Ε.Ο.ΠΥ.Δ., χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Πύργος, Αθήνα 9,84, RunningNews.gr, Ovi, apopseis.gr, GreekTeachers κ.α.

Οι διοργανωτές ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη τους Επίσημους Υποστηρικτές μας: ΕΟΤ, AVANCE rent a car, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, λουξ, Κρίνος, Fargeco, Εθνική Ασφαλιστική και τους υποστηρικτές – προμηθευτές: bioilis, ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής, τους αμέτρητους εθελοντές από όλα τα χωριά του Δρόμου της Εκεχειρίας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Αμαλιάδας, τους γιατρούς Ειρήνη Χριστοδούλου και Παναγιώτη Μπουρλίδη και τους εθελοντές γιατρούς που τους πλαισίωναν, τον ακούραστο και πάντα δίπλα μας  κ.  Σπύρο Τζουλέκη και τον δημ. Σύμβουλο Πύργου κ. Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Όλες οι δράσεις του  Δρόμου Εκεχειρίας έγιναν  με την έγκριση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τη ΓΓΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Θανάσης Γεωργόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Τάκης Αλεξόπουλος, ο συνεργάτης του Δημάρχου Πύργου κ. Γιώργος Καραστέργιος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και οργανισμών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας στην ιστοσελίδα μας: https://routeoftruce.com/

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Αφαίρεσαν από συρτάρι 10.000 ευρώ

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κλοπή και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου στον Πύργο Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στον Πύργο, από αστυνομικούς της …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων